Skip to main content

Nye lægehuse for 800 mio. kr. skal fastholde praktiserende læger

Praktiserende læger skal arbejde tættere sammen med hinanden og andre sundhedstilbud i større sundhedshuse, som regeringen vil bruge 800 mio. kr. på at bygge de næste fire år. God ide, hvis det sker i samarbejde med lægerne, siger PLO.

Anders Heissel, ah@dadl.dk og Klaus Larsen, kll@dadl.dk

21. aug. 2014
4 min.

De praktiserende læger bør flytte sammen i større enheder med andre speciallæger, sygeplejersker og andre sundhedstilbud.

Det mener regeringen, der lægger op til at bygge nye og mere moderne lægehuse og sundhedshuse over de næste fire år for 800 mio. kr.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) understregede ved fremlæggelsen af regeringens udspil, at de praktiserende læger er en ”krumtap” i det danske sundhedssystem, men lægerne skal arbejde tættere sammen.

Vi vil give lægerne muligheden for at sætte sig sammen med andre speciallæger og andre kompetencer fra eksempelvis kommunen. Det skulle tilsammen gerne gøre sundhedshusene attraktive for lægerne. Nick Hækkerup (S), sundhedsminister

”Vi vil give lægerne muligheden for at sætte sig sammen med andre speciallæger og andre kompetencer fra eksempelvis kommunen. Det skulle tilsammen gerne gøre sundhedshusene attraktive for lægerne,” sagde Nick Hækkerup og fortsatte:

”Erfaringen viser, at der er områder, hvor det kan være svært at fastholde de praktiserende læger, og her kunne sundhedshusene være en af vejene til at fastholde dem,” sagde Nick Hækkerup.

Faktaboks

Fakta

Et helt kapitel i regeringens udspil handler om ”styrkelse af den praktiserende læge”, og her hænger et andet element også sammen med ønsket om større lægehuse.

Regeringen mener, at "den praktiserende læge skal være tilgængelig, når det passer ind i en travl familiehverdag". Det forklarede Nick Hækkerup på denne måde:

”Målet er, at lægerne skal være tilgængelige også uden for almindelig åbningstid, og det vil også blive nemmere, når lægerne bor sammen med andre i større lægehuse. Men det skal vi snakke med de praktiserende læger om,” sagde Nick Hækkerup og blev suppleret af statsminister Helle Thorning Schmidt.

”Hvis borgerne i forvejen har svært ved at søge læge, skal det i hvert fald ikke være åbningstiden, der står i vejen,” sagde Helle Thorning Schmidt.

Sammen med den styrkede kræft- og kronikerindsats, hvor en stor del tilføres almen praksis, betyder planen ifølge regeringen et samlet løft til almen praksis på over to mia. kr. i perioden 2015-2018.

Men de 800 mio. kr. til nye sundhedshuse eller lægehuse er ikke nogen ny ide, og en række sundhedshuse har allerede set dagens lys forskellige steder i landet.

Men husene har ikke altid været specielt populære hos de praktiserende læger, bl.a. fordi husene ikke modsvarer lægernes behov eller fordi lægerne finder det for dyrt at leje sig ind. I stedet har de praktiserende læger flere steder valgt selv at opføre lægehuse. Det gælder f.eks. i Næstved, hvor et stort center oprettet i 2010 samlede fire klinikker med i alt 12 læger.

Formand for PLO, Bruno Melgaard Jensen, er grundlæggende positiv over for regeringens udspil.

”Regeringen tilkendegiver jo her, at man vil satse på almen praksis som en central aktør i det nære sundhedsvæsen”, siger han og er også glad for tankerne om de nye sundhedshuse.

”Det er fornuftigt, hvis man nu vil investere stort i sundhedshuse – hvis det vel at mærke sker i samarbejde med de lokale læger. Og jeg hæfter mig ved, at der i udspillet tales meget om samarbejde og tillid. Så vi har da tillid til, at man vil inddrage de lokale”, siger Bruno Melgaard Jensen.

Han falder dog ikke bagover af benovelse over størrelsen af den planlagte investering:

”Det er fint, at regeringen vil investere 800 millioner kroner. Men i sammenligning med de mange milliarder, der investeres i nye supersygehuse, er det jo ikke noget voldsomt beløb”, siger PLO-formanden.