Skip to main content

Ny centerstruktur er skurken i de sønderjyske problemer

På en gang er hele direktionen på Sygehus Sønderjylland fjernet, og både den afsatte chef og læger peger nu på den nye centerstruktur som baggrunden. Men så holder enigheden også op.

Bjarke Kryger, overlæge og tillidsrepræsentant på Sygehus Sønderjylland, Søren Aggestrup, nu afsat lægelig direktør på sygehuset og Henrik Hansen, reservelæge og fællestillidsrepræsentant for yngre læger på sygehuset.
Bjarke Kryger, overlæge og tillidsrepræsentant på Sygehus Sønderjylland, Søren Aggestrup, nu afsat lægelig direktør på sygehuset og Henrik Hansen, reservelæge og fællestillidsrepræsentant for yngre læger på sygehuset.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

6. jan. 2017
7 min.

Med et enkelt snit skar direktøren i Region Syddanmark Jane Kraglund i onsdags en hel direktion væk fra Sygehus Sønderjylland. Tre topchefer blev fjernet på samme tid, heriblandt lægelig direktør Søren Aggestrup.

Og når man spørger både Søren Aggestrup og tillidsfolkene for både Yngre Læger og overlægerne på sygehuset er de enige om, at baggrunden for det drastiske skridt primært ligger i centerstrukturen, som siden 2013 blev indført på Sygehus Sønderjylland – som det eneste sted i regionen og landet.

Men så hører enigheden også op. For mens Søren Aggestrup kalder centerstrukturen for moderne og det eneste rigtige for patienterne, mener de lægelige tillidsfolk ikke, at strukturen fungerer i dagligdagen.

”Centerdannelsen har kørt i tre år, og jeg kan kun sige, at det har kørt dårligt. Der er nok en grund til, at andre sygehuse ikke har den organisering,” siger Bjarke Kryger, overlæge og tillidsrepræsentant for de ca. 150 overlæger på sygehuset.

Ny struktur i 2013

Søren Aggestrup blev ansat som lægefaglig direktør på Sygehus Sønderjylland i maj 2011, og var med til at indføre den såkaldte centerledelse i 2013. Den betød, at specialer blev slået sammen i 11 centre med en centerledelse og med flere klinikker under sig med en klinikledelse, der fungerer som de daglige ledere og specialeansvarlige.

Søren Aggestrup forsvarer og illustrerer sin pointe om strukturen som det åbenlyse ved at pege på Center for Ortopædi og Medicin, hvor ortopædkirurgi, geriatri og rehabilitering hører under.

Faktaboks

Om Sygehus Sønderjylland:

”Når en ældre dame på 92 år falder og brækker benet, bliver hun bragt til sygehuset, og bliver operereret af ortopædkirurger. Så får hun styr på sit medicinforbrug af geriaterne og får hjælp til genoptræning af fysioterapeuterne. Det giver så meget mening for patienten, at det hele er i samme center. Det er en moderne tankegang, fordi vi i hele sundhedsvæsnet kæmper så meget med overgangene for patienterne, og de overgange bliver færre og mindre med denne struktur. Hele organisationen er centreret omkring, hvad der giver mening for patienten. Derfor forstår jeg ikke modstanden fra lægerne,” siger Søren Aggestrup og fortsætter:

”Det er aldrig set før, at man har fjernet en hel hospitalsdirektion. Det er meget dramatisk, og jeg synes faktisk ikke, at det er i orden, Hvorfor ikke holde fast i ændringen og få det gjort færdigt? Vi har en klar plan, vi har ikke længere rekrutteringsproblemer, vi har et stort forskningshus med 20 ph.d.'ere og fire professorer, vi har den højeste produktivitet i regionen og har gang i denne ændring af strukturen. Regionsrådet besluttede i 2010 at indføre et klyngekoncept, så specialer blev samlet i centre, der gav patienten et bedre behandlingsforløb, altså et mere sømløst forløb. Det har vi gjort. Derfor synes jeg ikke, det er i orden, at vi ikke får lov at fortsætte. Man plejer at sige, at der tager syv år at lave en organisationsforandring, så vi er kun halvvejs,” siger Søren Aggestrup.

I mandags blev han kaldt til møde kl. 12.00 med regionsdirektør Jane Kragelund, og fik af vide, at der var for meget ”turbulens” på hospitalet. Og ja, siger Søren Aggestrup, der har været områder, hvor det ikke fungeret optimalt og en del klinikledere har forladt sygehuset.

”Der har været steder, hvor trivslen ikke har været god nok, men det har vi handlet på. Og når 25 ud af 75 klinikledere forlader jobbet på fire år, så det faktisk ikke mange. Det er under normal personaleomsætning, når man laver om i en organisation,” siger Søren Aggestrup, der understreger, at han ikke er blevet fyret, men er blevet omplaceret og den 1. februar starter på Syddansk Sundhedsinnovation som særlig rådgiver.

Centerdannelsen har kørt i tre år, og jeg kan kun sige, at det har kørt dårligt. Bjarke Kryger, overlæge på Center for Ortopædi og Medicin på Sygehus Sønderjylland og tillidsrepræsentant for de ca. 150 overlæger på sygehuset.

Overlæger: Det har kørt dårligt i tre år

Bjarke Kryger, overlæge på Center for Ortopædi og Medicin og tillidsrepræsentant for de ca. 150 overlæger på sygehuset. Han kan sagtens se logikken i Søren Aggestrups pointe med, at organiseringen giver mening for patienterne. Det fungerer bare ikke, siger han.

”Ja, det er en fordel for de ældre patienter, der brækker en hofte. Og ja, vi sender ortopædkirurgiske patienter videre til geriaterne inden for vores center, men det ville vi også have gjort, hvis det havde været en selvstændig geriatrisk afdeling. Centerdannelse har ikke givet mere samarbejde, og i stedet for samarbejde mellem centrene har det skabt siloer. Hvert center kører for sig selv og er økonomisk ansvarlig udelukkende for eget område, så det minder mere om små sygehuse, som økonomisk kæmper mod hinanden,” siger Bjarke Kryger.

Og mens Søren Aggestrup ikke anser det for mange, når 25 ud af 75 klinikledere har forladt jobbet på fire år, så er Bjarke Kryger uenig.

”Jeg synes, 25 klinikledere er mange, og der er brugt rigtig mange kræfter på at hverve og ansætte nye. Og kliniklederne er også udsatte. De sidder som lus mellem centerledelsen og de almindelige overlæger. Nedefra får de al utilfredsheden fra overlægerne og ovenfra har de centerledelsen, som ikke har føling med klinikken og derfor har svært ved at tage stilling. Den organisering er tung, og selv om der ikke er tvivl om, at vi som overlæger kan være vanskelige, så møder vi en mur, når vi kommer med fagligt velargumenterede problemer. Vi har i den grad savnet lydhørhed fra direktionen,” siger Bjarke Kryger.

Er det strukturen eller ledelsens skyld, at det ikke fungerer?

”Det er nok en kombination, for direktionen har stædigt holdt fast i centerdannelsen. Vi vil ikke nødvendigvis ændre det hele, men vi vil bare gerne have evalueret og tilpasset den, og en af mulighederne er efter min mening at reducere nogle af ledelseslagene. Jeg håber fremover på en helt anden samarbejdsånd mellem læger og andre ansatte på gulvet og den nye ledelse, for vi er dem, der er i kontakt med patienterne hver dag. Vi ved, hvor problemerne ligger, ”siger Bjarke Kryger.

Yngre læger: Fungerer ikke i hverdagen

Også Henrik Hansen, reservelæge på Kredsløbscenteret og desuden fællestillidsrepræsentant for de ca. 200 yngre læger på Sygehus Sønderjylland, peger på centerdannelsen som hovedproblemet.

”Når regionen vælger at fyre en hel ledelse, så er det jo ikke fordi, at alt har kørt som det skal. Og efter min opfattelse bunder en del af problemerne i centerstrukturen. Eksempelvis kan arbejdsbelastningen i FAM i Aabenraa til tider være meget voldsom, hvor yngre læger som dækker medicinsk mellemvagt er ansat i to centre, men arbejdsmæssigt refererer til fire forskellige klinikledere, som skal gå videre med problemet til fire forskellige centerchefer. Derfor er det ekstremt svært at komme igennem med sine problemer alene på grund af strukturen. Problemer bliver ikke løst, fordi de drukner i bureaukrati, ” siger Henrik Hansen og fortsætter:

”Det kan godt være, at organiseringen virker god på papiret, men den virker bare ikke i dagligdagen. Lægerne oplever ikke den tværfaglighed, og det kan godt være, at vi som læger er for dårlige til at være tværfaglige, men direktionen og centercheferne må lave nogle rammer, der gør den tværfaglighed mulig. Og de rammer har ikke været der,” siger Henrik Hansen.

Han er sikker på, at mange yngre læger er enige i beslutningen om at fjerne hele ledelsen, men selv er han i tvivl, om det er løsningen på problemerne.

”Personligt tænker jeg, at beslutningen er drastisk, fordi vi er et sygehus, der i forvejen har oplevet mange ændringer, og nu kommer så endnu en stor ændring. Jeg ved ikke, om vi skal skrotte organiseringen, men vi skal finde ud af, hvorfor det ikke fungerer. Derfor har alle medarbejdere længe ønsket en evaluering af strukturen, og derfor er det godt, at der nu kommer sådan en undersøgelse,” siger fællestillidsrepræsentanten for de yngre læger på Sygehus Sønderjylland.