Skip to main content

Overlæge kritisk over for bøder til patienter

Ledende overlæge vil have klarlagt, hvorfor 10 pct., at hans patienter bliver væk, før han uddeler bøder til patienterne. Også andre er kritiske over for gebyr for udeblivelser.

Steen Olesen er ledende overlæge på ortopædkirurgisk afdeling på Regionshospitalet Viborg.
Steen Olesen er ledende overlæge på ortopædkirurgisk afdeling på Regionshospitalet Viborg.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

19. sep. 2014
4 min.

Efter flere års tilløb sætter Region Midtjylland i starten af næste år gang i et forsøgsprojekt, hvor patienter får tilsendt en bøde på formentlig 500 kr., hvis de bliver væk fra af aftale.

Regionen har udpeget to afdelinger til at være med i projektet, bl.a. ortopædkirurgisk afdeling på Regionshospitalet Viborg, men endnu har ledende overlæge Steen Olesen ikke fået nogen officiel henvendelse fra regionen om projektet. Og selv om han altid er interesseret i at optimere produktion, så er han kritisk.

Faktaboks

Fakta

”Vi ønsker ikke nødvendigvis at pålægge vores patienter et gebyr, men er gået ind i det, så vi alle sammen kan få svar på, hvad gebyrer egentlig vil betyde for patienternes fremmøde”, siger Steen Olesen, ledende overlæge på Ortopædkirurgisk Afdeling på Regionshospitalet Viborg.

Vi kan jo ikke kræve gebyr, hvis udeblivelsen skyldes en fejl hos os selv, hvis patienten har fået tilsendt brevet til en forkert adresse, eller hvis patienten er syg af andre grunde. Og hvis patienterne ikke betaler – hvad så? Steen Olesen, ledende overlæge på Ortopædkirurgisk Afdeling på Regionshospitalet Viborg

Projektet med gebyr for udeblivelser stammer fra SRSF-regeringens regeringsgrundlag i 2011, hvor der stod, at det ”er spild af personalets tid, dyr teknologi og operationsstuer, når patienter bliver væk fra deres aftaler”.

Siden har Danske Regioner og Sundhedsministeriet været uenige om, hvem der skulle betale, hvor meget. Og projektet har også fra start mødt modstand blandt især læger, der frygter, at gebyrer vil ramme i forvejen socialt belastede patienter.

Men i dagens Berlingske siger Bent Hansen, formand for Region Midtjylland og Danske Regioner, at projektet sættes i gang.

”Emnet fylder meget i den offentlige debat, og nu skal vi altså have det testet, så vi kan se fordele og ulemper. Vi må konstatere, at der på nogle afdelinger er op til ti procent af patienterne, som udebliver fra ambulante aktiviteter, og det kan vi simpelthen ikke have,” siger Bent Hansen til avisen.

Kender ikke grunden til udeblivelser

Ifølge Steen Olesen viser tal fra hans afdeling, at i de første otte måneder af 2014 har 6336 patienter været henvist, men 10,6 pct. er udeblevet fra aftalen. Det er et reelt problem, men tallene er ikke efterprøvet, understreger Steen Olesen.

”Derfor vi ved ikke, hvorfor patienterne er blevet væk. De er indkaldt til forundersøgelse, men der kan være mange grunde til, at de bliver væk. Nogen udebliver måske, hvis de får en tid på et privathospital via deres sundhedsforsikring, andre bliver måske væk, hvis de ikke føler sig syge. Men dybest set ved vi det ikke, men det vil dette pilotprojekt måske også kunne hjælpe os med at finde ud af,” siger Steen Olesen og fortsætter:

”Dette projekt kommer også til at stille store krav til os og vores registrering. For vi kan jo ikke kræve gebyr, hvis udeblivelsen skyldes en fejl hos os selv, hvis patienten har fået tilsendt brevet til en forkert adresse, eller hvis patienten er syg af andre grunde. Og hvis patienterne ikke betaler – hvad så? Alle de praktiske spørgsmål omkring dette projekt skal vi først til at have afklaret nu, så vi også ved, hvordan bøder skal inddrives, og hvordan projektet i det hele taget skal køre. Det afventer vi svar på,” siger Steen Olesen.

Også Radiologisk afsnit på Regionshospitalet Silkeborg

Udover ortopædkirurgisk afdeling på Regionshospitalet Viborg og er det Radiologisk afsnit på Regionshospitalet Silkeborg, der skal deltage i projektet, der forventes at løbe i hele 2015.

Formand for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen, er heller ikke begejstret for projektet.

»Jeg er ikke meget for ideen. Der kan være situationer, hvor der rent faktisk er gode forklaringer på udeblivelsen, så gebyrer er ikke løsningen på alle problemer. Men når der er et politisk ønske om at introducere det, er det godt, at det bliver i form af et forsøgsprojekt, som kan give viden og måske være med til at pege på sammenhænge, hvor det kan give mening at opkræve et gebyr,« siger Mads Koch Hansen til Berlingske.

Ifølge Politiken er Danske Patienter skeptiske

”Det er en mistænkeliggørelse af patienterne, hvor man signalerer, at hvis de ikke møder op, så skyldes det manglende vilje. Men der kan være mange andre årsager, for eksempel kan man være psykisk syg og have svært ved at administrere sin hverdag. Det her vil ikke have andet end ulighedsskabende effekt, som rammer udsatte grupper,” siger direktør Morten Freil.

Praktiserende speciallæger har været der

Praktiserende speciallæger har faktisk siden 2005 haft mulighed for at give bøder, hvis patienterne udebliver. Ifølge Foreningen af Speciallæger (FAS) ligger bødeniveauet på 250 kr. for en konsultation og 500 kr. hvis patienten udebliver fra en operation. Men ordningen er frivillig og ifølge FAS findes der ikke et overblik over, hvor bøde der bliver udskrevet og om det har haft en effekt.