Skip to main content

Planlæggerne af Nyt OUH: Vi kan ikke gøre alle tilpas

Ikke alle brugere, der høres i projektfasen, får lov at sætte deres fingeraftryk på det nye supersygehus. Planlæggere forsvarer sig efter historien om, at anæstesien blev glemt i planlægningsfasen.

Kirsten Winding, winding@kirstenwinding.dk

25. apr. 2014
3 min.

Mange var ved at få morgenkaffen galt i halsen, da det torsdag stod i Fyens Stiftstidende, at der ikke skulle være afsat tilstrækkelig plads til anæstesiudstyr på operationsstuerne på Nyt OUH. Sådan har nogle brugere nemlig oplevet det, da de så den nye rapport om indretningen af det nye supersygehus.

Helt så galt forholder det sig imidlertid ikke. Ifølge Jens Elkjær, Sundhedsdirektør i Region Syddanmark og formand for Projektstyregruppen for Nyt OUH, er det en naturlig og desværre nok uundgåelig reaktion fra visse brugergrupper.

”Vi har virkelig hørt mange af brugerne om deres syn på den optimale indretning af for eksempel operationsstuerne. Nu ser nogle af dem så, at vi alligevel har valgt nogle lidt andre løsninger, og så føler de sig ikke hørt. Vi er åbne overfor, at nogle måske skal høres igen. Men vi bliver også nødt til at tilpasse indretningen af rummene til de forhold, bygningerne kan bære”, forklarer han.

”Vi bygger Nyt OUH i standardiserede moduler, der frem for alt skal være fleksible, så de kan omdannes efter skiftende behov. Og det er jo sådan i dag, at nogle operationer foregår under lokalbedøvelse, mens andre kræver mere plads til anæstesiudstyr”, siger Jens Elkjær.

Der er også meget stor forskel på at planlægge sengestuer og operationsstuer, hvor mange forskellige faggrupper skal arbejde side om side, forklarer Jens Peter Steensen, Sygehusdirektør på OUH med ansvar for blandt andet anæstesi.

”På anæstesiområdet var der en diskussion om, hvorvidt man skulle tilrettelægge aktiviteterne efter ét koncept eller efter et andet. For eksempel om der skulle være særlige rum til forberedelse af anæstesien, eller om den kunne tænkes sammen med operationsstuerne. Også om opvågningen kunne anvendes til flere formål, og om særlige procedurerum skulle være centralt placerede, eller de skulle ligge ude mellem sengeafdelingerne”.

”Ved skiftet fra det ene til det andet koncept kan det måske have virket, som om noget blev overset, men det hele er altså med nu. Det er mere end et år siden vi havde den diskussion, og mig bekendt har den ikke forsinket projektet”, tilføjer han.

I starten af maj slutter den høringsrunde, der er i gang nu, og så vil Projektstyregruppen naturligvis tage brugernes nye observationer med i deres overvejelser.

”Alt inden for rimelighedens grænse. Det tager tid at inddrage brugerne, det er en af grundene til, at det tager flere år at bygge et nyt supersygehus. Derfor må vi også trække en streg i sandet på et tidspunkt og komme videre, så sygehuset bliver færdigt til tiden”, siger Jens Elkjær.