Skip to main content

Politikerbegejstring og forskerskepsis

Journalist Jesper Haller - jha@dadl.dk

2. nov. 2005
4 min.

I juni 2001 rejste medlemmer af Folketingets sundhedsudvalg og embedsmænd fra Sundhedsministeriet til Kina for at studere alternative behandlingsformer, det vil sige »traditionel kinesisk medicin« (TCM).

Herudover ønskede udvalget at se TCM kombineret med vestlig medicin. Af referatet fremgår det, at delegationen gerne ser området fremmet for offentlige midler, og samme referat får TCM til at fremstå som videnskabeligt dokumenteret.

For flere år siden blev en meget stor del af den forskningsmæssige dokumentation for TCM gennemgået i en artikel publiceret i British Medical Journal. Den blev fundet meget mangelfuld.

I Kina mødte udvalget blandt andet Mrs. Peng Peiyn, næstformand for det kinesiske parlament, National Peoples Congress, NPC, i en »overordnet meningsudveksling«, som det hedder i referatet fra mødet.

Dette kan i sin helhed ses her:

www.folketinget.dk/Samling/ 20001/udvbilag/SUU/Almdel_bilag1039.htm

I referatet hedder det videre: »Mrs. Peng Peiyn understregede, at de i Kina lægger meget vægt på begge behandlingsformer - traditionel kinesisk medicin og vestlig medicin.

Fra dansk side blev det pointeret, at TCM ikke er så almindeligt i Danmark, men at dette besøg måske kan være med til at lægge pres på for at få øgede bevillinger til området« (redaktionel fremhævelse).

Udvalget mødte og refererer også sundhedsminister Zhang Wenkang for følgende:

  • Kina er meget stolt over traditionel kinesisk medicin, som i Kina gennem flere tusinde år har været brugt, både i teori og i praksis,

  • TCM og vestlig medicin har forskellige »forcer«. TCM er meget anvendeligt når det drejer sig om hudsygdomme, fordøjelsessygdomme, reumatologiske problemer og til at styrke immunforsvaret generelt,

  • TCM betragtes som en videnskabelig medicin,

  • TCM-læger opfordres til at fastholde fordelene ved denne behandlingsform og samtidig arbejde for nye behandlingsformer inden for området,

  • opfordrer til et internationalt samarbejde om TCM,

  • i mange europæiske lande - D, F, og GB - er der centre for TCM.

Senere besøgte udvalget en TCM Dai-klinik, og referenten skriver: »Disse behandlinger har de karakteristika, at de kombinerer den traditionelle behandling med moderne videnskabelig metode, og det er bevist, at de har en speciel terapeutisk virkning uden bivirkninger« (redaktionel fremhævelse).

Der henvises i referatet til ti Dai-behandlinger:

1. Fuming or steaming

2. Sleeping medicine

3. Washing medicine

4. Sitting inside medicine

5. Thorn medicine

6. Medicine wiping

7. Medicine wrapping

8. Tui-na, massage, Qigong (breathing exercise)

9. Skin care

10. Medical meal, tea and wine.

I videnskabelige kredse er bedømmelsen af TCM ikke helt så entydig, ligesom TCM's medicin langtfra altid er harmløse urter.

I British Medical Journal (1) undersøgte tre forfattere i 1999 2.938 publicerede randomiserede forsøg inden for TCM og kritiserede dem over en kam sønder og sammen. De konstaterede blandt andet følgende:

  • randomiseringsmetoden ofte var forkert beskrevet.

  • Kun 15 procent var blindforsøg.

  • Kun ganske få af forsøgene involverede mere end 300 personer.

  • Som kontrol anvendte forsøgene ofte en anden TCM-behandling, som ikke havde været igennem en randomiseret undersøgelse.

  • Der blev bevisligt lagt uforholdsmæssig vægt på at publicere positive resultater.

I Belgien blev 70 personer for nogle år siden ramt af alvorlige nyreskader efter at have indtaget et slankeprodukt, hvor rødderne fra den kinesiske urt Aristolochia fangchi indgik.

Der var sket en forveksling af ingredienser i produktionen, men fundet er ikke enestående.

Den engelske Committee on Safety of Medicines, CSM, har i flere år haft fokus på TCM-lægemidler. Trods gentagne advarsler til forhandlere finder de engelske myndigheder imidlertid stadig midler med aristolochia, arsenik, kviksølv og steroider. CSM har tillige fundet væv af truede dyrearter i medicinen.

Ifølge en artikel i BMJ fra oktober (2) bruger mere end en million mennesker i England traditionel kinesisk medicin, som de får gennem mere end 3.000 klinikker og forretninger. I 1999 blev den årlig omsætning skønnet til 54 millioner pund af BBC.

I Danmark udsendte Miljøstyrelsen så sent som den 4. januar en advarsel mod en kinesisk hudcreme, »999«, der gennem flere år var solgt gennem en klinik for kinesisk medicin og akupunktur. Cremen indeholder steroider.

Det engelske Medicine Control Agency har udarbejdet en liste over problematiske ingredienser i naturmedicin. Det drejer sig bl.a. om urter med kendte karcinogener og cokarcinogener, lokalirriterende og nyrepåvirkende stoffer. Herhjemme sælges på postordre fra mindst én »kinesisk læges« hjemmeside to urter, der optræder på listen: Asari Herba og Euphorbia Kansui.


Referencer

  1. Jin-Ling Tang, Si-Yan Zhan, Edzard Ernst. Review of randomised controlled trials of traditional Chinese medicine. BMJ 1999; 319: 160-1.
  2. Mark Gould. Patients warned of dangers of Chinese medicines. BMJ 2001; 323: 770.