Skip to main content

Region Sjælland fyrer 22 læger

22 læger skal fyres, og 29 lægestillinger skal nedlægges som resultat af Region Sjællands store besparelse.
Pressefoto: Region Sjælland
Pressefoto: Region Sjælland

Anne Steenberger, as@dadl.dk, og Ditte Damsgaard, dd@dadl.dk

24. okt. 2018
4 min.

Region Sjælland fyrer 22 læger og nedlægger 29 lægelige stillinger, viser foreløbige tal, som er lækket til TV2 Øst.

De foreløbige tal viser, at 14,2 overlæger/specialeansvarlige overlægers stillinger bliver nedlagt, og 13 skal fyres.

For de yngre lægers vedkommende skal 14,6 stillinger nedlægges, imens 8,8 skal fyres.

Fyringerne er en del af Region Sjællands store sparerunde, hvor de skal spare 184 millioner kroner i 2019.

I alt skal 317 fuldtidsmedarbejdere skal fyres, og 278 ubesatte jobs skal nedlægges.

Besparelserne går ifølge TV2 Østs oplysninger hårdest ud over universitetshospitalerne i Køge og Roskilde, der i alt skal afskedige 215 medarbejdere.

Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen, siger om fyringerne:

”Det er en rigtig ærgerlig fyring. Region Sjælland mangler i forvejen speciallæger og nu går man ud og fyrer 13 udover de ubesatte overlægestillinger, der skæres væk. Det betyder en endnu højere belastning for de tilbageværende. Hvilke funktioner har man så tænkt sig, der så skal skæres?," spørger hun..

Anne Jung, ledende overlæge på Medicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus, deler Lisbeth Lintz' bekymring.

”Det er et monstrøst antal fyringer, og det er meget bekymrende, ikke mindst i denne region, som i forvejen har et meget presset sundhedsvæsen. Det kan ikke undgås at gå ud over behandlingen af de indlagte patienter. Det bliver endnu mere brandslukning end vi i forvejen har. På vores meget store medicinske afdeling sender vi i forvejen mange patienter til udredning og behandling i det private på grund af udredningsretten. Det vil kun blive endnu mere påkrævet, hvis vi bliver beskåret i bemandingen – og endnu dyrere,” siger Anne Jung.

Ikke en rar situation for yngre læger

Hos Yngre Læger undrer formand Camilla Rathcke sig.

”Jeg undrer mig over, at man går denne vej og beskærer det kliniske personale, når jeg ved, hvor svært det er at rekruttere personale i regionen,” siger hun.

Camilla Rathcke peger på, at det for yngre lægers vedkommende enten er læger i uklassificerede stillinger eller afdelingslæger, der afskediges, da uddannelsesansættelser ikke må opsiges eller nedlægges.

Selvom arbejdsløsheden er lav blandt læger, og at de berørte nok hurtigt finder anden ansættelse, berører det naturligvis den enkelte at blive afskediget, påpeger Camilla Rathcke.

”Enhver kan sætte sig ind i, at det ikke er en rar situation, alle ansatte er i lige nu, hvor ingen ved, hvem der opsiges, men at det naturligvis bliver særlig hårdt for dem, der opsiges,” siger Camilla Rathcke.

Hun understreger, at de yngre læger nok skal klare sig.

”Men jeg kan da også godt være bekymret for hverdagen bagefter – for det personale, der er tilbage, og som får endnu sværere ved at få enderne til at mødes. Kvaliteten kan blive svær at fastholde, og risikoen for fejl kan stige. Det går jo i sidste ende ud over patienterne,” siger Camilla Rathcke.

Mange lægesekretærer skal fyres

Sygeplejerskerne er den faggruppe, der er hårdest ramt med 96,8 stillingsnedlæggelser og 86,4 fyringer. Dernæst kommer lægesekretærerne, hvor 39,3 stillinger skal nedlægges, og 66,9 skal fyres.

Lisbeth Lintz ser med alvor på fyringerne af sekretærer.

”Det store antal lægesekretærer, der skal fyres, betyder også, at nogle andre skal udføre deres opgaver – hvem skal gøre det? Eller vil Region Sjælland pege på, hvilke af deres funktioner, der ikke længere skal udføres? Eller regner man med at pålægge lægerne yderligere sekretæropgaver og på den måde yderligere belaste de tilbageværende læger? Dermed bliver det endnu sværere at behandle flere patienter og hjemtage dem, der i dag sendes til privathospitaler som følge af behandlingsgarantierne.”

Økonomien er skredet

Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland, siger til TV2 Øst, at besparelserne skyldes skredet økonomi. Driften af sundhedsvæsenet er præget af et stigende antal patienter og komplicerede behandlinger, siger han.

”Helt grundlæggende handler det om, at vi behandler flere og flere patienter i vores sundhedsvæsen, at vi behandler borgerne for mere komplicerede sygdomme, og vi bruger dyrere medicin", siger Heino Knudsen til TV2 Øst.

Lisbeth Lintz er ikke tilfreds med den begrundelse.

”Jeg synes, jeg mangler en begrundelse fra regionen for, at der skal fyres. Hvad skyldes det hul i økonomien, der er opstået? Mon ikke det hænger sammen med implementeringen af Sundhedsplatformen for mindre end et år siden. I den fase sendte regionen flere patienter til behandling uden for Region Sjælland, fx blev onkologiske patienter sendt til behandling på Vejle Sygehus, og det koster regionen flere penge end at varetage opgaverne selv,” siger overlægeformanden.

Samråd om fyringer

Tirsdag kom det frem, at Magnus Heunicke, kommunal- og velfærdsordfører for Socialdemokratiet, vil have sundhedsministeren i samråd om fyringerne.

”Jeg vil indkalde Sundhedsministeren i et samråd. Hun må simpelthen forklare, hvordan det kan været, at vi siger, vi har en regering, der kæmpet for velfærd og sundhed, og så er der så store nedskæringer og direkte fyringer i noget så vigtigt, som vores sundhedssystem,” siger Magnus Heunicke til TV2 Øst.