Skip to main content

Oprør ulmer mod DSAMs formand

Lars Gehlert Johansen, formand for DSAM, er blevet ramt af en bølge af intern kritik for at tage kontakt til sundhedsministeren om kontroversielle emner som helbredstjek og resultatløn. Han selv siger, at hans hensigt var at advare ministeren.

Foto: DSAM.
Foto: DSAM.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk og Klaus Larsen kll@dadl.dk

15. sep. 2014
10 min.

Faktaboks

Fakta

Uro og utilfredshed med formanden breder sig i de almenpraktiserende lægers videnskabelige selskab, DSAM. Selskabets formand, Lars Gehlert Johansen, har skrevet et brev til sundhedsminister Nick Hækkerup, hvor han tilbyder DSAM’s ekspertise i forbindelse med de sundhedstjek og den ”resultatløn”, som regeringens sundhedsudspil foreslår trods kraftig modstand fra de praktiserende læger.

Ifølge en række meget vrede kritikere går formanden derved stik imod al evidens for, at sundhedstjek ikke virker, og han er ifølge de samme kritikere med til at blåstemple den stærkt problematiske kobling af honorarer og resultater.

Vi mener ikke, at Lars taler på DSAMs vegne, men at hans synspunkter er personlige. Claus Rendtorff, medlem af bestyrelsen for DSAM i Region Hovedstaden

På generalforsamlingen for nylig i det regionale DSAM i Region Midtjylland var kritikken hård.

»Vi kan ikke have en formand, der på den måde går enegang og sætter DSAMs troværdighed på spil ved at tilbyde assistance til initiativer, som videnskabeligt er dokumenteret at være uden effekt,« siger Henrik Idriss Kise, praktiserende læge i Sorrig, til Dagens Medicin.

Mødet mundede ud i, at regionens repræsentanter i DSAMs nationale bestyrelse blev bedt om at foreslå et mistillidsvotum til formanden, når der er bestyrelsesmøde 17. september.

Kritik også i andre regioner

Lars Gehlert Johansen har siden udsendt en forklaring på sit brev til ministeren, men kritikken er ikke forstummet. Heller ikke udenfor Region Midtjylland.

”Vi har diskuteret Lars Gehlert Johansens brev til ministeren på et bestyrelsesmøde, og der var massiv utilfredshed med det. Der var ikke nogen, der billigede formuleringerne i det”, siger Claus Rendtorff, som er medlem af bestyrelsen for DSAM i Region Hovedstaden.

”Vi mener ikke, at Lars taler på DSAMs vegne, men at hans synspunkter er personlige. Brevet har, så vidt jeg ved, heller ikke været vendt i bestyrelsen”.

Hvad er det, der var i vejen med det brev?

”Det han skriver om helbredstjek. Der er ikke evidens for, at de hjælper. Så det er ikke et tiltag, som vi skal støtte. Og det han skriver om resultatløn - hvor han også går ind på PLOs område - hvis vi ser på Storbritannien, har der der været en katastrofe for almen praksis”.

For nu at tage resultatlønnen, så har jeres formand jo senere forklaret, at han ville i dialog med ministeren for at advare mod den?

”Hvorfor skrev han ikke det i det første brev? Jeg havde hellere set, at han havde trukket brevet tilbage og sagt, at det var en misforståelse”.

Formanden har også støtter

Lars Gehlert Johansen er imidlertid ikke uden forbundsfæller. Lene Unnerup, bestyrelsesmedlem i det regionale DSAM i Region Syddanmark, synes f.eks. ikke, der er er noget i vejen med at ville i dialog med ministeren.

"Jeg kan være forbandet uenig med ham (Lars Gehlert Johansen, red.), men jeg er ikke uenig med ham i dette her", siger hun, der i øvrigt deler lægehus med formanden.

"Hvad enten man er PLO eller DSAM, så er man nødt til at vise en interesse for dialog. Dels med mdlemmerne og dels med sundhedsmyndighederne. Så kan det blive en diskussion om, hvordan man belægger sine ord. Men vi må prøve at påvirke situtionen", siger hun.

Hun mener, at det er sporene fra PLOs store interne konflikt sidste år, der trækker spor i DSAM i dag.

"Det er jo en diskussion, som giver udtryk for en vældig utilfredshed med rigtig mange ting. Den bliver så personificeret - og det blev den også sidste år", siger hun.

Ikke graverende nok

I Region Sjælland er holdningen den, at sagen ikke er tilstrækkelig graverende til, at Lars Gehlert Johansen skal væltes.

"DSAM Sjælland synes, at det er en uhensigtsmæssig måde, han har handlet på, og at det er fint at lægge op til dialog med sundhedsministeren men ikke om resultatløn i forhold til behandlingsresultater", siger Tue Flindt Müller, praktiserende læger i Slagelse.

Han er medlem af DSAM i Region Sjælland og suppleant i DSAMs nationale bestyrelse, og fra de udkigsposter er han orienteret om debatten og holdningerne i det sjællandske.

Ingen offentlig storvask, tak

I Region Nordjylland er der både ris og ros til formanden.

"Jeg er enig i, at ministeriet er i gang med noget, som vi har frarådet dem. Og det er rigtig fornuftigt, at nogen tager sig af det og diskuterer det med ministeren. Det skal siges klart en gang til", siger den netop afgåede formand for det regionale DSAM i Region Nordjylland, Thomas Bjørnshave.

Men processen er han ikke tilfreds med. Hverken fra kritikernes eller fra DSAM-formandens side.

"Det er smadderdumt, at der er blevet lækket noget til pressen, for det ødelægger vores position. Den debat, som vi har, skal vi tage, når der er møde i repræsentantskabet - ikke i offentligheden. Ellers risikerer vi, at ministeriet ræsonnerer, at de hellere må tage affære, fordi lægerne ikke kan enes", siger han.

Heller ikke DSAMs egen kommunikation får noget godt skudsmål fra Thomas Bjørnshave.

"Sidste år opfordrede jeg på repræsentantskabsmødet til at forbedre kommunikationen til medlemmerne og synkronisere udmeldingerne bedre, bl.a. med PLO. Det var ikke godt nok, og de har tilsyneladende ikke lært lektien. De bør finde nogle folk, hvis håndværk det er at agere over for pressen", mener han.

Næste bestyrelsesmøde i det nationale DSAM finder sted 17. september, og repræsentantskabsmødet afholdes 27. september.