Skip to main content

Region Hovedstaden vil sende kræftbørn til Norge

Især børn med kræft får gavn af den partikelkanon, som om to år står klar i Aarhus. Men Region Hovedstaden fastholder ønsket om selv at købe et anlæg og overvejer nu at sende patienter til Norge i stedet for Aarhus. Det får Sundhedsstyrelsen til at løfte pegefingeren.

Sophie Hæstorp Andersen (S) vil hellere sende kræftsyge børn til Norge end til Aarhus, hvis Norge er hurtigere til at bygge partikelkanoner.
Sophie Hæstorp Andersen (S) vil hellere sende kræftsyge børn til Norge end til Aarhus, hvis Norge er hurtigere til at bygge partikelkanoner.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

22. sep. 2014
6 min.

Selv om det er næsten to år siden, at Sundhedsstyrelsen afgjorde, at Danmarks eneste anlæg med partikelterapi skal ligge i Aarhus, bliver Region Hovedstaden ved med at holde fast i ønsket om selv at kunne tilbyde behandlingen til især kræftsyge børn og patienter med kræft i hoved- og halsregionen.

Regionen har netop besluttet, at politikerne kan bruge 350 mio. kr. i løbet af de kommende år, ”hvis Sundhedsstyrelsen giver tilladelse til, at Region Hovedstaden kan etablere et kompakt partikelterapianlæg på Rigshospitalet,” som der står i budgetaftalen.

Faktaboks

Fakta

Men der er intet, der tyder på, at Sundhedsstyrelsen vil give regionen grønt lys, siger enhedschef Søren Brostrøm.

”I 2012 konkluderede et internationalt ekspertpanel meget klart, at der kun skal være et center i Danmark, og at det skal ligge i Aarhus. På den baggrund besluttede Sundhedsstyrelsen, at der kun skal ligge et center, og at det skal ligge i Aarhus. Og vi har ikke fået nye faglige argumenter, der peger på, at der skal være mere end det ene center, der er i gang med at blive bygget,” siger Søren Brostrøm.

Den teknologiske udvikling har overhalet beslutningen

Men ifølge formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), vil regionen ikke acceptere, at Aarhus som landets eneste får lov til at bygge en partikelkanon.

”Der er snart gået to år siden, at Sundhedsstyrelsen traf beslutningen uden, at noget er sket. Alene af den årsag skal Sundhedsstyrelsen tage beslutningen op til revision. Desuden har den teknologiske udvikling overhalet beslutningen. Der bliver ikke bare forsket i de kompakte anlæg, men de bliver nu også brugt flere steder i USA. Og da også Norge har besluttet at etablere flere kompakte anlæg, er udviklingen derfor mod de kompakte anlæg og ikke de tre-rums-anlæg, som Aarhus skal bygge,” siger Sophie Hæstorp Andersen.

Desuden understreger hun, at hun sagtens kan forestille sig, at hovedstadens kræftpatienter med brug for den nye strålebehandling, bliver sendt til Norge i stedet for til Aarhus.

Politikerne i Region Hovedstaden er tonedøve. Efter en omfattende og åben proces blev beslutningen, at anlægget skulle ligge i Aarhus og dermed ikke på Rigshospitalet og i Region Hovedstaden. Og alligevel bliver regionen ved. Det kan jo ikke nytte noget. Stædigheden tenderer til at være uforskammet. Allan Flyvbjerg, dekan på sundhedsområdet på Aarhus Universitet og en af frontfigurerne bag partikelterapianlægget i Aarhus.

”Hvis Norge får etableret kompaktanlæg i Trondheim og Oslo hurtigere end Aarhus, der også ser ud til at have meget høje driftsomkostninger, så vender vi os mod Norge. For så vil det være bedst for regionens borgere at blive sendt med direkte fly til Norge til en lavere pris, end hvad det vil koste at sende patienter til Aarhus,” siger Sophie Hæstorp Andersen.

Sår tvivl om Aarhus-anlægget

Ifølge regionens budgetforlig "vil der være betydelige mindreudgifter forbundet med at drive sit eget partikelterapianlæg" i forhold til at anvende det kommende anlæg i Aarhus. Regionen sår dermed tvivl om, hvorvidt den plan, som dannede grundlag for regeringens beslutning om Aarhus-anlægget, overhovedet holder.

I planen står, at et kompaktanlæg – som foreslået på Rigshospitalet - kan behandle 320 årligt, men det er snarere ca. 450 patienter årligt, mener regionen. Desuden mener regionen, at Danmark endnu har ikke et patientgrundlag på de ca. 1200 patienter til partikelterapi, som var grundlaget for at etablere centeret i Aarhus. Dermed er regnestykket til fordel for de mindre kompaktanlæg, vurderer regionen.

Og det er bl.a. derfor, at Sophie Hæstorp Andersen fortsætter sin kamp for at få lov til at bygge regionens egen partikelkanon trods gentagne forsikringer fra Sundhedsstyrelsen om, at Danmarks eneste center skal ligge i Aarhus.

”Vi bliver ved, fordi det er en skandale, at vi i så mange år har snakket om, at vi i Danmark skal tilbyde den bedste behandling til kræftsyge børn. Det sker, mens vi sender stadig flere børn til behandling i Texas i USA med de ulemper, der er forbundet med den lange rejse for både børn og forældre, og mens vi faktisk kunne have været i gang med at bygge et kompaktanlæg på Rigshospitalet,” siger Sophie Hæstorp Andersen.

Men slår Region Hovedstaden ikke en kile ned mellem samarbejdet mellem øst og Vestdanmark på et afgørende område i kræftbehandlingen?

”Rigshospitalets kræftlæger samarbejder meget fint med Aarhus, men de samarbejder også med specialister i USA, Sverige, Norge og andre steder. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at vi samarbejder med Aarhus, men det er lige så vigtigt, at vi samarbejder med internationale eksperter,” siger hun.

Sundhedsstyrelsen løfter pegefingeren

Søren Brostrøm understreger dog, at han regner med, at regionen støtter op om Aarhus-anlægget.

”Jeg regner med, at Region Hovedstaden går aktivt ind i samarbejdet om det kommende anlæg i Aarhus og både sender fagfolk og patienter til Aarhus, så vi samlet set i Danmark får det bedste center. Efter nogle år med det nye anlæg, er det naturligvis oplagt at stoppe op og kigge på, om behandlingen skal udvides i enten Aarhus eller andre steder. Men lige nu kommer der kun et center,” siger Søren Brostrøm.

I Aarhus afventer man i øjeblikket bud fra tre leverandører af udstyr til det nye center, der bliver en del af Aarhus Universitetshospital, og fra slutningen af 2016 bliver klar til at behandle de første kræftpatienter. Og at Region Hovedstaden fortsætter kampen for sin egen partikelkanon får Allan Flyvbjerg, dekan på sundhedsområdet på Aarhus Universitet og en frontfigurerne bag Aarhus-projektet, til at sukke højt i telefonen fra Wien.

”Politikerne i Region Hovedstaden er tonedøve. Efter en omfattende og åben proces blev beslutningen, at anlægget skulle ligge i Aarhus og dermed ikke på Rigshospitalet og i Region Hovedstaden. Og alligevel bliver regionen ved. Det kan jo ikke nytte noget. Stædigheden tenderer til at være uforskammet,” siger Allan Flyvbjerg.

Usikker behandling i Norge

Og han kan slet ikke forstå, at regionen overvejer at sende patienter til Norge.

”Hvis de vil sende patienter til Norge, ignorerer de Sundhedsministeriet og Sundhedsstyrelsens beslutning. Desuden blev beslutningen om de mange anlæg i Norge taget mod al evidens og kort før et valg, der på den måde skulle sikre stemmer. Det er den samme usikre behandling man vil få i Norge som på et tilsvarende anlæg på Rigshospitalet. Nu må københavnerne komme ind i kampen og melde sig ind vores fælles projekt,” siger Allan Flyvbjerg.

Udgifterne til anlægget i Aarhus forventes at blive ca. 780 mio. kr., hvoraf selve partikelacceleratoren og de tre tilhørende behandlingsrum tegner sig for ca. 375 mio. kr. Og pengene kommer A.P. Møller-fonden med 250 mio. kr., 275 mio. kr. er sat af på finansloven, mens regionen selv har stillet 50 mio. kr. til rådighed. Det resterende beløb op til 780 mio. kr. har regionen dog garanteret at betale, hvis ikke de kan hentes via fonde og andre bevillinger.