Skip to main content

Overlægerne: Uacceptabelt, at vi stadig skal slås med it-fejl

Region Hovedstaden har ikke gjort nok for at løse problemerne med sundhedsplatformen, og det går ud over både patienter og personale, siger formanden for Overlægeforeningen, Anja Mitchell.

Anja Mitchell er formand for Overlægeforeningen.
Foto: Claus Boesen
Anja Mitchell er formand for Overlægeforeningen. Foto: Claus Boesen

Anders Heissel, ah@dadl.dk

24. feb. 2017
2 min.

Sundhedsplatformen fungerer stadig langt fra efter hensigten efter ni måneder på Herlev/Gentofte Hospital og fire måneder på Rigshospitalet. Derfor er formanden for Overlægeforeningen, Anja Mitchell, stærkt bekymret over Region Hovedstadens måde at håndtere problemerne.

”Vi har fra begyndelsen understreget, at der ikke er noget alternativ til sundhedsplatformen. Men når der stadig er fundamentale problemer, er det tegn på, at regionen har undervurderet opgavens omfang. Konsekvensen er, at lægerne bruger alt for meget tid ved computerne og for lidt tid ved patienterne, samtidig med at risikoen for fejl er større end normalt,” siger Anja Mitchell i en pressemeddelelse.

Alvorlige fejl

Lægerne på Rigshospitalet oplyser, at de ser alvorlige fejl, f.eks. hvor systemet automatisk sletter den medicin, som lægerne ordinerer til patienterne. Samtidig er der stadig væsentlige problemer med at få sundhedsplatformen og det fælles medicinkort (FMK) til at arbejde sammen – et forhold som regionen ellers havde lovet at få styr på inden starten på Rigshospitalet.

Den ansvarlige vicedirektør på hospitalet, Susanne Poulsen, siger i Ugeskrift for Læger, at sundhedsplatformen nu sætter ekstra ind for at få løst udfordringerne med FMK.

”Men det er mildt sagt svært at forstå, hvorfor der skal gå fire måneder, før man sætter ekstra ressourcer ind på at rette fejlene. Konsekvensen er jo, at hospitalet, lægerne og patienterne slås med fejl, forsinkelser og et voksende økonomisk underskud, fordi problemerne gør det svært at nå at behandle det forventede antal patienter,” siger Anja Mitchell.

Det er mildt sagt svært at forstå, hvorfor der skal gå fire måneder, før man sætter ekstra ressourcer ind på at rette fejlene. Anja Mitchell, formand for Overlægeforeningen

Erfarne folk forlader jobbet

Hun understreger, at Overlægeforeningen er i dialog med regionen om forbedringer af systemet. Foreningen peger på, at det er afgørende, at regionen hurtigt udpeger særlige læger som ”kliniske byggere”, der skal arbejde med at gøre sundhedsplatformen til et redskab, som understøtter lægernes arbejde. Og det haster, siger Anja Mitchell:

”Vi ser jo, at erfarne folk forlader deres job, fordi sundhedsplatformen – som den fungerer i dag – ikke giver lægerne mulighed for at behandle patienterne godt nok. Samtidig er det til skade for alle, at man med platformen flytter opgaver fra sygeplejersker og lægesekretærer til speciallægerne, som er den faggruppe, der er størst mangel på i hele sundhedsvæsenet. Det skal ændres, og sundhedsplatformen skal bygges om, så den understøtter god, sikker behandling og effektive arbejdsgange,” siger Anja Mitchell.

Læs også: Formand for Rigets overlæger: Sundhedsplatformen giver fortsat massive problemer