Skip to main content

Ny Cochrane-rapport: screening fanger ikke de store tumorer

Screening for brystkræft giver risiko for overbehandling af små tumorer, men fører ikke til nogen reduktion i antallet af fremskredne tilfælde, siger ny rapport.

10. jan. 2017
2 min.

Et nyt studie fra Det Nordiske Cochrane Center viser, at brystkræftscreening ikke fører til en reduktion i antallet af fremskredne tumorer, og at et ud af tre kræfttilfælde, der opdages ved screening, sandsynligvis er overdiagnosticerede, skriver MetroXpress.

Cochranestudiet er det første i verden, hvor effekten på tumorstørrelse undersøges over en periode på 17 år, med en kontrolgruppe af uscreenede kvinder på samme alder, fremgår det.

Hovedforfatter til studiet Karsten Juhl Jørgensen siger til avisen, at “screeningsprogrammerne opfanger ikke de hurtigt voksende, aggressive tumorer, eller de opfanger dem først, når de er blevet store, og det er for sent. Dette stiller store spørgsmål ved hele programmet, for det vil sige, at det er de små og langsomt voksende svulster, som ikke ville have givet problemer, man opdager, og det er derfor usandsynligt, at programmet bidrager til lavere dødelighed af brystkræft”.

Professor og forsker i screeningsprogrammer John Brodersen påpeger, at overdiagnosticering kan have slemme bivirkninger.

“Overdiagnosticering har både store fysiske og psykologiske konsekvenser, og det er etisk uacceptabelt, at forebyggelse gør skade og ved at skabe patienter i den raske befolkning”, siger han.

I Kræftens Bekæmpelse hilser overlæge og projektchef, Ulla Axelsen, det nye studie velkomment, men mener ikke, at det bør føre til en ændret holdning til mammografiscreening:

"Vi vil læse den med interesse. Men ifølge de seneste nye danske anbefalinger baseret på seneste internationale viden om mammografiscreening for kvinder mellem 50 og 69 år, så viser disse, at mammografiens gevinster overstiger ulemperne", siger hun til MetroXpress.