Skip to main content

Overlæge: Ekstra medicinering sker af hensyn til patienterne

Arbejdstilsynet har løftet pegefingeren efter et besøg på intensivafdelingen på Køge Sygehus, der har mundet ud i et påbud. Personalet har for travlt og det går ud over patienterne, der får ekstra beroligende medicin. Overlæge er dog ikke bekymret for patienternes helbred og sikkerhed.

foto: Region Sjælland
foto: Region Sjælland (Foto: Jan Djenner)

Christine Løvgren Spanggaard, cls@dadl.dk

18. aug. 2016
4 min.

Intensivafdelingen på Køge Sygehus har så travlt, at sygeplejerskerne fortæller at de dagligt må give ekstra beroligende medicin til patienterne, så de kan forlade stuen og tage sig af andre opgaver. Det viser en rapport fra Arbejdstilsynet som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

Ledende overlæge på afdelingen, Erland Pedersen, mener dog at den øgede medicinering netop er af hensyn til patienterne, når ressourcerne er, som de er. Påbuddet fra Arbejdstilsynet beskriver stor travlhed, hvilket afdelingen arbejder på at nedsætte og som forhåbentlig medfører at afdelingen sjældnere føler sig nødsaget til at øge sederingen.

»Rent lægefagligt er der ikke noget galt i det, vi har foretaget os og det er gjort med åbne øjne. Jeg synes at det er et større problem, hvis patienterne fjerner deres tuber og slanger og ikke kan acceptere behandlingen. Så den øgede medicinering er det eneste rigtige at gøre og det mest sikre for patienten, når vi står i situationer, hvor ressourcerne ikke er store nok. Og man kan aldrig få ressourcer nok til helt at undgå det«, siger han.

Erland Pedersen, ledende overlæge

En del af hverdagen

Ifølge Erland Pedersen er det efter hans opfattelse heller ikke et større problem i Køge end andre steder i landet.

»Det er daglig praksis på alle landet intensivafdelinger, at det ved spidsbelastninger er nødvendigt at øge sederingen af patientsikkerhedsmæssige årsager«, forklarer han, men understreger at han ikke kender til normeringen på alle landets intensivafsnit.

Den opfattelse er formand for Dansk Selskab for Anæstesi og Intensiv Medicin, Thomas Strøm, ikke helt enig i.

»Rigtig mange steder er der én sygeplejerske pr. patient. Og jeg har indtryk af, at man de fleste steder prøver at holde patienterne vågne og undgå sovemedicin og for meget beroligende, da man ved, at det kan give ekstra lange indlæggelser og flere komplikationer«.

»Lyt til personalet«

Thomas Strøm kender ikke de konkrete forhold på Køge Sygehus, men mener at der er grund til at lytte, når personalet udtaler sig i medierne og beder om hjælp på denne måde.

»Personalet siger, at de ikke mener, at de giver den bedste behandling. De råber jo højt, fordi de føler, at de bliver tvunget til at lægge patienterne til at sove, når de ikke mener, at der er en medicinsk grund til det. Jeg kan ikke sige, hvor grelt det står til, men min fornemmelse er, at der noget om det, når personalet og råber om hjælp. Sådan vil jeg tolke det. De ville ikke reagere på den måde, hvis det bare var en gang imellem«, siger han.

5-10 minutters forskel

Ledende overlæge, Erland Pedersen, maner dog til besindighed, da patienterne ikke sover ret meget mere end de normalt ville gøre.

»Det er misforstået, at patienterne sover meget længere – det handler måske om 5-10 minutter, mens sygeplejersken er nødt til at gå for at hjælpe en kollega eller assistere ved en akut opstået situation. Så skruer hun jo ned, når hun kommer tilbage og så er patienten tilbage på samme niveau som før hun gik. Så det er kun til sikkerhed for patienten«, fastslår han.

Alt i alt er han meget tilfreds med den indsats og de metoder, der bliver anvendt på afdelingen med de givne ressourcer. Selvom man altid kunne ønske sig flere hænder. Han forklarer desuden, at de arbejder på at kunne minimere brugen af beroligende medicin endnu mere, så niveauet bliver på niveau med anbefalingerne.

»Man må gøre det bedste man kan, med de ressourcer man har og det gør vi uden tvivl på intensivafdelingen«, siger han og understreger at man ikke skal være bekymret for patienternes velbefindende.

»Hvis man er bange for at det går ud over patienterne, så skal man huske på, at vores afdeling er den der har den laveste mortalitet. Så de får ikke en ringere behandling hos os end andre steder - måske tværtimod.«

»Uheldig praksis«

Direktøren for Lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz, skriver i en kommentar på twitter til DR-artiklen, at overdosering ikke er en optimal løsning på travlhed og kalder praksissen problematisk. Det har ikke været muligt at få en uddybende kommentar.

Vicedirektør for Sjællands Universitetshospital, Beth Lilja, kalder, i et interview med P1 Morgen, ligeledes den øgede brug af beroligende medicin for 'en svært uheldig praksis', skriver DR Nyheder. Hun understreger, at patienterne selvfølgelig skal behandles efter behov og ikke efter, hvor travlt der er på afdelingen.

»Selvfølgelig er det forkert, og selvfølgelig er det ikke sådan, at vi ønsker at behandle vores patienter. Men et ekstremt presset personale har valgt det her som det mindste af to onder i situationen, og det er derfor, vi har gjort meget ved det. Vi har med påbuddet frem til 15. november at gøre noget ved det, og vi har allerede sat gang i noget« siger Beth Lilja.