Skip to main content

Psykiatere slår alarm over senge-mangel

Der er nu så få psykiatriske sengepladser i Region Hovedstaden, at det går ud over den lægefaglige kvalitet af behandlingen. Det mener omkring 80 psykiatriske speciallæger.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox (Foto: colourbox.com)

Klaus Larsen kll@dadl.dk

29. jan. 2015
3 min.

Der er nu så få psykiatriske sengepladser i Region Hovedstaden, at det går ud over den lægefaglige kvalitet af behandlingen. Det mener omkring 80 psykiatriske speciallæger, der nu indsamler protestunderskrifter, fordi de ikke mener, at de kan stå inde for den behandling, de kan tilbyde deres patienter.

”Når vi går ud nu og råber vagt i gevær, er det ikke på grund af et enkelt tal i et enkelt kvartal i en enkelt region. Vi er dybt bekymrede over en landsdækkende tendens, der har stået på i flere år”, siger Dansk Psykiatrisk Selskabs formand, overlæge Thomas Middelboe, i en pressemeddelelse.

48 pct. flere syge - 22 pct. færre senge

Fra 2000-2009 steg antallet af patienter i det psykiatriske system med 40.000. Det er en stigning på 48 pct. – som er sammenfaldende med, at antallet af psykiatriske senge blev reduceret med 22 pct.

Og reduktionen fortsætter: I Region Hovedstaden faldt antallet af voksenpsykiatriske sengepladser fra 2007 til 2012 med i alt 305 pladser (fra 1420 til 1115, svarende til 21 pct.)

Siden er der nedlagt yderligere 16 sengepladser i Region Hovedstaden.

Vi lader de allersvageste psykisk syge i stikken Thomas Middelboe, ledende overlæge, formand for DPS.

Ifølge DPS er det positivt, at psykiatrien har fået tilført flere penge og derved kan hjælpe flere. Men medaljen har en bagside: Kombinationen af mange flere patienter og et svindende antal senge – og en manglende udbygning af den ambulante psykiatri – betyder, at ”vi lader de allersvageste psykisk syge i stikken”, siger Thomas Middelboe.

Han understreger, at man ikke ønsker gamle dages ”sengepsykiatri” tilbage. Men for de allersvageste og mest syge stiller sagen sig anderledes:

”For dem er det eneste, der kan hjælpe her og nu, en seng,” siger DPS-formanden.

Region H: ”Det gør indtryk”

De patienter, som har brug for hurtig og nem adgang til en seng, er patienter med skizofreni, bipolar sygdom, paranoid psykose samt patienter med misbrugsrelaterede psykotiske tilstande eller retsforanstaltninger.

Når det er fristende at nedlægge sengepladser, skyldes det, at psykiatriske senge er dyre i drift, og der derfor er mange penge at spare. De sparede penge er bare ikke blevet brugt til at styrke de ambulante tilbud til de allersvageste patienter, men går i stedet går til at opfylde behandlingsgarantien, klager DPS.

”Det gør faktisk et rigtigt stort indtryk, at så mange speciallæger deltager i sådan en underskriftindsamling”, siger vicedirektør i Region Hovedstadens Psykiatri, Peter Treufeldt, til Information. Direktionen har derfor inviteret til ”et dialogmøde”, oplyser han.

Han forklarer omlægningen med, at man har villet styrke den ambulante behandling.