Skip to main content

OK 15: Købekraft sikret – godt og vel

Yngre Læger og Overlægeforeningen opnåede – lige som andre ansatte i regionerne – en reallønsstigning, da Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet sidste uge blev enige om de generelle krav. Der blev også aftalt en uges ekstra fædreorlov.

Klaus Larsen kll@dadl.dk

2. mar. 2015
2 min.

De 136.000 ansatte i regionerne stiger 5,39 procent i løn over de næste tre år. Lønstigningerne fordeler sig med 1,55 procent i 2015, 1,50 procent i 2016 og 2,34 procent i 2017.

Det er resultatet af den overenskomst, som fredag 20. februar blev indgået mellem Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet om de generelle krav.

Forhandlingsfællesskabet repræsenterer ca. 573.000 ansatte i kommuner og regioner, det vil sige hovedparten af de i alt ca. 649.000 ansatte i kommuner og regioner.

Dagen efter kunne lægerne fortsætte med deres egne forhandlinger om de mere specifikke krav. I onsdags kunne parterne så underskrive den endelige overenskomstaftale. På det generelle område er hovedindholdet:

Lønnen

På grund af den lave inflation betyder de 5,39 procent, at reallønnen formentlig vil være sikret, endda med en lille fremgang.

Lønfremgangen er større end ved overenskomsten i 2013, hvor lønstigningen var på 1,97 pct. i perioden. Og selv om den nye aftale løber over tre år, betyder den lave inflation, at lægernes købekraft er mere end sikret.

Udover de generelle lønstigninger er der i det overordnede regionale OK 15-forlig afsat 0,4 pct. til de enkelte organisationers områder, som dermed også kan komme i spil på de regionsansatte lægers område.

Fædreorlov og syge børn

Foruden lønfremgangen er der aftalt en ekstra uges øremærket barselsorlov med løn til fædre, så orloven nu bliver på syv uger.

Desuden forbedres reglerne om tjenestefrihed med løn til forældre ved barns indlæggelse på hospital. De nuværende fem dage udvides med op til 10 dage.

Arbejdsmiljø

Man blev også enige om at afsætte i alt 11 mio. kroner til at skærpe fokus på det psykiske arbejdsmiljø på regionernes arbejdspladser. Pengene skal bl.a. bruges til et forskningsprojekt for at afdækkeårsager og sammenhænge og skaffe mere viden om, hvad man kan gøre for at sikre et bedre arbejdsmiljø.

Løn skal også kunne gå ned

Sygehusejerne kan til gengæld glæde sig over, at de har fået opfyldt et ønske om at justere den reguleringsordning, der sikrer en parallel lønudvikling mellem offentligt og privat ansatte justeret. Det betyder nemlig, at hvis der i fremtiden sker en lønnedgang på det private arbejdsmarked, vil det også slå fuldt igennem i den offentlige sektor.