Skip to main content

Opgør med det hvide broderskab: flere læger indberetter kolleger

Det sker nu månedligt, at Styrelsen for Patientsikkerhed modtager ”bekymringshenvendelser” fra læger, der vil indberette kolleger. Men der er stadig plads til forbedringer, mener styrelsen.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Kristine Buske Nielsen, krn@dadl.dk

14. jul. 2017
2 min.

Flere læger gør op med det hvide broderskab, hvor læger dækker over hinanden.

Det sker nu månedligt, at Styrelsen for Patientsikkerhed modtager ”bekymringshenvendelser” fra læger, som oplever, at en lægekollega ikke behandler patienterne forsvarligt. En tendens, der er relativ ny. Det skriver Berlingske.

Som et led i Lægeforeningens værdighedskrav, der blev vedtaget på Lægemødet i april, er foreningens etiske udvalg netop ved at udarbejde en vejledning til læger med råd om, hvordan de skal agere over for kolleger, de finder fagligt inkompetente eller uprofessionelle.

Lægeforeningen bakker op om det nye fænomen, der får flere til at reagere over for kolleger, der kan være til fare for patienterne.

”Der er kommet langt mere fokus på, at sikkerheden skal være i orden. Patienterne skal kunne føle sig trygge ved, at de fagpersoner, de møder, er kompetente og gør arbejdet ordentligt. Det er også i lægernes interesse, at der er åbenhed, og at man får gjort op med opfattelsen af, at der eksisterer et hvidt broderskab. Det ønsker vi ikke mere”, siger formand for etisk udvalg i Lægeforeningen Lise Møller til Berlingske.

Plads til forbedringer

Selvom flere læger indberetter uforsvarlige kolleger, mener Styrelsen for Patientsikkerhed, at der fortsat er plads til forbedringer.

Det sidste halve år er der jævnligt dukket nye sager op i pressen. Og i flere af sagerne er der tale om ældre læger, som har begået flere fejl på et eller flere hospitaler, før der er blevet grebet ind mod dem.

Et eksempel er en netop fyret overlæge fra Regionshospitalet Viborg, der i en lang række tilfælde har undladt undersøgelser for brystkræft og overset mindst otte tilfælde. Allerede i sin tidligere ansættelse på Regionshospitalet Randers, var der tale om klager, inden han for otte år siden blev ansat på hospitalet i Viborg, hvor han har en historie på i alt seks klager mod sig, skriver Jyllands-Posten.

Det er en ”skidt kultur”, siger enhedschef for Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri, der ifølge Berlingske ønsker et opgør med at sende aben videre.

Læs også:

Lægeforeningen vedtager værdighedskrav

Lægeforeningen vil have et opgør med mistanken om de hvide kitlers broderskab