Skip to main content

PLO-profil vil dæmme op for Falck

En kendt profil i lægeverdenen, tidligere formand for PLO-Nordjylland Kaj Bernth, tager flere af mulighederne i den nye sundhedslov op og kombinerer muligheden for satellitpraksis med ejerskab af flere ydernumre. Det sker for at dæmme op for virksomhedernes indtog.

Foto: Lægeforeningen.
Foto: Lægeforeningen.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

29. jun. 2015
3 min.

"Det er urimeligt, hvis Falck skal overtage alt nord for Limfjorden".

Sådan siger Kaj Bernth, praktiserende læge i Brønderslev og indtil november sidste år formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i Nordjylland.

Af ord følger handling, og Kaj Bernth har nu indgået en aftale med Region Nordjylland om, at han fra 1. oktober driver hele fire ydernumre på en af de lokaliteter, hvor der mangler læger, og som regionen ellers havde inkluderet i sit nys overståede udbud. Nærmere betegnet i Pandrup ca. 30 km nordvest for Aalborg.

I forvejen driver Kaj Bernth praksis i Brønderslev ca. 25 km. fra Pandrup.

Det er urimeligt, hvis Falck skal overtage alt nord for Limfjorden Praktiserende læge Kaj Bernth

Det nye set-up er ikke helt på plads, men Kaj Bernth regner med at organisere Pandrup-klinikken som en satellitpraksis fra Brønderslev. Dermed udnytter han flere muligheder i den nye sundhedslov - satellitpraksis og muligheden for at eje op til seks ydernumre.

Loven regulerer også, hvordan udbud af den type, Region Nordjylland netop har gennemført, skal organiseres.

Ved den lejlighed vandt Falck Lægehuse og Nordic Medicare retten til i fire år at drive en række lægeklinikker i regionen, og det er netop den udvikling, Kaj Bernth med sit initiativ ønsker at imødegå.

"Ved at overlade tingene til Falck ser jeg enden for almen praksis", siger han.

Og ikke kun for almen praksis men for den sags skyld også for PLO.

"Jeg synes, det er en falliterklæring. Jeg har talt meget i vores forening om, at vi skulle have læger til udkanten, og at disse problemer (med lægemangel, red.) ville opstå, og at det ville gå ud over PLO selv i sidste ende", siger han.

"For dette her vil brede sig. Det kan ende med, at PLO kun er i de store byer".

Hvorfor det?

"Det er svært at opfylde en overenskomst, hvis der ikke er nogen læger. Det svarer til, at TAXA vinder en koncession om kørsel men ikke har nogen chauffører. Så har man overtrådt grænsen for, hvad der skal til for at overholde en aftale".

Hvordan kan dit set-up med flere ydernumre bidrage?

"Jeg prøver at holde liv i denne her praksis i et forsøg på at levere den videre til nogle unge læger, som vil tage over, og som de ikke behøver betale noget for. Jeg tror, den kan tiltrække nogle unge læger, som ikke ønsker at betale noget for at komme ind, og de må meget gene blive medejere hen ad vejen - det er ideen i det".

Oprindelig var PLO ikke begejstret for disse nye modeller, hvad siger du i dag?

"Hvis man ikke kan løse opgaven, så kan det ikke nytte noget, at man sidder og er hellig".

Der var bl.a. modstand mod såkaldte A og B læger, altså at nogle PLOere skulle være chefer for andre, hvad er dit syn på det?

"Jeg kan se, hvordan f.eks. store advokatfirmaer skruer modeller sammen, og det lykkes meget godt med junior- og seniorpartnere".

"Bliver du mere leder end læge nu?"

"Nej, jeg er allermest læge".

Spændt region

Region Nordjylland ser frem til at følge Kaj Bernths projekt.

"Jeg synes, det er spændende, at der er nogle praktiserende læger, som tager udfordringen op og gerne vil prøve dette her af", siger afdelingschef Henrik Sprøgel, Primær Sundhed, Region Nordjylland.

"Vi er meget spændte på, hvad der kommer ud af det".

Læs også: Falck Lægehuse skal drive fem klinikker i Region Nord

Læs også: Region Nordjylland sender sine regionsklinikker på markedet