Skip to main content

PODCAST: Sådan får vi verdens bedste sundhedsvæsen

Lad topledelserne rotere på hospitalerne, og sæt lægefagligheden fri som i Holland, der har afskaffet bureaukratiet, siger klinikchef Liselotte Højgaard fra Rigshospitalet i ny debatbog.

Liselotte Højgaard er professor og klinikchef på Rigshospitalet og har netop skrevet en ny debatbog. Foto: Sophie Kalckar
Liselotte Højgaard er professor og klinikchef på Rigshospitalet og har netop skrevet en ny debatbog. Foto: Sophie Kalckar

Anders Heissel, ah@dadl.dk

14. sep. 2017
3 min.

Når titlen på hendes debatbog drejer sig om, hvordan Danmark får verdens bedste sundhedsvæsen, indikerer hun meget klart, at Danmark i dag ikke har verdens bedste sundhedsvæsen.

Faktaboks

Fakta

For selv om Liselotte Højgaard med egne ord elsker at gå på arbejde hver eneste dag som overlæge og chef på Rigshospitalets Klinik for Klinisk Fysiologi, Nuklearmedicin og PET, så er der noget galt i det danske sundhedsvæsen. Og som læge og forsker i mere end 30 år mener hun, at nu er tiden inde til, at hun skal bruge sin erfaring og viden til at fortælle omverdenen, hvordan det store tankskib af et sundhedsvæsen skal drejes i den rigtige retning.

”Jeg har som læge og forsker i 35 år ikke set noget lignende. Jeg ser et nedsparet system, hvor vi ikke bruger så mange penge på sundhed som andre og sammenlignelige lande samtidig med, at vi kan behandle mere og flere. I bogen bruger jeg ordet strambuks, som man brugte i gamle dage for at afstraffe eleverne med spanskrør. Læreren bad eleverne bøje sig over bordet, så buksebagen blev strammet. I øjeblikket får vi ikke bare tæsk, men tæsk med strambuks”, siger Liselotte Højgaard i Ugeskriftets Podcast.

I debatbogen beskriver hun samme frustration over sitautionen som Morten Hedegaard, der under stor mediebevågehed sidste vinter forlod sit job som klinikchef på Rigshospitalet. Men som Liselotte Højgaard skriver i bogen: ”Hvor Mortens frustration førte til en opsigelse, har min ført til denne bog”.

For mange djøf'ere

Et af kritikpunkterne i bogen er bl.a. det lag af administrative ansatte på hospitalerne og i regionen, som ifølge Liselotte Højgaard er vokset alt for meget. Hun kalder systemet for overstyret – overadministreret.

”Problemet er, at hver gang vi bruger en lønkrone på en adminstrativ ansat, ryger den krone fra noget andet”.

Er der for mange djøf’ere?

”Ja. Hvis der er 1.000 for mange djøf’ere, mangler de 1.000 stillinger ude på hospitalerne som læger eller sygeplejersker”, forklarer Liselotte Højgaard i podcasten.

Hun er desuden formand i bestyrelsen for Danmarks Grundforskningsfond og har tidligere været formand for de medicinske forskninsråd i Europa, og derigennem mener hun at have godt kendskab til de store universitetshospitaler i Europa. Og kan dermed også pege på, hvor løsningerne er.

”I Holland har de flyttet et system fra at være gennemsnitsligt til at være rigtig godt. De har afskaffet al det bureaukrati, som vi har, og har kun sundhedsfagligheden tilbage. Det vil betyde, at vi skulle gøre det samme som for 20 år siden, så klinikledelserne bestemte det faglige sammen med professorerne”, siger hun i podcasten.

Topledelserne på landets hospitaler skulle efter hendes mening også forandres.

”Vi har kørt LEON [laveste effektive omkostningsniveau] eller lean på afdelingerne helt ud til det ekstreme i 15 år. Men vi kører ikke LEON eller lean på topledelsen. Hvis man gjorde det, ville der komme penge til overs”.

Og desuden mener hun, at det vil være en god idé, hvis sygehusledelserne i hele landet rokerer fra hospital til hospital, som forsvarets chefer tidligere gjorde.

”Hvis man ikke som direktør er forlovet med sit eget hospital, men forlovet med væsenet, så vil man formentlig være mere fair over for at sørge for, at alle har det godt. I stedet for at sidde som små konger over sit eget”.

Hvordan får vi verdens bedste sundhedsvæsen? Af Liselotte Højgaard Informations Forlag Pris: 49,95 kr.