Skip to main content

Praktiserende læge trækker Sophie Løhde til Bruxelles

Ny lov er så grundlæggende et brud med deling af patientdata, at Patientdataforeningen vil bede Europa-Kommissionen vurdere lovligheden.

Thomas Birk Kristiansen er praktiserende læge og formand for Patientdataforeningen. Foto: Privat
Thomas Birk Kristiansen er praktiserende læge og formand for Patientdataforeningen. Foto: Privat

Anders Heissel, ah@dadl.dk

3. jun. 2016
3 min.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) skal forberede sig på at kunne argumentere for loven med tilnavnet ”Strammerpakken” over for Europa-Kommissionen i Bruxelles.

Loven blev i dag fredag vedtaget i Folketinget, men for at kunne stramme tilsynet med læger giver loven også mulighed for, at myndigheder og andre kan få udleveret oplysninger om medicinudskrivninger fra det nyoprettede Lægemiddeladministrationsregister for på den måde at få bedre indblik i, hvilken medicin en navngiven læge har udskrevet til hvilke patienter og bruge oplysningerne i styrelsens tilsyn.

Men indsamlingen og delingen af de sundhedsdata vil ske i alt for stort og unødigt omfang, og loven strider derfor mod nogle helt principielle EU-regler på området. Det siger praktiserende læge og formand for Patientdataforeningen, Thomas Birk Kristiansen.

”Når man som myndighed indsamler personhenførbare data uden samtykke, skal der være et klart og afgrænset formål med det, og det mener vi ikke, der er, og dermed mener vi, at loven er ulovlig. Det står eksplicit i EU-direktivet, at man ikke må bruge et statistik register til kontrol – som eller et lovens formål, og derfor har vi meddelt sundhedsministeren, at Patientdataforeningen vil bede Europa-Kommissionen åbne en sag og vurdere om den nye lov i virkeligheden er ulovlig. Vores håber er, at loven bliver lavet om eller helt slettet,” siger Thomas Birk Kristiansen.

Loven sætter en kile ind i læge-patientrelationen, fordi patienten nu ikke længere kan være sikker på, at der er et fortroligt rum. Thomas Birk Kristiansen, praktiserende læge og formand for Patientdataforeningen.

Udover Patientdataforeningen har også Dansk Selskab for Almen Medicin har været kritiske over for loven.

”Loven er bekymrende, fordi der vil blive indsamlet alt, alt for mange oplysninger i forhold til, hvad der er behov for. Denne lov er et udtryk for det generelle angreb mod lægers tavshedspligt og det fortrolige rum mellem læge og patient. Loven sætter en kile ind i læge-patientrelationen, fordi patienten nu ikke længere kan være sikker på, at der er et fortroligt rum. Og risikoen er, at patienter holder sig væk eller undlader at fortælle alt det, der skal til, for at vi kan hjælpe dem. Og vi risiker også et parallelt system, hvor læger har to sæt journaler – et offentligt og et hemmeligt. Og det holder selvfølgelig ikke,” siger Thomas Birk Kristiansen.

Han mener, at Danmark med denne lov understreger, at vi er et af de lande i verden med de mest lempelige regler for deling af sundhedsdata.

”Derfor vurderer jeg også, at patienter i fremtiden vil bede om at få udskrevet medicin i lægeklinikkens navn eller få medicin udleveret i udlandet, fordi man på den måde vil undgå at stå i et register med en lidelse, som man ikke synes, andre skal vide om. Hvert eneste år bliver der udleveret data med fuldt ud personhenførbare oplysninger, og det er kun et spørgsmål om tid, før de data bliver lækket. Og der er formentlig mange danskere, der ikke vil have, at oplysninger om, at de har potensproblemer, misbrugsproblemer eller depression flyder rundt i det offentlige rum.”

Er der fordele ved loven?

”Nej, for formålet med loven er tilsyn og sikkerhed med læger og det kan man sagtens opnå med eksisterende registre,” siger formanden Thomas Birk Kristiansen.

Læs også: Lov om skærpet tisyn med læger er vedtaget