Skip to main content

PLO fraråder praktiserende læger at frakoble sig datafangst

Selv om to eksperter sår tvivl om lovligheden af datafangst, afviser selskabet bag systemet påstanden, og PLO fraråder samtidig lægerne at koble sig af systemet.

Formanden for PLO, Bruno Melgaard Jensen, fraråder sine medlemmer af koble sigf af datafangst.
Formanden for PLO, Bruno Melgaard Jensen, fraråder sine medlemmer af koble sigf af datafangst.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

30. sep. 2014
2 min.

Landets praktiserende læger skal fortsat indberette data til DAMD-databasen, selv om flere eksperter har rejst tvivl om lovligheden bag systemet.

Det fastslår Bruno Melgaard Jensen, formand for de praktiserende læger.

”En enig bestyrelse fraråder, at medlemmerne frakobler sig datafangst og dermed undlader at levere de lovpligtige helbredsoplysninger til den almenmedicinske kvalitetsdatabase. Bestyrelsen mener fortsat, at datafangst er en vigtig del af kvalitetsarbejdet”, siger Bruno Melgaard Jensen.

En enig bestyrelse fraråder, at medlemmerne frakobler sig datafangst og dermed undlader at levere de lovpligtige helbredsoplysninger til den almenmedicinske kvalitetsdatabase. Bronu Melgaard Jensen, formand for PLO

På DR P1 blev der i går sat spørgsmålstegn ved, om det er lovligt at indberette data til DAMD-databasen, som den nye lovbekendtgørelse pålægger de praktiserende læger. Både professor i sundhedsret ved Københavns Universitet, Mette Hartlev, og lektor i sundhedsjura, Kent Kristensen fra Syddansk Universitet, vurderer, at databasen er direkte ulovlig.

”Det er meget svært at se, hvordan den her bestemmelse i sundhedsloven giver et gyldigt juridisk grundlag for, at man kan gå ind og foretage en så omfattende registrering af så mange forskellige typer af diagnoser, hvoraf nogle af dem jo referer til utrolig følsomme oplysninger,” sagde Mette Hartlev til P1's Orientering.

Især den brede indsamling af følsomme oplysninger er problematisk, vurderer Kent Kristensen.

”Man kan altså ikke have en kvalitetsdatabase, som omfatter alle. Det skal være klart, hvem der falder indenfor og hvem, der falder udenfor. Og hvis det ikke er klart, så er databasen ikke lovligt oprettet efter sundhedslovens paragraf 196,” sagde Kent Kristensen til P1's Orientering.

Men DAK-E, der står bag systemet DAMD afviser, at systemet er ulovligt, siger Bruno Meldgaard.

”DAK-E og PLO's sekretariat har undersøgt spørgsmålet, og konklusionen er, at DAMD-databasen er godkendt af myndighederne som specialespecifik fællesdatabase og sygdomsspecifik database for sygdommene diabetes, KOL, hjertesvigt og depression”, siger Bruno Melgaard Jensen.

I øjeblikket er der 68 praksis, som har frakoblet sig Sentinel datafangstmodulet.