Skip to main content

Patienten ser video, mens lægen arbejder

En ny såkaldt behandlerstue på Aalborg Universitetshospitals akutmodtagelse gør op med ideen om, at hospitaler er kolde, golde og uhyggelige. Her kan gæster tage plads i sofaen, og patienten kan f.eks. se video. Meningen er at gøre især børn og nervøse patienter bedre tilpas.

Den nye trygge patientstue på Aalborg Universitetshospitals akutmodtagelse.
Den nye trygge patientstue på Aalborg Universitetshospitals akutmodtagelse. (Foto: © Lasse Høj Nielsen, Foto/AV-s)

Forfatter

1. jul. 2015
2 min.

I går var der indvielse af en ny behandlerstue på akutmodtagelsen på Aalborg Universitetshospital. Men ikke en helt almindelig en af slagsen.

Denne her er beregnet til at skabe en tryggere ramme for patienterne, skriver Region Nordjylland i en pressemeddelelse. Rummet har da også fået betegnelsen "Fremtidens Tryghedsskabende Patientstue".

Stuen har således en stor videoskærm på væggen, farvet belysning og en grøn sofa.

"Denne særlige indretning er specifikt designet med henblik på at virke tryghedsskabende for særligt børn og eller ængstelige patienter", siger projektleder og sociolog Sanne Daugaard fra Idéklinikken på universitetshospitalet i pressemeddelelsen.

"Projektets formål er at skabe nogle behagelige og gennemskuelige rammer for patienten uden at gå på kompromis med stuens funktionalitet. Dette gør vi ved at minimere det kliniske udtryk samt give patienten følelsen af kontrol igennem øget medindflydelse på de fysiske rammer", siger hun.

Stuen er udviklet i samarbejde med Philips Healthcare, så der er "behagelig lyssætning" og en videovæg med temaer, som patienten selv kan vælge.

Interiøret - herunder også den grønne sofa, hvor både patienter og pårørende kan sætte sig - er nøje udvalgt for at give mulighed for behandling af børn, mens de sidder tæt på deres forældre, fremgår det. Meningen er at skabe tryghed og derved få mere samarbejdsvillige patienter.

Ledende overlæge i Akut- og Traumecenteret, Jørn Munkhof Møller, der er initiativtager til projektet, forventer, at stuen også får positive effekter for personalet og regionen.

"Blandt de parametre, vi kan måle på, er patienttilfredsheden, personaletilfredsheden, tidsforbruget på stuen eller om vi ligefrem kan nedbringe brugen af bedøvelse. Den tryghedsskabende effekt på patienter og pårørende, forventes at kunne frigøre nogle af personalets resurser, som derfor kan bruges på for eksempel en styrkelse af den faglige kvalitet og nedbringelse af ventetiden", siger han i pressemeddelelsen.