Skip to main content

Region Hovedstaden indfører frie besøgstider

Alle hospitaler i Region Hovedstaden åbner dørene og indfører frie besøgstider for familie og pårørende.

På Børnekirurgisk klinik på Rigshospitalet er der fri besøgstid, dog skal der være ro fra kl. 20.00 af hensyn til børnenes nattero.
På Børnekirurgisk klinik på Rigshospitalet er der fri besøgstid, dog skal der være ro fra kl. 20.00 af hensyn til børnenes nattero.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

9. sep. 2014
3 min.

En rolig snak med sin indlagte, syge ægtefælle kl. 23.00 lørdag aften eller et besøg hos de nybagte forældre på fødegangen mandag kl. 06.00 skal fremover være muligt på alle hospitaler i Region Hovedstaden.

Som en del af regionens budgetaftale for 2015 åbnes dørene fuldstændigt op for besøg for familie og pårørende, så det i princippet vil være muligt alle døgnets 24 timer, forklarer koncerndirektør i regionen, Svend Hartling.

”Vi vil gerne have, at de pårørende har mulighed for at besøge patienten, når det passer dem og ikke i låste besøgstider. Mange afdelinger på regionens hospitaler har allerede frie besøgstider, men det er politisk ønske om, at det er hovedregelen. Det er tanken, at det et patientens situation, der styrer forløbet og ikke en regel,” siger Svend Hartling.

Nogle pårørende har svært ved at nå besøgstiderne i forhold til deres arbejde, og hvis en ægtefælle har brug for at snakke med sin syge mand eller kone kl. 23.00, skal der være mulighed for det. Svend Hartling, koncerndirektør i Region Hovedstaden.

Faktaboks

Fakta

Erfaringerne fra regionens egne afdelinger, der har indført frie besøgstider er udelukkende gode, så længe der er indlagt en mulighed for personalet til at sætte en grænse, siger Svend Hartling.

”Der kan være tilfælde, hvor særlige faglige grunde gør, at det ikke kan lade sig gøre. Og selvfølgelig skal anvisninger fra personalet følges. Men det kan faktisk være en fordel at fordele besøgene ud over hele dagen, i stedet for, at det klumpet sammen i nogle perioder både for patienten og for personalet,” siger Svend Hartling og fortsætter:

”Nogle pårørende har svært ved at nå besøgstiderne i forhold til deres arbejde, og hvis en ægtefælle har brug for at snakke med sin syge mand eller kone kl. 23.00, skal der være mulighed for det. Det er en del af en bedre service-kultur og ønsket om en højere kvalitet for den enkelte patient,” siger han.

Personalet har ifølge Svend Hartling gode erfaringer med de frie besøgstider på bl.a. kirurgiske og medicinske afdelinger, der har afprøvet det.

”Der har ikke været noget problem med at lukke dørene op, og de fleste mennesker kan godt administrere de frie besøgstider. Men en gang imellem har personalet været nødt til at bede de pårørende om at flytte sig, og det kan især være tilfældet fremover på intensive afsnit eller på en firesengsstue,” siger Svend Hartling.

Da tiltaget ikke koster penge, er regionen i princippet klar til at sætte det i værk, så snart regionsrådet har vedtaget budgettet i slutningen af september.