Skip to main content

Ombudsmanden skal kigge på May Olofssons fyringssag

Sagen om den fyrede overlæge og leder af Familieambulatoriet på Hvidovre Hospital, May Olofsson er så principiel, at FAS nu trækker Folketingets Ombudsmand ind i sagen. Hvidovre-direktør fastholder, at fyringen var i orden.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

19. feb. 2015
3 min.

Foreningen af Speciallæger (FAS) mener, at fyringen af den nu tidligere leder af Familieambulatoriet på Hvidovre Hospital, May Olofsson, er så principiel, at Folketingets Ombudsmand bliver bedt om at gennemgå sagen. Det siger direktør for FAS, Kasper Axel Nielsen.

”Vil vi have Ombudsmanden til at kigge på, om fyringen er sket på et sagligt grundlag. Både vi og May Olofsson mener ikke, at fyringen er saglig, men en konsekvens af, at hun har gjort ledelsen opmærksom på konsekvenserne af en besparelse ud fra en faglig vurdering,” siger Kasper Axel Nielsen.

May Olofsson blev den 4. november sidste år fritaget for tjeneste, og den 1. januar fyret fra sit job af ledelsen på Hvidovre Hospital. Baggrunden var bl.a. manglende tillid til May Olofsson fra ledelsen på Hvidovre Hospital, og desuden skulle hun have sat sig imod et spareforslag på 2,1 mio. kr., ifølge Dagens Medicin. Men det bestrider May Olofsson, og siger, at hun blot gjorde opmærksom på konsekvenserne af besparelserne over for ledelsen.

Hvis vi får medhold af Ombudsmanden kan andre læger blive betrygget i, at man som overlæge kan sige sin faglige mening uden at risikere at blive fyret. Så længe man gør det ordentligt og sagligt. Kasper Axel Nielsen, direktør i Foreningen af Speciallæger (FAS)

Da en stor del af midlerne til arbejdet med gravide misbrugere stammer fra sats-puljemidler fra Folketinget, orienterede May Olofsson i forløbet den projektansvarlige medarbejder i Sundhedsstyrelsen for at gøre opmærksom på de planlagte besparelser, som May Olofsson vurderede var i klar strid med vilkårene for bevillingen fra satspuljen.

FAS: Sagen er principiel

Derfor handler det ifølge Kasper Axel Nielsen om, hvorvidt May Olofsson blev fyret fordi hun ifølge ledelsen var besværlig og kæmpede for sit område eller fyret på grund af reelle samarbejdsvanskeligheder.

”Hun har ret til at sige det, hun gør, men efter Mays opfattelse har hun brugt sin ytringsfrihed på en sådan måde, at det har givet ledelsen lyst til at fyre hende, selv om hun ifølge hende selv fremførte sine kommentarer både venligt, sagligt og neutralt. Ombudsmanden vil i bedste fald kunne give os medhold i, at hospitalet har usaglige grunde for fyringen. Og det må man ikke i en offentlig institution som et hospital,” siger Kasper Axel Nielsen.

Denne sag rejser spørgsmålet om balancen mellem at være loyal overfor sin arbejdsgiver og at kunne ytre sig frit, understreger han.

”FAS synes, at sagen er så principiel, fordi den handler om, hvad en overlæge fagligt kan ytre sig om uden at risikere at blive fyret. Hvis vi får medhold af Ombudsmanden kan andre læger blive betrygget i, at man som overlæge kan sige sin faglige mening uden at risikere at blive fyret. Så længe man gør det ordentligt og sagligt,” siger han.

Hvidovre: Sagen er kørt helt efter bogen

Direktør på Hvidovre Hospital, Torben Ø. Pedersen, tager FAS’s henvendelse til Ombudsmanden med ro.

”Jeg mener, at sagen er kørt helt efter bogen, og jeg har igennem hele forløbet haft regionens jurister med på sagen. Derfor vil det komme bag på mig, hvis der er grund til kritik fra Ombudsmanden. Jeg fastholder, at fyringen var saglig,” siger Torben Ø. Pedersen, der på grund af sagen karakter ikke kan oplyse, hvorfor May Olofsson blev fyret.

Mens FAS synes, at sagen er principiel, fordi den handler om, hvad en overlæge fagligt kan ytre sig om uden at risikere at blive fyret, så ser Hvidovre-direktøren det anderledes.

”Set med mine øjne handler det ikke om retten til at ytre sig i faglige spørgsmål. Det handler om udøvelsen af ledelsesrollen herunder samarbejdsformen. Jeg har svært ved at tro, at vi har forbrudt os mod noget,” siger Torben Ø. Pedersen.

Det er ifølge Kasper Axel Nielsen første gang siden 2008, at FAS inddrager Ombudsmanden i en fyringssag.