Skip to main content

Praktiserende speciallæger har overholdt budgetloft

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

23. nov. 2012
2 min.

Pyha.

Landets praktiserende speciallæger kan nu tørre sveden af panden. I forsommeren udsendte Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS) et medlemsbrev til samtlige klinikker, hvori den opfordrede til, at lægerne løftede foden lidt fra speeder, så regionernes udgifter ikke oversteg det aftale budgetloft.

For det tydede på, at kravet i overenskomsten, der dikterer, at lægernes udgifter ikke måtte stige med mere end 1,25 procent, var ved at skride.

Nu er målfotoet taget, og speciallægerne har holdt sig på den rigtige side af grænsen, hvorfor der ikke skal tilbagebetales penge til regionerne.

I det netop afsluttede budgetår har speciallægerne behandlet 1,19 procent flere patienter end i 2010. Dermed er målet nået til stor tilfredshed hos FAPS:

»Det er en rigtig, rigtig flot præstation af vores medlemmer«, siger Peter Tingsgaard, næstformand i FAPS og fortsætter:

»Det er vigtigt at understrege, at alle patienter, der har haft akut behov for speciallægehjælp er kommet til med det samme. Der har ikke været tale om, at vi har behandlet færre patienter, eller har fået vores omsætning beskåret. I år har vi behandlet 1,19 procent flere patienter end i 2010, og det bliver vi selvfølgelig honoreret for«.

Fokus på udgiftsstigninger har derimod medført et mulig let forringet serviceniveau hos speciallægerne:

»Men vi kan godt forestille os, at loftet har betydet noget for tilgængeligheden i praksis, men det er nu sådan, regionerne har ønsket det. Med et loft kan man nok forvente lidt længere ventetid på ikkeakutte henvendelser, det ligger jo også i aftalen. Vi har lov til at vokse, men beskedent«, siger Peter Tingsgaard.

Hvordan har I kunne holde jer inden for grænsen?

»Det er svært at sige, men umiddelbart tror jeg, at folk har taget det til sig, at de skulle overholde overenskomsten og brugt de reguleringsværktøjer, som FAPS har udviklet til hver enkelt klinik. Når man har holdt ferie, har man måske lukket klinikken ned i stedet for at tilbyde den service, der er med en vikar. Ligesom man har udnyttet sine efteruddannelsesdage og holdt klinikken lukket. Det er klart, at begge parter i overenskomsten ved, at det her har og vil betyde en anden service, men at det samtidig ikke er gået ud over de kritisk syge patienter«, siger han.

Væksten i aktiviteten på 1,19 procent svarer til, at speciallægerne har leveret ydelser for 37,3 millioner kroner mindre end omsætningsloftet tillader. Den årlige omsætning i speciallægepraksis er omkring 2,9 milliard kroner.