Skip to main content

Podcast: Rejsende i kirurgiske mirakler

I snart 20 år har øjenkirurg Gøril Boberg-Ans en gang om året brugt et par uger af sin ferie i et tredjeverdensland og opereret mennesker med grå stær. Det kan være besværligt, der kan være usle boligforhold og operations­lokaler. Men det er den bedste gave at få, siger hun: Tænk at kunne give synet tilbage til blinde!

Øjenkirurg Gøril Boberg-Ans vasker hænder inden operationerne. Privatfoto fra Nepal.
Øjenkirurg Gøril Boberg-Ans vasker hænder inden operationerne. Privatfoto fra Nepal.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

7. dec. 2018
2 min.

I 2013 lærte øjenkirurg Gøril Boberg-Ans og hendes mand Jannick Boberg-Ans, der også er øjenkirurg, en ny teknik til at foretage grå stær-operationer. De lærte det af en nepalesisk læge i Nepal på en såkaldt eye-camp i Dangadi, som er en isoleret by langt ude på landet.

»Siden har vi kun brugt den teknik på alle vores rejser«, siger Gøril Boberg-Ans og tilføjer:

»Det er en er meget skånsom metode, og den er tilmed billigere end den ultralydmetode, vi bruger i Danmark«.

Hun har også medvirket til, at metoden er blevet indført i Danmark. Den er god, hvis patienten er en socialt udsat, der har gået for længe med sin grå stær, forklarer hun, der til daglig er øjenkirurg på Øjenklinikken på Rigshospitalet-Gentofte.

Men en gang om året drager hun afsted. Til Nepal, Lesotho, Myanmar, Peru …

Ofte er det sammen med ikke bare ægtemanden, men også de to børn. I begyndelsen var de bare med, men nu er den ene stud.med., og den anden læser til sygeplejerske. Så nu assisterer de forældrene ved operationerne.

»Så det er en hel familieudflugt. Der er ingen af os, der synes, at det er særligt fedt at ligge og drive ved en strand i 14 dage. Så er det jo fantastisk at have et erhverv som vores. Rejserne kræver meget forberedelse, og der kan være meget besvær forbundet med arbejdet. Men når man så ser de mennesker efter operationen, så tænker jeg, det er bare den bedste gave at få: Tænke sig at kunne give synet tilbage til blinde!«.