Skip to main content

Pseudoarbejde er skyld i udbrændthed

LÆGEDAGE: Teknologien har gjort, at praktiserende læger i dag bruger for meget tid på pseudoarbejde. Læger skal prioritere kerneopgaven, hvis vi skal den stigende udbrændthed til livs, sagde filosof Anders Fogh Jensen.
Anders Fogh Jensen, filosof, var oplægsholder på et kursus om lægers udbrændthed på Lægedage i går tirsdag: Foto: filosoffen.dk
Anders Fogh Jensen, filosof, var oplægsholder på et kursus om lægers udbrændthed på Lægedage i går tirsdag: Foto: filosoffen.dk

Signe Bjerre, info@signebjerre.com

14. nov. 2018
4 min.

Når en patient skriver en e-mail fra toget på vej til arbejde og vil have dig til at forny en recept, er det, fordi teknologien har gjort det muligt. Men det er ikke ensbetydende med, at vi skal lade os trække rundt i hamsterhjulet.

»I stedet for at aflaste os, er teknologien blevet en belastning. Den har fyldt vores arbejdsdag op med pseudoarbejde, og hvis I som læger skal undgå at brænde ud, kræver det, at I kan skelne mellem pseudoarbejde, og jeres kerneopgave«, sagde filosof Anders Fogh Jensen, da han i går holdt oplæg for en fyldt sal på kurset »Hvorfor er praktiserende læger udbrændte?«.

Siden 2004 er antallet af praktiserende læger, der føler sig svært udbrændte steget fra 4 procent til 11 procent. Desværre er antallet af praktiserende læger, der føler sig moderat udbrændte, steget fra 24 procent til 38 procent ifølge en undersøgelse, som lektor i psykologi Anette Fischer Pedersen har lavet.

Hun understregede, at der ikke findes noget quickfix til at komme udbrændtheden til livs, men at første skridt er, at kunne se sig selv udefra og blive bedre til at afgøre, hvilke opgaver, der er vigtige:

»Ved at skærpe bevidstheden om, hvilke udviklingstendenser man som læge er et produkt af, kan man bedre luge ud i noget af det arbejde, der belaster i hverdagen og dermed undgå udbrændthed«, sagde hun.

Gør kollektivt oprør

Anders Fogh Jensen er forfatter til bogen: »Pseudoarbejde – hvordan vi fik travlt med at lave ingenting«. Her slår han blandt andet et slag for, at vi spørger os selv, om der er behov for, at vi knokler så meget.

»Vi bruger meget mere tid på at skrive e-mail i dag, end dengang vi havde brevet. Nu nøjes vi ikke med at skrive et enkelt brev, men skriver i stedet 20 e-mails om dagen, hvoraf 90 procent af dem måske er unødvendige. Det er det, jeg kalder pseudoarbejde«, sagde Anders Fogh Jensen.

Det samme gælder transport:

»Vi bruger mere tid på transport, end dengang vi havde hestevognene. I dag tænker vi, at vi godt kan søge arbejde 100 km fra vores bopæl med det resultat, at vi bruger en masse af vores tid på transport og kø på motorvejen. Det er som om, at vi bruger teknologien til at påføre os flere belastninger i stedet for det, som den var tiltænkt: Nemlig at aflaste os«.

Min kompagnon har forbudt mig at svare på en e-mail samme dag, som jeg modtager den, fordi det bare generer flere e-mail. Men det er svært, for det betyder jo mindre anerkendelse. Praktiserende læge og kursusdeltager

Drop anerkendelsen

Anders Fogh Jensen mener, at hvis praktiserende læger skal eliminere noget af pseudoarbejdet, kræver det, at man som læge accepterer, at man blive mindre populær og får mindre anderkendelse.

»Kollektivt må vi have lidt mere ’shit happens’, for ellers får vi kreeret en masse kontrolsystemer, der gør, at vi ikke har tid til at udføre vores kerneydelse«, sagde han og kom med en opfordring til den store forsamling i salen:

»Vi stiller sjældent spørgsmålet ’hvis’. Hvad sker der for eksempel med patienterne, hvis jeg undlader at svare på denne mail i dag? Måske sker der ikke så meget. Måske får patienterne i sidste ende en bedre behandling og en mere nærværende og empatisk læge«.

Mener du, at læger skal sige nej til pseudoarbejde for at undgå udbrændthed?

»Ja, man kan gøre det som enkeltindivid. Men hvis det virkelig skal rykke noget, kræver det en kollektiv indsats. At praktiserende læger som gruppe gør modstand og siger nej til pseudoopgaverne«.

Faktaboks

Tegn på, at du er udbrændt