Skip to main content

Patienter og politikere: Kommunerne er for små

Presset på de kommunale tjenester fra svækkede ældre og kronisk syge borgere er for massivt for mange kommuner, som er for små til at løfte opgaven, mener Danske Patienter. Flere politikere bakker op.

27. maj 2015
2 min.

Mange skrøbelige ældre og kronisk syge suser ind og ud af hospitalerne eller fylder op på i forvejen fuldt belagte medicinske afdelinger. Det skyldes, at en række kommuner - især i hovedstadsområdet - er for små og mangler ressourcer til at løfte deres sundhedsopgaver, skriver b.dk.

Derfor bør der gennemføres en ny strukturreform, så kommunerne bliver færre og større, lyder opfordringen fra bl.a. Danske Patienter.

»En række kommuner er simpelthen for små til alene at sikre ordentlige tilbud til især mindre sygdomsgrupper. Det kan blandt andet løses ved, at flere kommuner arbejder sammen om at sikre kvaliteten af tilbuddene. Det, der er vigtigt for os, er, at patienterne får en kompetent og ordentlig behandling og rehabilitering – ligegyldigt, hvor de bor«, siger chef for kvalitet og politik i Danske Patienter, Annette Wandel, til avisen.

En række politikere bakker op.

»Vi kan se, at der er et stort antal patienter, som er ilde stedt og ikke får en tilstrækkeligt god behandling, og vi kan se, at især hovedstadsområdet med de mange små kommuner skiller sig negativt ud. Det virker til, at de kommuner ikke er godt nok rustede til at løfte opgaven, og derfor må vi diskutere, om der bør gennemføres en kommunalreform i hovedstadsområdet,« siger det radikale medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden Charlotte Fischer til avisen.

Også f.eks. Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp (S) er med på ideen.

»Indsatsen på sundhedsområdet er dyr. Derfor ser jeg gerne, at der kommer flere ressourcer til hele den sektor, og dem får man nok først, når man går ind i nogle større enheder. Det behøver ikke at være egentlige sammenlægninger af kommuner, men kan være i form af et meget tæt samarbejde mellem flere kommuner, så man for eksempel har mulighed for at satse mere på forebyggende arbejde, som forhåbentlig vil kunne føre til, at færre må indlægges på hospitalerne«, siger Ole Bjørstorp til avisen.