Skip to main content

Ny 1813-aftale for læger i Region Hovedstaden

Yngre Læger og FAS har lavet en ny aftale for lægers arbejde for 1813, der bl.a. betyder mere i løn på aften-nattevagter i weekenden. Ærgerligt, siger PLO.

Ny aftale sikrer lønforhøjelse til lægerne på Region Hovedstadens akuttelefon 1813. Foto: Rune Evensen, Region Hovedstaden.
Ny aftale sikrer lønforhøjelse til lægerne på Region Hovedstadens akuttelefon 1813. Foto: Rune Evensen, Region Hovedstaden.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

25. maj 2016
3 min.

De næste knap tre år frem til marts 2019 er der aftalt løn og arbejdsvilkår for læger ansat på i Region Hovedstadens akutsystem – herunder akuttelefonen 1813.

Det er Foreningen af Speciallæger, Yngre Læger og Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), der i dag onsdag har indgået en ny aftale. Aftalen betyder bl.a. løn under sygdom og en lønstigning for de mest erfarne læger på ca. 200 kr./timen i aften-natte-vagter i weekender og helligdage – fra 685 kr. til 881 kr. Til gengæld får lægerne ikke længere løn under barsel.

Både Overlægeforeningens formand Anja Mitchell og Yngre Lægers formand Camilla Rathcke er tilfredse med, at det lykkedes at få en aftale på plads:

”Vores opgave har været at sikre ordnede vilkår for de læger, der arbejder på akuttelefonen 1813, og det er lykkedes med den indgåede aftale,” siger formændene i en pressemeddelelse.

Camilla Rathcke er desuden tilfreds med, at der nu kommer ro på ordningen.

”Der har i lang tid været uro og usikkerhed om, hvorvidt de midlertidige aftaler blev forlænget, og hvem der så skulle lave arbejdet. Nu kommer der forhåbentligt ro om ordningen og de mennesker, der i deres fritid løfter opgaven,” siger Camilla Rathcke til ugeskriftet.dk.

Hun understreger, at der ikke ville være nogen grund til denne aftale, hvis PLO havde lavet en aftale.

”Vi laver aftalen, fordi regionens hospitaler skulle løfte opgaven, hvis der ikke var en aftale, og det er hverken akutmodtagelser eller hospitaler ikke gearet til. Vi har hele tiden sagt og mener fortsat, at det er de praktiserende læger, der hører hjemme i ordningen og er uddannet til dette arbejde, men når PLO og Region Hovedstaden ikke har kunnet nå til enighed, har det fortsat været nødvendigt at finde en løsning, der skåner hospitalerne og vores læger dér,” siger Camilla Rathcke, der tilføjer, at aftalen ikke står i vejen for, at der senere bliver lavet en aftale mellem PLO og regionen.

Det er ærgerligt, at aftalen er indgået, for det tager presset af regionen i forhold til at lave en aftale med PLO. Flemming Skovsgaard, formand for PLO Hovedstaden

Men netop den nye aftale gør ikke en aftale mellem PLO og regionen nemmere, siger Flemming Skovsgaard, formand for PLO Hovedstaden.

”Det er ærgerligt, at aftalen er indgået, for det tager presset af regionen i forhold til at lave en aftale med PLO. Det kan være, at regionen gør det alligevel, men der havde været et større pres på regionen, hvis ikke Yngre Læger eller FAS havde indgået aftalen. De har en forhandlingspligt, men ikke en aftalepligt, så i den ideelle verden havde jeg helst undgået denne aftale,” siger Flemming Skovsgaard.

Han understreger, at PLO med mellemrum tilbyder regionen nye møder i håbet om en aftale.

”Men der er ikke udsigt til nye møder nu,” siger han.

Lægerne på akuttelefonen 1813 har de seneste måneder været dækket af en midlertidig aftale med Region Hovedstaden og Danske Regioner, men det bliver altså afløst af den nye aftale, der træder i kraft 1. juli 2016, og kan opsiges af parterne med seks måneders varsel, dog tidligst til 31. marts 2019.