Skip to main content

Region Midtjylland: Nye retningslinjer skal skåne akutpatienter for hospitalsskift

Nye retningslinjer vil lade ambulanceredere visitere patienterne og skåne patienter for unødige hospitalsskift. Ledende overlæge ser intet problem i at fjerne kravet om en lægelig vurdering.

Kristine Buske Nielsen krn@dadl.dk

8. feb. 2017
2 min.

Ambulanceredere, der kommer ud til en akut syg patient, skal altid køre patienten til nærmeste akutmodtagelse. Men i tilfælde hvor patienten ikke er livstruende syg, vil han ofte blive overflyttet til hjemhospitalet eller til specialiseret behandling på et andet hospital en til to dage efter.

Kun hvis patienten er vurderet af en læge på skadestedet, kan det besluttes at køre patienten direkte til hjemhospitalet eller det specialiserede hospital.

Men Præhospitalet i Region Midtjylland vil nu ændre retningslinjerne, så en ambulancereder eksempelvis kan beslutte på skadestedet, at en ældre dame med hoftebrud fra Silkeborg kan køres direkte til Regionshospitalet i Viborg, selvom køreturen til akutmodtagelsen i Herning er kortere. Præhospitalet anslår, at omlægningen kan komme til at berøre 1000-2000 akutte kørsler om året.

- Vi har fulgt udviklingen nøje og mener, det er bedre for patienterne at blive indlagt direkte på det hospital, hvor de hører til med det samme, når det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Frem for at blive kørt til et hospital, der indleder behandlingen og blive flyttet til hjemhospitalet typisk dagen efter, siger lægefaglig direktør i Præhospitalet i Region Midtjylland, Per Sabro Nielsen i en pressemeddelelse.


Ikke nødvendigt med lægelig vurdering

Ledende overlæge i akutafdelingen i Viborg Larry Højgaard Kristiansen sidder i arbejdsudvalget for retningslinjerne. Han fortæller, at der har været ren enighed omkring de nye retningslinjer.

- De gamle retningslinjer giver mange unødige patientovergange, som er potentielt farlige. I det samlede billede mener jeg, at de nye retningslinjer er langt mere sikre for patienterne, fordi de kommer direkte til et hospital, der er dimensioneret til at tage i mod dem, siger Larry Højgaard Kristiansen til Ugeskrift for Læger og henviser til, at størstedelen af utilsigtede hændelser i det danske sundhedsvæsen skyldes patientovergange.

Larry Højgaard Kristiansen ser det ikke som et problem at fjerne kravet om, at der skal en lægelig vurdering til, før patienten køres til specialbehandlingen.

- Langt de fleste indlæggelser finder sted, uden at en læge har set patienten inden. Hvis vagtcentralen har vurderet, at der skal sendes en ambulance ud i rasende fart, så mener jeg, at ambulancerederne er i stand til at revurdere situationen på skadestedet, hvis patienten ikke er livstruende, siger han.

Politikerne i Hospitalsudvalget og Forretningsudvalget i Region Midtjylland har godkendt forslaget, der ventes vedtaget af Regionsrådet 22. februar.