Skip to main content

Overblik: Det betyder økonomiaftalen for din region

Få overblikket over, hvad økonomiaftalen mellem regeringen og Danske Regioner får af konsekvenser for de fem regioner.

Sophie Hæstorp Andersen (S), formand for Region Hovedstaden.
Sophie Hæstorp Andersen (S), formand for Region Hovedstaden.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

21. aug. 2015
4 min.

Selv om det danske sundhedsvæsen får tilført ekstra 1,5 mia. kr. til næste år, er det ikke nok til at dække hullerne i regionernes økonomi. Og det vil få konsekvenser for både ansatte og patienter.

Sådan lyder reaktionerne fra de frem regionsformænd dagen efter, at økonomiaftalen mellem regeringen og Danske Regioner blev forhandlet på plads. Flere regionsformænd klamrer sig til de kommende finanslovsforhandlinger som det halmstrå, der få enderne til at nå sammen.

Region Hovedstaden: Skal stadig spare 3-400 mio. kroner.

Regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S) udtaler ifølge Politiken i en pressemeddelelse:

”Vi står med en meget stram aftale, der betyder, at vi i Region Hovedstaden i 2016 skal finde 3-400 mio. kroner i besparelser. Jeg kan på patienternes vegne så glæde mig over, at regionsrådet allerede i foråret gennemførte flere tiltag og effektiviseringer, der betyder, at vi langt hen ad vejen har fundet pengene. Når det er sagt, så har jeg også en klar forventning om, at vi i regionerne kan se frem til en markant styrkelse af sundhedsområdet, når finansloven skal forhandles på plads senere på året,” siger Sophie Hæstorp Andersen og fortsætter:

”Lige nu og her vil jeg selvfølgelig stadig lægge alle mine kræfter i at skabe bedre og mere trygge forhold for eksempelvis vores ældremedicinske patienter, og for de mange mennesker, som akut rammes af skader eller sygdom. Men virkeligheden er, at vi ikke undgår prioriteringer, når vi står med en aftale, der er så langt fra de 2,4 mia. kroner, som flere partier lovede i valgkampen".

Sophie Hæstorp Andersen kan endnu ikke sige noget mere konkret om konsekvenserne for regionens hospitaler.

Region Syddanmark: Mangler stadig 200 mio. kr.

Regionsrådsformand i Region Syddanmark, Stephanie Lose (V) udtaler i en pressemeddelelse:

"Allerede i 2015 kommer vi til at mangle penge til ny dyr medicin. Det er penge, som ikke bliver dækket i denne aftale. Min umiddelbare vurdering er derfor, at vi i Region Syddanmark kommer til at mangle cirka 200 mio. kr. på næste års budget. Så sådan som jeg ser det, er der ingen vej uden om en omfattende sparerunde. Men det nøjagtige sparekrav kender vi ikke på nuværende tidspunkt, idet regeringen samtidig har bebudet, at man vil finde flere penge i forbindelse med finansloven," udtaler Stephanie Lose og fortsætter:

"Vi må se på mulighederne for at bremse aktiviteten og udgifterne til medicin på vores sygehuse - og så kommer vi til at se på, hvordan vi kan gennemføre de nødvendige besparelser, uden at det går ud over kvaliteten af den behandling, vi tilbyder vore patienter".

Region Midtjylland: Det bliver stramt

Regionsformand Bent Hansen (S), Region Midtjylland siger i en pressemeddelelse:

"Aftalen er stram. Men den giver mulighed for nogenlunde at få dækket udgifterne på medicinområdet. Det står klart for mig, at regionsrådet i Region Midtjylland udviste rettidig omhu ved før sommerferien at vedtage den store spareplan på 699 mio. kr. 2016 bliver et år, hvor vi skal have et øje på hver en krone. Ikke mindst skal vi følge udviklingen i medicinudgifterne meget tæt".

Region Nordjylland: Ikke nok til balance

Regionsrådsformand Ulla Astman (S), Region Nordjylland:

"Vi oplever i år stærkt stigende medicinudgifter, og den stigning vil fortsætte i 2016. Vi har også udgifter til nye behandlinger og oplever øget behov for de nuværende behandlingstilbud på sygehusene. De ekstra midler fra staten hjælper os et stykke på vej. Men ikke nok til at få balance," siger Ulla Astman i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Det ser særdeles vanskeligt ud, og der venter både politikere, ledere og medarbejdere en svær opgave med at få økonomien til at gå op, når det samtidig er vores mål at drive og udvikle et nordjysk sundhedsvæsen med patienten i centrum og sammenhængende patientforløb. Det er en ligning, som ikke går op af sig selv".

Vi er nødt til helt grundlæggende at få bedre styr på medicinudgifterne ved at arbejde med, hvilken medicin der udskrives og hvornår, så vi dermed kan begrænse omfanget af sparerunder og afskedigelser. På det nuværende grundlag ser vi det ud til, at vi mindst skal ud og finde omkring 100-150 mio. kroner i besparelser, men det afhænger også af de politiske prioriteringer i Regionsrådet. Der kan komme nye indsatser, som skal finansieres," siger hun.

Region Sjælland: Længere ventetid og mindre service

Regionsformand Jens Stenbæk (V):

"Vi håber at kunne levere den samme service til vores borgere, som hidtil har gjort med omlægning og effektivisering. Men det kan ikke udelukkes, at der i en omstillingsperiode vil være længere ventetid til behandling på nogle områder, og at omsorg og service til vores borgere ikke vil være den samme,« siger Jens Stenbæk til Ritzau ifølge Politiken.