Skip to main content

Overlægerådet i Aarhus: Skal vi ofres på det politiske alter?

Det er uklogt, når toppolitikere bruger situationen på Aarhus Universitetshospital i deres agenda mod regionerne. Hvis de vil udnytte den til at samle den højt specialiserede ekspertise på Rigshospitalet, bør de tone rent flag og fortælle det direkte, siger formand for overlægerådet Niels Juul

Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

20. maj 2019
6 min.

Er toppolitikeres egentlige dagsorden i virkeligheden at lade situationen på Aarhus Universitetshospital indgå som et argument for at nedlægge regionerne?

Det spørger hospitalets overlægeråd nu om i en usædvanligt skarp udmelding.

”Det er så demotiverende for os, at det eneste sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og sundhedspolitisk ordfører Liselott Blixt (DF) kan sige er, at det er regionens skyld. Det er simpelthen uklogt”, siger overlæge på afdeling for bedøvelse og operation, Niels Juul, der er formand for hospitalets overlægeråd og næstformand i regionens.

”Ellen Trane Nørby har sagt, at der skal ses på besparelserne ved økonomiforhandlingerne, men så vil det være alt, alt for sent. Vi har brug for en sundhedspolitisk tænkepause, så vi ved, hvad politikerne egentlig vil med supersygehusene. Jeg synes, at politikerne skal tone rent flag. De må fortælle os, om de er parate til at ofre Aarhus Universitetshospital på deres politiske alter i bestræbelserne på at få nedlagt regionerne. Og hvor er Socialdemokratiet i den aktuelle sag?”

Det er os, der skal bevise, at vi er lige så gode, som de er på Rigshospitalet, det er aldrig omvendt

Baggrunden for Niels Juuls udtalelser er politikernes reaktion på de omfattende besparelser, som Aarhus Universitetshospital skal gennemføre. Store udgifter i forbindelse med flytning og ibrugtagning af det nye hospital har, sammen med den af staten krævede otteprocents effektivisering, resulteret i et stort underskud og krav om besparelser på 325 mio. kroner.

En samlet lægefront har gjort det klart, at det ikke kan ske uden at fjerne højt specialiseret behandling fra hospitalet, og at det vil trække tæppet væk under både forskning og uddannelse.

”Det er ikke gået op for landspolitikerne, hvor alvorlig situationen er. Det, der er brug for i kroner og ører, er jo ikke mere end det, Dansk Folkeparti knipsede med fingrene og skaffede til en omfartsvej ved Mariager. Den bliver så af andre grunde ikke til noget, men det viser, at pengene selvfølgelig kan findes. Det kan jo være, at Liselott Brix i virkeligheden helst ser al højt specialiseret behandling og ekspertise samlet på Rigshospitalet, men så synes jeg, hun skal sige det direkte. Så kan vi forholde os til det,” siger Niels Juul.

Han tilføjer, at hospitalet i Aarhus i forvejen er bagud på point som universitetshospital i provinsen.

”Det er os, der skal bevise, at vi er lige så gode, som de er på Rigshospitalet, det er aldrig omvendt. Sådan er det nu en gang. Og det bliver da ikke bedre af, at vi nu risikerer at miste højt specialiserede kolleger”, siger formanden for overlægerådet.

Tilbud fra ind- og udland

Netop udsigten til at miste superspecialiserede kolleger er noget af det, Niels Juul frygter mest. Og at det kan ske, har han allerede et eksempel på:

”Jeg har netop fået at vide, at røntgenafdelingen, hvor der nu nedlægges 43 stillinger, mister en overlæge, der har været igennem et oplæringsprogram, og som nu er selvkørende med stor ekspertise inden for en højt specialiseret del af afdelingens arbejdsfelt. Han rejser fra sygehuset, fordi arbejdspresset er for stort. En overlæge, man har brugt tid og kræfter på at uddanne, rejser hermed. Ikke til Rigshospitalet, men til et andet sted, hvor arbejdspresset er mindre”, fortæller Niels Juul.

Udover de afskedigelser, de omfattende besparelser vil resultere i, er der altså risiko for at miste højt specialiseret arbejdskraft og dermed viden og ekspertise, fordi kolleger siger ja til tilbud fra ind- og udland.

”Vi ved, at superspecialiserede kolleger får tilbudt bedre arbejdsbetingelser på andre universitetshospitaler i Danmark og fra udlandet, og vi risikerer, at de føler sig fristet til at forlade os, hvis forskning og uddannelse hos os let i den nuværende situation helt bliver negligeret til fordel for rå produktion. Samtidig risikerer vi, at kolleger, der først og fremmest skal tilse patienter, rejser til steder, hvor tempoet ikke er så højt, og hvor kompleksiteten af patienter måske ikke er så stor, som hos os, så man ikke behøver bruge 110 procent af sin mentale kapacitet, hver gang, man er på arbejde. Det er dermed et dobbelt dræn, vi risikerer”, siger Niels Juul.

Nu er ulven her

Han forventer, at landspolitikerne kommer frem af busken og klart tilkendegiver, hvad de egentlig vil med Aarhus Universitetshospital. Vil toppolitikere bruge det i et spil om regionernes fremtid, eller vil man se situationen i øjnene og gøre det, der er nødvendigt?

”Vi har været gennem adskillige sparerunder i de 30 år, jeg har været i sundhedsvæsnet, og vi har flere gange råbt op om, at nu går den ikke længere. Det er så gået på én eller anden måde med de konsekvenser, der har været. Vi har måske mange gange råbt ’ulven kommer’. Forskellen på tidligere situationer og så den, vi har i dag, er bare, at nu er ulven her”, siger formanden for overlægerådet ved Aarhus Universitetshospital.

Læs også:

Overlæger i Aarhus: Vores status som universitetshospital er i fare

”Det her er jo en kæmpe udfordring for alle de nye supersygehuse”

Ledende overlæge om prikkerunde: ”Det er den sværeste arbejdsdag, jeg har haft”

Hospitalsdirektør: Vi når ikke sparemålet i år - det er en krisesituation

Faktaboks

Derfor skal Aarhus Universitetshospital spare