Skip to main content

Region Midtjylland fastholder AUH-krav om effektivisering på otte procent

Politisk frygt for at miste højt specialiseret arbejdskraft får ikke regionen til at aflyse sparekravene mod AUH. Det gør indtryk på formanden for hospitalsudvalget, når alle faglige organisationer henvender sig i fællesskab - "Men vi kan ikke sætte uret i stå"
Arkivfoto.
Arkivfoto.

Kurt Balle, kurt@ps-presse.dk

19. jun. 2019
3 min.

Samtlige medarbejdergrupper på Aarhus Universitetshospital har opfordret til, at alle besparelser sættes i bero og at afskedigelser annulleres, mens der ventes på økonomiforhandlingerne mellem regeringen og Danske Regioner til august.

Dette vil dog ikke komme til at ske, fastslår regionsrådsformand Anders Kühnau (S) over for Jyllands-Posten, og den samme holdning giver formand for hospitalsudvalget Henrik Gottlieb Hansen (S) udtryk for:

”Nej, vi kan ikke sætte uret i stå. Men når det er sagt, håber og forventer jeg, at der kommer en politisk løsning under forhandlingerne med regeringen, der får det hele til at se noget lysere ud. Det har politikere fra stort set alle partier slået fast under valgkampen, så nu må vi forvente, at der følger handling med”, siger Henrik Gottlieb Hansen.

Besparelserne kommer generelt til at ramme både ansatte og patienter, men her er et eksempel, hvor vi kan lade hensynet til patienterne være afgørende. Henrik Gottlieb Hansen, S, formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland

Han er enig i, at forudsætningerne på hospitalet og i sundhedsvæsenet i det hele taget på flere måder har ændret sig væsentlig, siden effektiviseringskravet blev aftalt for omkring 10 år siden, og han forventer, at det vil blive et argument under økonomiforhandlingerne til august.

”Det vil indgå i de samlede drøftelser mellem regering og regionerne, så vi kan ikke her og nu bruge det til at sætte besparelserne i bero. Jeg synes dog, det er værd at huske, at vi fra regionens side har lettet en hel del på situationen ved at dele besparelserne ud, så besparelsen i år er på 150 mio. kroner og ikke 425 mio. kroner,” siger formanden for hospitalsudvalget.

’Vi skal fastholde arbejdskraft’

Fra lægeside har der været udtryk bekymring for, at højt specialiseret arbejdskraft forsvinder fra Aarhus Universitetshospital, og den bekymring deles i regionens hospitalsudvalg.

”Det er én af grundene til, at udvalget har afvist forslaget om at stille robotteknologien i bero. Dels vil det koste at have et anlæg stående uvirksomt for så senere at skulle bekoste en opdatering. Dels vil vi gerne fastholde højt specialiseret arbejdskraft på området, så medarbejdere ikke søger andre steder hen”, siger Henrik Gottlieb Hansen.

På forretningsudvalgsmødet i regionen onsdag blev der efter indstilling fra hospitalsudvalget sagt nej til endnu en besparelse: ’Ophør med hjemme-hæmodialyse, som i stedet erstattes af self-care behandling på hospital’. Også i det er der et politisk signal, siger formanden:

”Besparelserne kommer generelt til at ramme både ansatte og patienter, men her er et eksempel, hvor vi kan lade hensynet til patienterne være afgørende. Hjemme-hæmodialysen gør, at de kan passe deres gøremål i hverdagen og det ser vi gerne fortsætte. Dertil kommer, at udgifterne bare vil blive flyttet, og vi skal jo ikke spare det ene sted ved at få større omkostninger det andet sted”, siger formanden for regionens hospitalsudvalg.

Spareforslagene for 2019 ventes at blive endeligt vedtages på et møde i regionsrådet den 26. juni.

LÆS OGSÅ

Tillidsvalgte på AUH står sammen: ”Sæt besparelser i bero og annuller fyringer”

Aarhus slog ring om sit hospital: Overlægerådet har "en god fornemmelse"

Overlægerådet i Aarhus: Skal vi ofres på det politiske alter?

Overlæger i Aarhus: Vores status som universitetshospital er i fare

”Det her er jo en kæmpe udfordring for alle de nye supersygehuse”

Ledende overlæge om prikkerunde: ”Det er den sværeste arbejdsdag, jeg har haft”