Skip to main content

Praktiserende læger vil ikke være ansatte

Langt de fleste kommende praktiserende læger vil have egen praksis. En lille del vil gerne være ansat i en almen praksis. En forsvindende lille del er tiltrukket af ansættelse i en regionsklinik. Det viser en ny undersøgelse.

Foto: Illustr. fra FYAM-undersøgelsen
Foto: Illustr. fra FYAM-undersøgelsen

Klaus Larsen og Anne Steenberger, kll@dadl.dk; as@dadl.dk

6. feb. 2017
5 min.

Drømmen om egen praksis dominerer blandt de kommende praktiserende læger. Det viser en undersøgelse som FYAM (Forum for Yngre Almenmedicinere) har foretaget. Hele 85 procent drømmer om at arbejde i egen praksis fem år efter speciallægeanerkendelsen, viser den. 7,5 procent vil gerne være ansat i en almen praksis. Kun 0,6 procent (i undersøgelsen to personer) drømmer om en ansættelse i en regionsklinik.

Klart budskab

»Flere regionsklinikker kommer ikke til at løse lægemanglen«, siger FYAM’s formand, Lene Therkelsen.

»De unge vil være selvstændige, men
de vil have sikkerhed for fremtiden og rimelige arbejdsbetingelser, så familielivet kan hænge sammen. Lægedækningsudvalget forslog heldigvis en række andre spændende løsninger, som jeg håber på, man nu vil udforske,« siger hun.

Det er en meget tydelig markering, der bør mane til eftertanke, mener Gunver Lillevang, der er praktiserende læge og formand for PLO’s Rekrutteringsudvalg. Hun har desuden siddet i regeringens Lægedækningsudvalg, der for nylig gik ud med 18 anbefalinger til, hvordan lægedækningen kan forbedres. Hun siger:

»Jeg synes, det er bemærkelsesværdigt, at de unge læger siger så utroligt klart, at de ikke vil arbejde i en regionsklinik«.

Se hele FYAM's medlemsundersøgelse (pdf)

Gunver Lillevang henviser til, at dele af Lægedækningsudvalget har foreslået at lempe reglerne for regionsklinikker ud fra den antagelse, at det vil fremme lægedækningen i yderområder.

»Men denne undersøgelse viser, at det er en myte. Der er derfor ingen grund til at lave grundlæggende ændringer i sundhedsvæsenet for at imødekomme under én procent af de unge lægers ønske. Og det er givetvis slet ikke det, der vil give størst effekt på lægedækningen, at folketingspolitikerne nu begynder at forhandle en ændring af sundhedsloven for at lave om på reglerne for regionsklinikkerne«.

Gunver Lillevang mener, at man skal fokusere på den del af lægerne, der gerne vil ansættes i almen praksis og eventuelt gøre det nemmere i yderområderne:

»Vi ved, at en del af navnlig de nye læger ønsker ansættelse i almen praksis – det er en mulighed i dag, men det er oplagt at overveje nye og udvidede muligheder i lægedækningstruede områder«.

Gode kolleger og flextid

Undersøgelsen tegner et billede af, hvad de unge almenmedicinere sætter pris på i deres arbejdsliv. På spørgsmålet om, hvad der er vigtigst, når de overvejer at købe en praksis siger mere end 92 procent »gode kolleger«. Over halvdelen vægter muligheden for at arbejde på nedsat tid. Knap halvdelen er optaget af patientsammensætningen. Familien skal trives, siger også lige under halvdelen.

Solopraksis er ikke sagen længere. Under to procent drømmer om det. En praksis med 2-3 læger eller flere er, hvad næsten alle unge almenmedicinere i dag forestiller sig. Om dem fortæller undersøgelsen ifølge Gunver Lillevang en hel del:

»Undersøgelsen giver nogle meget tydelige fingerpeg om, hvad der betyder noget for de 85 procent, der ser sig selv som praktiserende læge om fem år. Det kan man bruge til at finde ud af, hvad der skal til for at få dem til de lægedækningstruede områder. Det er noget med at få familielivet til at hænge sammen, f.eks. med mulighed for deltid, have kolleger mv. Det gør regionerne ikke særlig meget ud af. Men de kunne gå i dialog med de enkelte læger om, hvad der er vigtigt for dem«.

Parat til at flytte

Nok så interessant i lægedækningsperspektivet er, at lige under halvdelen anfører,
at det er vigtigt, at praksis ligger tæt på lægens nuværende bolig. Det betyder omvendt, at over halvdelen føler sig parat til at flytte i forbindelse med at nedsættes sig i egen praksis.

Om det så er til et område med lægemangel er et kapitel for sig.

FYAM-medlemmerne bliver også spurgt om, i hvor høj grad de, der bor i eller omkring en af universitetsbyerne overvejer at flytte eller pendle til et område med rekrutteringsvanskeligheder (se tabel). Det siger en fjerdedel ja til.

Det spørgsmål interesserer ikke mindst Ulla Astman, der er formand for både Danske Regioners Sundhedsudvalg og regionsrådet i Region Nordjylland, hvor der er store problemer med at få praktiserende læger til at slå sig ned.

»Det er opmuntrende, at omkring hver fjerde – i hvert fald inden, de stifter en større familie – er indstillet på at flytte sig, uden at det primært skal ske på grund af økonomiske incitamenter. Det er et godt signal i forhold til at sikre læger i hele Danmark«, siger hun.

»Vi foretrækker praksislæger«

For Ulla Astman er undersøgelsens vigtigste pointe imidlertid, at så mange lægger vægt på at arbejde sammen med andre læger frem for at arbejde alene.

»Det er vigtigt i forhold til, hvordan vi indretter os i de enkelte regioner, og derfor tror jeg, at de sundhedshuse, vi har etableret, er den rigtige vej at gå«, siger hun.

Region Nordjylland har forsøgt at afbøde lægemanglen bl.a. ved at etablere regionsklinikker. Når et overvældende flertal af de unge læger kategorisk afviser en fremtid som ansat i en regionsklinik, men foretrækker at købe egen praksis, er det »helt fint«, siger regionsrådsformand i Region Nordjylland Ulla Astman (S).

»Vi skal sikre befolkningen lægedækning, og vi vil helst have en alment praktiserende læge på PLO-vilkår. Når det ikke lader sig gøre, er en regionsklinik en måde at sikre folk lægedækning på. Det er jo ikke, fordi vi ønsker at udkonkurrere almen praksis«.

Kraftigt fingerpeg

Ulla Astman peger på, at en stor del af de unge almenmedicinere lægger vægt på faglige miljøer og gode kolleger som noget afgørende for, om de vil arbejde i et yderområde. Derfor går vejen frem over større klinikker. Helst nogle, som lægerne selv går sammen om at etablere – men om fornødent altså i form af klinikker, drevet af regionen.

Skal man tro denne undersøgelse, er regionsklinikker dog ikke vejen frem. Og det skal man, mener Gunver Lillevang.
Og selv om kun en fjerdedel af FYAM-medlemmerne har besvaret undersøgelsen, mener Gunver Lillevang, at den er værd at tage alvorligt:

»Det er i hvert fald et kraftigt fingerpeg. Og et fingerpeg, der bekræfter den fornemmelse, jeg har fra min kontakt med mange, mange uddannelseslæger, nemlig at de ikke er interesserede i at arbejde i en regionsklinik«, siger hun.

»De, der mener, at mange unge læger foretrækker at være ansat, har nok ikke haft kontakt til så stor en del af uddannelseslægerne. Jeg synes, at denne undersøgelse
afkræfter myten om et stort ønske om ansættelse frem for at blive praktiserende læge«, siger Gunver Lillevang.