Skip to main content

PLO - næppe 1813-eksklusioner

REPRÆSENTANTSKABSMØDE - PLO’s 28. repræsentantskabsmøde drøftede blandt meget andet eventuelle sanktioner mod ”dybt usolidariske” kolleger. En egentlig afklaring kom der ikke - men eksklusionsvejen havde ikke opbakning.

Foto: Ugeskrift for Læger
Foto: Ugeskrift for Læger

Klaus Larsen kll@dadl.dk

28. nov. 2015
3 min.

Bør der på en eller anden måde være mulighed for, at PLO kan vedtage sanktioner over for medlemmer, der ”efter de flestes mening” udviser en dybt ukollegial adfærd ved at arbejde for Region Hovedstadens kontroversielle akuttelefon 1813?

Eller skal man nøjes med at gentage den opfordring til at lade være, som et antal medlemmer har valgt at trodse?

PLO-formand Christian Freitag lagde i sin beretning op til diskussion i repræsentantskabet - vel at mærke på den baggrund, at Lægeforeningens advokat har undersøgt sagen og konkluderet, at de tre delforeninger (FAS, Yngre Læger og PLO) ikke ensidigt kan skride til eksklusion.

PLO-Hovedstaden har dog ønsket at undersøge andre sanktionsmuligheder, og Flemming Skovsgaard, PLO-Hovedstaden, udbad sig på repræsentantskabsmødet lørdag konkret bestyrelsens og repræsentantskabets holdning til advokatens responsum.

"Det kunne være sket for os"

Bestyrelsen har endnu ikke haft lejlighed til at drøfte advokat-svaret og hvordan man skal forholde sig til det - herunder, hvilke eventuelle sanktionsmuigheder, der kan bringes i spil.

Under beretningsdiskussionen var der fuld enighed om, at de PLO-medlemmer, som har taget arbejde hos 1813, optræder ”dybt usolidarisk”. Mulige sanktioner er fortsat en mulighed, som skal diskuteres i bestyrelsen. Men der var ingen opbakning til at gå videre ad eksklusionsvejen.

Tue Müller, som udtræder af PLO's bestyrelse men er indtrådt i Lægeforeningens, ville dog gerne ”benytte min sidste chance” som medlem af PLO’ bestyrelse til at advare mod at gå videre af den vej, der handler om eksklusioner eller sanktioner:

”Det er min egen holdning, for vi har ikke haft tid til at drøfte advokatens responsum endnu”, understregede han.

”Jeg forstår godt jeres vrede, og det kunne ligge så godt være sket hos os i Region Sjælland, for politikerne vil gerne bryde det, som de ser som vores ’monopol’ på lægevagten”, fortsatte Tue Müller.

”En farlig vej at gå”

”Men hvis vi reagerer med at smide egne medlemmer ud, vil disse politikere kun glæde sig over, at vi selv begynder at svække PLO. Jeg vil foreslå, at vi hellere lægger pres på disse kolleger lokalt og gennem kammeratlige samtaler. Og i øvrigt får gang i forhandlingerne igen. Ellers er vi på vej ned ad en farlig vej”, sagde Tue Müller.

Bestyrelsesmedlem Anna Mette Nathan, Region Midtjylland, erklærede sig helt enig med Tue Müller og havde også været det før advokatens responsum. Hun tog kraftigt afstand fra de PLO’ere, som arbejder i 1813, ”men eksklusions-snak i forhold til medlemmer” er ikke vejen frem.

”Vi skal holde fast i PLO som en gulerods-organisation - ikke som en piske-organisation”, sagde Anna Mette Nathan.