Skip to main content

Plejehjem skal have egne læger

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

4. apr. 2012
2 min.

Snart dukker der annoncer op med plejehjem i seks kommuner, der søger praktiserende læger til fastansættelse.

Men det bliver på nedsat tid - nærmere betegnet en-tre timer pr. uge, hvor lægen skal være til stede på plejehjemmet og yde lægelig rådgivning til plejepersonalet samt udføre almen, medicinsk behandling for beboerne, der også har mulighed for at vælge plejehjemslægen som deres faste, praktiserende læge.

Praktiserende Lægers Organisation (PLO) frygter, at valgfriheden ryger fløjten.

"Det er selvfølgelig i sidste ende politikernes ansvar, at plejehjemsbeboere ikke længere vil have frit lægevalg, for det vil blive konsekvensen af en plejehjemslægeordning. Der vil ret sikkert blive lagt pres på beboerne for, de skal vælge den faste læge, selv om det officielt vil hedde sig, at beboeren har et frit valg", siger PLOs formand, Henrik Dibbern.

Når PLO går ind i projektet, er det i erkendelse af, at det kan være svært for beboernes egne praktiserende læger at passe dem, hvis de f.eks. flytter langt væk, når de skal på plejehjem.

Desuden erkender PLO, at "det er svært at leve op til de forventninger, plejehjem efterhånden har, til at egen læge leverer faglig opbakning til personale, som ofte har ret beskeden sundhedsfaglig uddannelse", siger Henrik Dibbern.

Gerne ældre læger

Ældre Sagen er begejstret for initiativet med plejehjemslæger men synes umiddelbart, at en-tre timer om ugen er for lidt.

"Det lyder absolut i underkanten. Men det kommer an på, hvor stort plejehjemmet er. Jeg synes, det skal dimensioneres efter plejehjemmets størrelse", siger seniorkonsulent Margrethe Kähler, som også tidligere har advokeret for en ordning med plejehjemslæger, bl.a. på ugeskriftet.dks blog.

Hun kunne forestille sig, at især ældre praktiserende læger kunne være interesserede i disse jobs. Det ville også være det bedste for plejehjemsbeboerne.

"Jeg tror meget på, at det er vigtigt med en så bred erfaring - også menneskelig erfaring - som muligt, og at lægen kender ældre mennesker. På grund af lægens egen livsfase ville der også være en naturlig forståelse for ældre mennesker", siger hun.

De seks kommuner er Furesø, Horsens, Kalundborg, København, Lolland og Viborg.