Skip to main content

Region Hovedstadens ansatte skal løbe stærkere

Budgetpartierne i Region Hovedstaden har i dag fundet måder at spare 75 mio. kroner i år og 225 mio. kroner næste år på. I vid udstrækning undgås fyringer, siger regionsrådsformand. Men personalet skal "løbe lidt stærkere".

1813 akuttelefonen koster en mio. kroner mere om måneden end budgetteret. Foto: Rune Evensen/Region Hovedstaden.
1813 akuttelefonen koster en mio. kroner mere om måneden end budgetteret. Foto: Rune Evensen/Region Hovedstaden.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

22. jun. 2015
2 min.

Nedlæggelse af vakante stillinger, ansættelsesstop, reduktion af serviceniveau over for borgerne og diverse besparelser i administrationen er blandt de virkemidler, som Region Hovedstaden i dag har vedtaget for at lukke det finansielle hul i resten af 2015 og det behov, der tegner sig for 2016.

Behovet for fyringer bliver dog ikke stort, vurderer Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S). Men personalet skal skynde sig endnu mere.

"Det er lykkedes et langt stykke hen ad vejen at finde pengene, uden at det betyder færre hænder til at tage sig af patienterne. Men det er klart, at effektiviseringerne vil betyde, at der skal løbes lidt stærkere", siger hun i en pressemeddelelse.

Det indebærer, at det kan blive nødvendigt at "justere serviceniveauet" også i 2016, fremgår det.

Besparelserne er fundet ved at spørge de enkelte hospitaler og virksomheder samt administrationen i Region Hovedstaden, hvordan de selv kunne tænke sig klippe og skære.

Det samlede katalog, som kom i starten af maj, viste bl.a. en reduktion på alt 406 fuldtidsværk - et antal som ifølge regionen altså fortrinsvis findes uden afskedigelser men i stedet nedlæggelse af ubesatte stillinger, ansættelsesstop og manglende genbesættelse af stillinger.

I øvrigt findes pengene på en lang række områder bl.a. fra medicinskifter - f.eks. for gigtmidler - indskrænkning af åbningstider og mindre brug af konsulenter.

Den eneste virksomhed i Region Hovedstaden, som ikke lagde op til besparelser eller effektiviseringer var 1813, idet det ellers ikke var muligt at leve op til servicemålene.

Og 1813 belaster da også fortsat budgettet. Ifølge bilag til budgetforhandlingerne koster 1813 i øjeblikket en mio. kroner mere om måneden end budgetteret, "hvilket skaber et pres på den samlede økonomi i 2015 på ca. 12 mio. kr.", som der står.

Overskridelsen skyldes især rekrutteringsproblemer, som bl.a. betyder udgifter til vikarer, ligesom mangelen på sygeplejersker betyder, at læger i højere grad tager opkald fra patienterne end tiltænkt.

Læs det samlede oplæg om effektiviseringer og justering af serviceniveauer her.

Læs også: Region Hovedstaden på vej med spareplan på 225 mio. kroner

Læs også: Region Hovedstadens oplæg til besparelser vil koste 406 stillinger