Skip to main content

Pjækkebøder sættes i gang: Nu koster det 250 kr. at blive væk fra hospitalet

Et projekt fra SRSF-regeringens regeringsgrundlag tilbage i 2011 møder nu virkeligheden, når tusinder af patienter i Region Midtjylland fra i dag modtager en løftet pegefinger fra sundhedsvæsnet: Hvis du bliver væk fra aftalen med os, får du en bøde på 250 kr.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

8. apr. 2015
4 min.

Fra i dag onsdag bliver helt særlige indkaldelsesbreve sendt af sted til de ambulante patienter på Ortopædkirurgisk Ambulatorium på Regionshospitalet Viborg, og det særlige og nye er en klar besked til patienterne: Hvis du ikke møder op til den aftalte tid på hospitalet, vil du få en bøde på 250 kr.

Faktaboks

Fakta

Efter adskillige års tilløb begynder projektet, der både blev ønsket af den tidligere VK-regering og sågar blev skrevet ind i SRSF-regeringens regeringsgrundlag fra i 2011 i forsøget på at mindske antallet af udeblivelser. Siden fik projektet kritik fra både læger og patientorganisationer, der frygter, at det vil få social slagside, og blandt regionerne har der også været modstand. Således har Region Syddanmark trukket sig fra projektet.

Alligevel har projektet overlevet og skal nu sættes i gang på to afdelinger i Region Midtjylland, siger Mette Kjølby, chef for CFK - Folkesundhed og Kvalitetsudvikling i Region Midtjylland, der står for selve forskningsdelen af projektet.

Det ene afdeling er Ortopædkirurgisk Ambulatorium på Regionshospitalet Viborg, hvor patienterne fra i morgen vil blive delt i to lige bunker: Den ene halvdel vil modtage et almindeligt indkaldelsesbrev, mens den anden halvdel vil modtage et indkaldelsesbrev indeholdende muligheden for at få en bøde ved udeblivelse.

I brevet til patienterne står bl.a:

”Regeringen og de fem regioner har besluttet at undersøge effekten af gebyr ved udeblivelse uden afbud. Du indgår i dette forskningsprojekt. Det er afgjort ved lodtrækning, hvem der får et gebyr ved udeblivelse uden afbud. Du er blevet trukket ud til at få et gebyr, hvis du udebliver uden afbud.”

Ifølge Mette Kjølby har patienterne mulighed for at melde afbud helt op til selve tidspunktet for aftalen med hospitalet. Hvis man til gengæld overskrider det tidspunkt eller helt bliver væk, så udskriver regionen en bøde.

Projektet vil vare 12 måneder i Viborg, så regionen på den måde kan se over længere tid, om en bøde påvirker antallet af udeblivelser. Ca. 27.000 patienter har årligt en ambulant aftale med afdelingen i Viborg, og dermed vil halvdelen altså se frem til en bøde, hvis de bliver væk fra aftalen.

Den anden afdeling i projektet er Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg, der har et andet forskningsdesign. Her vil samtlige patienter - hvis mobilnummer afdelingen kender - de kommende måneder automatisk blive påmindet om aftalen med hospitalet via sms, og efter nogle måneder med den metode, vil alle patienter modtage et indkaldelsesbrev, hvor patienterne får oplyst, at en udeblivelse vil betyde en bøde på 250 kr. På den måde vil regionen kunne se et før-under-efter-mønster i forhold til, om et gebyr giver færre udeblivelser.

Det er endnu ikke fastlagt, hvor lang tid projektet varer i Silkeborg, men mindre end et år, oplyser Mette Kjølby.

Projektet er et fælles nationalt forsøg med deltagelse af både Sundhedsministeriet og Danske Regioner. Region Midtjylland har på vegne af regionerne stillet sig til rådighed for at gennemføre forsøget i praksis.

Læs også: Hospitaler klar til at udskrive pjækkebøder til patienter

Læs også: Pjækkebøder: God eller dårlig ide?