Skip to main content

Ny guide til det private

Journalist Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

12. mar. 2010
4 min.

En distingveret herre med kittel og stetoskop pryder forsiden på netportalen »behandlingsvejviseren.dk« og signalerer således, at dette her handler om sundhedsvæsenet.

Nærmere betegnet er der tale om en vejviser til behandling i det private system i Danmark, som efterhånden er blevet omfattende nok til, at der kan sammenlignes priser, indhentes patienterfaringer og i det hele taget rådgives om det.

Skriver man f.eks. »knæ« i søgefeltet, kommer der en side med hele 59 behandlingsmuligheder frem. Nummer 12 hedder »knæ - bruskoperation (steadman) - ortopædkirurgi«. Ved et klik på den, dukker der fem tilbud op fra privathospitaler rundt omkring i landet - dog flest i Region Hovedstaden.

Herfra kan man så klikke sig videre til de respektive hospitaler.

Nemmere kan det næsten ikke blive.

Svar på »hvad nu?«-spørgsmålet

Guiden på nettet er endnu en knopskydning på den brugerhjælp i relation til sundhedsvæsenet, som breder sig mere og mere.

Den findes i det offentlige - f.eks. på sundhed.dk- men behandslingsvejviseren.dk har fokus på den private sektor, og det er et firma, som hedder Doctorservice, der står bag.

Den sundhedsfaglige kvalitetssikring står tidligere overlæge og chef for Urologisk Klinik på Rigshospitalet, Jørgen Kvist Kristensen, for.

»Jeg er jo gået på pension, og da jeg var færdig med frimærkesamlingen og familiealbummet, kastede jeg mig over undervisning af udenlandske læger i sundhedsdansk. Derigennem fik jeg ved et tilfælde kontakt med Doctorservice, som stod og manglede en mand til at være med til at udvikle dette her«, fortæller han.

Han kunne godt se behovet for en sådan guide, ikke mindst til patienter, der henvises via det udvidede, frie sygehusvalg - den såkaldte behandlingsgaranti.

»Det foregår sådan, at den afdeling i det offentlige, som ikke kan overholde behandlingsgarantien, gerne skulle informere patienten. Så skal patienten henvende sig til rådgivningsenheden i Region Hovedstaden og patientkontorerne i de andre regioner, som så skal fortælle patienten, hvor de laver den pågældende behandling, og hvor der er en aftale med det offentlige. Patienten får så en liste med tre, otte, 15, 27 osv. forskellige steder afhængigt af, hvad de fejler. Så sidder patienten der med listen og tænker, hvad gør jeg så?«, siger han.

Og det er der, behandlingsvejviseren.dk kommer ind i billedet. Det samme gælder naturligvis selvbetalere og folk med sundhedsforsikringer.

Ud over priser kan man også se ventetider og kontrollere, om der findes aftaler med det offentlige. For nylig har firmaet også indgået en aftale med Sygeforsikringen »Danmark«, som fremover vil tilbyde medlemmerne denne service og bruge behandlingsvejviseren.dk som udgangspunkt for rådgivning.

Miniakkreditering for kvalitet

Portalen gennemfører nærmest en slags miniakkreditering - selv om folkene bag ikke kalder det sådan - for at tjekke kvaliteten på de steder, der henvises til.

»Der er dels nogle ting om hygiejne, infektionsprofylakse - er der instrukser omkring det? - og kontrol af udstyr. Og specielt er der ting omkring bedøvelse og operation - her handler det bl.a. om nogle retningslinjer fra Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intern Medicin. En anæstesiolog har hjulpet os med at opstille en række spørgsmål«, fortæller Jørgen Kvist Kristensen.

I det nye år begynder firmaet også at foretage stikprøvekontroller, og så tager portalens folk også patientens perspektiv med i billedet.

»Vi spørger lige efter behandlingen og fire måneder senere. Er de blevet opereret igen efter den primære operation? Var der komplikationer? Hvordan var forløbet? Blev der fulgt op ambulant? Det giver et indtryk af kvaliteten af behandlingen«, siger han.

Den var han selv lidt skeptisk over for oprindeligt - som offentligt ansatte læger ofte er i relation til den private sektor. Men den har han modificeret.

»Det har været en positiv oplevelse at komme ud at besøge privathospitalerne«, siger Jørgen Kvist Kristensen, som gerne ser, at der kommer mere debat om snitfladerne mellem det offentlige og det private i Danmark.

»Jeg er ked af, at vi ikke i Danmark har en ordentlig diskussion af, hvordan et offentligt og et privat sundhedsvæsen skal spille sammen. Vi risikerer bare at gøre som i USA uden at stille os det spørgsmål, hvad der passer os her i Danmark. Men der findes mange steder, hvor det offentlige og det private eksisterer side om side til gavn og glæde for begge parter«, siger Jørgen Kvist Kristensen.