Skip to main content

Nu kan du videreuddanne dig på deltid

Nu kan uddannelsessøgende læger, der har svært ved at få arbejdslivet til at hænge sammen, f.eks. på grund af små børn, søge om lov til at arbejde på nedsat tid. Og samtidig får udkantshospitaler et nyt rekrutteringsredskab.

Hvis arbejdssted og det regionale videreuddannelsesråd siger ok, kan man nu blive videreuddannet på deltid. (Foto: Ugeskrift for Læger)
Hvis arbejdssted og det regionale videreuddannelsesråd siger ok, kan man nu blive videreuddannet på deltid. (Foto: Ugeskrift for Læger)

Klaus Larsen kll@dadl.dk

4. apr. 2014
4 min.

Yngre læger kan nu ansøge om deltidsarbejde i videreuddannelsesstillinger. Det fremgår af en opdateret vejledning fra Sundhedsstyrelsen, der samtidig gør det muligt for hospitaler i dele af landet, der har svært ved at lokke læger til, at lokke med muligheden for deltid.

Ændringen betyder, at de regionale videreuddannelsesråd får mulighed for at godkende en aftale med ansættelsesstedet om deltidsansættelse på grund af f.eks. faglige, helbredsmæssige, familiemæssige eller sociale forhold hos den uddannelsessøgende læge eller lægens familie.

Den samlede uddannelsestid skal svare til den, der kræves i en fuldtidsansættelse og forudsætningen er, at uddannelseskvaliteten bliver opretholdt dvs. samtlige lægelige aktiviteter, herunder vagter, i den afdeling, hvor videreuddannelsen foregår, skal indgå i deltidsansættelsen.

Findes allerede i Norge.

Bestyrelsesmedlem i Yngre Læger Helle Søholm er glad for ændringen:

"Vi har i mange år arbejdet for mere liberale regler på området omkring deltidsansættelser for vores medlemmer, og det er til gavn for vores medlemmer, at der bliver større fleksibilitet i ansættelsen, og at der i højere grad kan tages hensyn også til sociale og familiemæssige årsager til ønsker om deltidsansættelser", siger hun.

Helle Søholm gætter på, at de ændrede regler snart vil resultere i flere ansøgninger fra medlemmer, og selvfølgelig især fra forældre til små børn:

”Det kan være en forælder, som er alene med et eller flere børn og lang pendlervej, eller familier, der på anden måde er arbejdsmæssigt hårdt spændt for, og hvor det vil hjælpe, hvis den ene i en periode går ned i tid”, siger hun.

”I Norge har det i flere år været muligt at gå på nedsat tid, mens børnene er små, og så øge tiden, når børnene bliver større. Jeg kender personligt nogle danske læger, som er flyttet til Norge for at arbejde netop for at få arbejde og familieliv til at hænge sammen, og som er rigtig glade for muligheden for nedsat tid”.

Man skal først lige have lov…

Helle Søholm peger på, at nedsat tid ikke bare er noget, man får, hvis man ønsker det – heler ikke med den ændrede vejledning:

”Der skal ansøges individuelt hos arbejdsgiveren – og er der f.eks. tale om et hoveduddannelsesforløb, er det alle ansættelsesstederne, der skal være indforstået med, at man arbejder på nedsat tid”, siger hun.

”Og derfor håber vi meget på, at arbejdsgiverne vil vise sig imødekommende”, siger Helle Søholm.

Læs vejledningens fulde tekst (link)

Hvis sygehusafdelingernes indstilling til nedsat tid til f.eks. ph.d.-forskning er en målestok, er der grund til at holde øje med, om arbejdsstederne viser vel- eller vrangvilje.

I forvejen findes der nemlig en mulighed for at gå på deltid for at få afsat tid til forskning. Man kan for eksempel arbejde på afdelingen fire dage om ugen og bruge dem femte til forskning.

”Muligheden findes”, bekræfter Helle Søholm ”Men der er bare ikke så mange, der får lov til det – heller ikke, selv om de har pengene til det”.

Du skal kunne indgå i alle uddannelsesdele

Ifølge overlæge i Sundhedsstyrelsen Susanne Vinther Nielsen var hensigten med ændringen, at arbejdssteder og videreuddannelsesregioner skal have mulighed for at imødekomme ansøgninger om deltidsansættelse.

” Vi har blot åbnet muligheden for deltidsansættelser”, siger hun. ”Det er helt op til ansættelsesstederne og de regionale videreuddannelsesråd at afgøre, om den pågældende læge kan blive uddannet i en deltidsansættelse inden for det pågældende speciale”, siger hun.

”Det er jo en forudsætning ved en deltidsansættelse, at den person, der ansættes, skal kunne indgå i alle de uddannelseselementer, der indgår i en heltidsansættelse. Man kan ikke f.eks. sige, at ’jeg er på deltid, så jeg kan ikke gå i vagt’, hvis vagten indgår i uddannelsen”.

”Som hovedregel er videreuddannelsen til speciallæge en heltidsansættelse, men vi åbner også mulighed for at opslå hoveduddannelsesstillinger og skrive, at der er mulighed for deltidsansættelse”, siger Susanne Vinther Nielsen.

- Det kan måske ligefrem bruges som appetitvækker i dele af landet, hvor det er vanskeligt at rekruttere læger?

”Det er ikke derfor, vi har lavet det. Men hvis man har et speciale, hvor man mener, at lægerne godt kan blive uddannet i en deltidsstilling – så: ja, det er da en mulighed”, siger Susanne Vinther Nielsen.