Skip to main content

Overflødige og potentielt skadelige operationer af kvinder med urininkontinens skal stoppes

Journalist Nina Vinther Andersen,nina@ninavinther.dk

15. mar. 2010
3 min.

Næsten halvdelen af kvinder, der lider af urininkontinens, er overhovedet ikke blevet tilbudt behandling, før deres praktiserende læger henviser dem til sygehuset. Det konkluderer Sundhedsstyrelsen i en ny evaluering, der også konstaterer, at kvinderne på hospitalerne i visse tilfælde er blevet opereret af kirurger med så begrænset erfaring, at de muligvis er blevet påført unødvendige komplikationer.

Men med den nye sundhedslov i hånden vil Sundhedsstyrelsen nu tage affære. Når specialerne er blevet samlet på større sygehuse, vil styrelsen fremover kræve et stop for operationer på de mindre sygehuse.

»Vi vil kræve, at de pågældende læger stopper med at udføre operationerne, hvis det ikke foregår på specialiserede afdelinger. Den mulighed har vi ikke haft før, og vi vil bruge den, hvis det bliver nødvendigt«, siger Jesper Fisker fra Sundhedsstyrelsen.

Evalueringen om behandlingen for urininkontinens er barsk læsning for praktiserende læger. Den konkluderer, at en femtedel af kvinder med urininkontinens ikke bliver undersøgt hos deres praktiserende læge, og fire ud af ti kvinder blev ikke behandlet hos den praktiserende læge. Det kunne for eksempel være instruktion i at udføre ufarlig bækkenbundstræning. I stedet sender den praktiserende læge kvinden på sygehuset. Og det er ikke godt nok, konkluderer styrelsen. Dels fordi hospitalerne får en masse unødvendigt arbejde, og dels fordi kvinderne bliver unødigt bekymrede og måske helt kunne have undgået besøget på hospitalet.

»Vi har talt med de praktiserende læger om det her, fordi vi gerne ser, at kvinderne bliver undersøgt som de burde i første instans. Vi har nu en konstruktiv dialog med de praktiserende læger, og det er vi tilfredse med indtil videre«, siger Jesper Fisker.

Men hos de praktiserende læger er formand Henrik Dibbern slet ikke sikker på, at de praktiserende lægers undladelsessynder er så store, som evalueringen påstår.

»Det kan meget vel være, at der er noget, der skal forbedres. Men vi synes, evalueringen har meget store metodiske problemer og derfor giver et skævt resultat. Og det har jo betydning for, hvad der i givet fald skal gøres efterfølgende«, siger Henrik Dibbern.

På hospitalerne bliver kvinderne undersøgt i overensstemmelse med kliniske retningslinjer, men, konkluderer styrelsen, de højtspecialiserede kirurgiske indgreb bliver stadig udført på mange afdelinger, hvor den enkelte kirurg ikke når at opbygge den fornødne rutine i operationerne. I en videnskabelig artikel [1] er for eksempel beskrevet, hvordan hver anden kvindelige patient, der fik en TVT-slynge ind af kirurger på en afdeling, hvor man foretog under 20 operationer på tre år, fik komplikationer - typisk blev hendes blære perforeret

Litteratur

1. Ammendrup et al. Urininkontinenskirurgi Danmark 2001-2003. Ugeskr Læger 2009;171:399-404..

FAKTA

Urininkontinens er et almindeligt symptom hos kvinder i alle aldersgrupper: 16 procent af alle kvinder mellem 40 og 60 år er urininkontinente, mens hver anden kvinde over 75 år er inkontinent. Flere end 50 procent af kvinderne lækker flere gange om dagen, før de henvender sig til deres praktiserende læge.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.