Skip to main content

Læger: Uhørt indgreb mod fedmeoperationer

Både Overlægeforeningen og Lægeforeningen blander sig i debatten om fedmeoperationer og bakker op om de protesterende eksperter.

Anja Mitchell er formand for Overlægeforeningen. Foto: Claus Boesen
Anja Mitchell er formand for Overlægeforeningen. Foto: Claus Boesen

Anders Heissel, ah@dadl.dk

21. mar. 2017
3 min.

Overlægeforeningen bakker nu op om de faglige eksperter, som i protest har forladt en arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen, der skulle fastlægge, hvilke patienter der skal have adgang til fedmekirurgi.

”Det er helt uhørt, at regeringen og regionerne vil skubbe videnskabelige argumenter til side og nægte folk adgang til behandling for at spare penge,” siger Overlægeforeningens formand, Anja Mitchell.

”Politikerne har gang på gang understreget, at hvis en behandling har god effekt og redder liv, så skal befolkningen tilbydes denne behandling. Her ser vi så, at politikerne beslutter det stik modsatte. Og de gør det oven i købet ved at overtrumfe en klar anbefaling fra de lægelige eksperter, som var sat til at løse opgaven. Det er helt uhørt,” siger Anja Mitchell.

Det er ikke noget, vi normalt ser, og jeg tror ikke, at man ville indføre en så skrap begrænsning i adgangen til f.eks. kræftbehandling. Anja Mitchell, Overlægeforeningens formand

Det ville ikke ske på kræftomårdet

De fire lægevidenskabelige selskaber begrunder deres afgang med, at Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner har meddelt, at der ikke vil ske ændringer i de nuværende grænser for at blive behandlet for svær overvægt, selv om en National Klinisk Retningslinje (NKR) fra netop Sundhedsstyrelsen fra januar 2017 stærkt anbefaler at ændre grænsen. Og grunden er ifølge direktør i Sundhedsstyrelsen, at ”udgifterne på området må ikke stige.”

”Men konsekvensen er, at man kun tilbyder behandlingen til en brøkdel af de mennesker, som kan have gavn af den. Det er ikke noget, vi normalt ser, og jeg tror ikke, at man ville indføre en så skrap begrænsning i adgangen til f.eks. kræftbehandling,” siger Anja Mitchell og fortsætter:

”Patienterne kan ikke være tjent med, at adgangen til veldokumenteret, effektiv behandling afgøres på denne måde. Sagen understreger, at det danske sundhedsvæsen har et stort og påtrængende behov for et uafhængigt prioriteringsinstitut, som kan bidrage til, at den nødvendige prioritering sker på et rationelt grundlag og ikke på basis af tilfældige politiske beslutninger,” siger formanden for Overlægeforeningen.

Dybt uforsvarlig beslutning

Også Lægeforeningens formand Andreas Rudkjøbing forstår så udmærket, at lægerne er udvandret fra arbejdsgruppen.

”Det er med til at underminere de faglige anbefalinger for fedmekirurgi specifikt, men også nationale kliniske retningslinjer mere generelt. Nationale kliniske retningslinjer er vigtige, fordi vi sammen bliver enige om den bedste behandling og spørgsmålet efter denne sag er, hvor meningsfuldt det er at lave nationale kliniske retningslinjer,” siger Andreas Rudkjøbing, der dog stadig tror på fagligheden.

”Vi skal stadig blive ved med at lave nationale kliniske retningslinjer og kæmpe for fagligheden, for denne sag et eksempel på en dybt uforsvarlig beslutning over for en gruppe svært syge patienter,” siger han.

Læs også: »Fedmeepidemien kan ikke skæres væk«

Læs også: Fedme: To retningslinjer – to retninger