Skip to main content

Praksislæger skal lokkes med ro om almen praksis

FOLKEMØDE En overenskomst, der skaber vished om almen praksis for de næste mange år kan være med til at sikre praksislæger der, hvor de mangler i dag. Men hvad mere, er der ikek enighed om.

Anne Steenberger, as@dadal.dk

20. jun. 2016
4 min.

Der var – næppe overraskende – lidt rituel dans over det, da PLO på Folkemødets første dag kaldte til debat om hvordan vi sikrer, at der er familielæger nok i fremtiden. Sådan må det være, når to af kombattanterne er PLOs formand, Christian Freitag og den anden er hans forhandlingsmæssige modpart, Anders Kühnau (S), formand for Lønnings- og Takstnævnet.

Som udgangspunkt mener Anders Kühnau ikke, man kan sige, at der er mangel på speciallæger i almen praksis, generelt.

”Der er nogle skævheder, nogle steder, hvor det er svært at få læger, nemlig der, hvor de tunge patienter er – og det er bl.a. i Københavnsområdet – og så områder, hvor der er langt til en større by”, sagde han.

Christian Freitag har tidligere slået til lyd for, at der skal være 1500 flere læger.

”Men de skal ikke bruges i dag, der ville være for mange. De skal bruges, når den primære sektor er blevet udbygget og der skal de ekstra praktiserende læger indgå – med andre opgaver, end vi har i dag.”

Så jeg mener, at når man vælger at blive almen mediciner, så må man være der, hvor patienterne er. Men det gider man ikke. Hvad skal man gøre ved det? Det er spørgsmålet. Anders Kühnau, formand for Lønnings- og Takstnævnet

Her og nu – i næste overenskomst – er der brug for andre virkemidler, sagde Freitag:

”Der skal skabes sikkerhed for, at almen praksis er nogenlunde den samme i de næste år. Den usikkerhed, der har hersket er medvirkende til at nogle almen medicinere foretrækker andre veje, fx at arbejde på hospitaler eller som vikarer i regionsklinikker. Man kan lempe på reglerne i områder, hvor de mest udsatte patienter er, så det bliver nemmere at være praktiserende læge. Men det største træk bliver at lave en aftale, der rækker ud i fremtiden, hvor begge parter synes, det ser fornuftigt ud.”

Faktaboks

Fakta

Og så tilføjede han, at regionerne kan starte med at lade være med at ansætte praktiserende læger på sygehusene.

Anders Kühnau sagde, at sygehusene har brug for de dygtige generalister og at det kun drejer sig om 300-400 almen medicinere. Det skal løses et andet sted. Men med hensyn til den lokale lægemangel sagde han:

”Vi har forsøgt i Nordjylland at lokke praktiserende læger til med flere penge. Men det hjalp ikke. Praktiserende lægers løn niveau er i øvrigt ok – den er på linie med overlægers. I det hele taget mener jeg ikke, at det er blevet ringere at være praktiserende læge i de år, jeg har været med. Så jeg mener, at når man vælger at blive almen mediciner, så må man være der, hvor patienterne er. Men det gider man ikke. Hvad skal man gøre ved det? Det er spørgsmålet.”

Anders Kühnau lagde ikke op til store ændringer i overenskomsten:

”Jeg tror ikke, vi får så meget anderledes en overenskomst. Der er allerede muligheder i dag i loven for at få de læger til at skabe noget anderledes – de kan drive flere klinikker fx – vi skal måske have nogle unge læger til at gribe de bolde, der allerede er.”

Christian Freitag vil gerne have noget ukrudt luget ud, før motivationen til den slags er der:

”Regionsklinikkerne suger læger til, som knokler og knokler – og så lokker klinikkerne med mindre ansvar og meget mere i løn. Det er skævt.”