Skip to main content

Nu rammer fireårs-reglen; hver sjette læge risikerer ikke at blive speciallæge

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

27. apr. 2012
4 min.

46 læger - 16 procent eller hver sjette - af den første årgang læger, der er omfattet af den stærkt omdiskuterede fireårs-regel, risikerer ikke at få lov til at blive speciallæger i Danmark.

Det viser helt nye tal fra Sundhedsstyrelsen, der netop har modtaget indberetningerne fra de tre videreuddannelsesregioner.

Det forarger formand for Yngre Læger Lisbeth Lintz:

»Tallene viser, at vi har et reelt problem for et stort antal læger. Nu bliver alle parter nødt til at se på, hvordan den fireårs-regel kan ændres, hvis den ikke skal afskaffes, så den ikke virker mod hensigten«, siger hun og fortsætter:

»Formålet var, at vi skulle have flere speciallæger hurtigere til alle specialer i hele landet. Lige nu er vi på vej til at forhindre rigtig mange i ikke overhovedet at blive speciallæge. Det går simpelthen ikke. Det må alle da kunne se«.

Politiken skrev på forsiden af avisen i påsken, at omkring 80 læger risikerede at falde for reglen. Sundhedsminister Astrid Krag (SF) afviste validiteten i tallene og efterspurgte præcise, opdaterede tal.

Det er de tal, som Sundhedsstyrelsen nu offentliggør. Og selvom antallet af potentielle ofre for fireårs-reglen er noget mindre, end da Politiken skrev om sagen, er konsekvenserne for de berørte læger lige så dramatiske.

Hvis de ikke inden 1. august i år når at få et såkaldt hoveduddannelsesforløb, kan de ikke blive speciallæger. Forløbet skal nemlig være påbegyndt senest fire år efter, at lægerne som nyuddannede kandidater havde første arbejdsdag i den kliniske basisuddannelse (KBU). Og det havde de 1. august 2008.

Ugeskriftet.dk kunne sidst på eftermiddagen onsdag ikke få en kommentar fra sundhedsministeren til de nye tal.

Det var derfor ikke muligt at få en kommentar til, om ministeren kan leve med, at hver sjette fra den første årgang, der er omfattet af reglen, reelt risikerer ikke at få den for det danske samfund så essentielle speciallægeuddannelse. Og hører logikken i, at en regel, der skulle sikre speciallæger hurtigt, nu fører til, at mange læger ikke når længere i deres uddannelse.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er tre yngre læger (1 %) i »høj risiko« for at falde for fireårs-reglen.

Det skyldes, at lægerne ikke har gennemført en introduktionsstilling - og ikke har en begrundet udsættelse af frist.

»Disse tre læger er således ikke kvalificerede til at søge hoveduddannelse«, skriver Sundhedsstyrelsen i en skriftlig redegørelse.

3 yngre læger (15%) vil være i »risiko« for at ramt af reglen. Læger i »risiko« har gennemført introduktionsstilling senest 31.juli 2012, men de har endnu ikke fået tildelt et hoveduddannelsesforløb.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at cirka halvdelen i gruppen af »risiko«-læger på nuværende tidspunkt har søgt hoveduddannelsesforløb.

Regionerne kan dog endnu ikke oplyse Sundhedsstyrelsen, om disse læger får tilbudt de stillinger, som de har søgt. Eller ej.

Regionerne oplyser, at de opslår cirka 435 hoveduddannelsesforløb senest 1. august 2012 over hele landet. Og det er ifølge Sundhedsstyrelsen stillinger, som denne gruppe læger vil kunne søge.

Men ifølge Lisbeth Lintz, formand for Yngre Læger, er det helt essentielt at vide, hvilke introduktionsstillinger, som lægerne har:

»Hvis Sundhedsstyrelsen skulle have ret, ville det kræve, at der er overensstemmelse mellem de specialer, som lægerne har taget introstilling i, og så de hoveduddannelsesforløb, der bliver opslået«, siger Lisbeth Lintz og fortsætter:

»Men det ændrer jo ikke det grundlæggende ved, at reglen er problematisk. Samtidig tyder det på, at endnu flere kommer i klemme i 2013.«

Ifølge Sundhedsstyrelsen viser foreløbige prognoser, at "væsentligt flere læge vil være i risiko- og højrisikogruppen", når man ser på andet hold, der falder for fireårs-reglen i foråret 2013.

Sundhedsstyrelsen påpeger dog, at tallene er behæftet »med stor usikkerhed, da lægerne i tiden frem til foråret 2013 bl.a. kan nå at kvalificere sig til at søge og opnå hoveduddannelsesstillinger.«

Sundhedsstyrelsen kan ikke oplyse uddannelsesstatus for 34 læger (10 %) i den første årgang. Heraf har 15 ikke længere dansk adresse.

»Generelt ved vi fra tidligere opgørelser gennem mange år (også før 4-årsreglen), at ca. 5 - 10 procent af lægepopulationen aldrig bliver/ønsker at blive speciallæger. I seneste lægeprognose var dette tal ca. 5 procent. Disse læger vælger typisk anden karriere f.eks. inden for forskningsverdenen på universiteterne eller inden for lægemiddelindustrien«, står der i Sundhedsstyrelsens redegørelse.