Skip to main content

Region Syd vil kunne fyre praktiserende læger

Det skal være muligt for en region at inddrage en praktiserende læges ydernummer, hvis kvaliteten svigter, mener Region Syddanmark.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Kirsten Winding, winding@kirstenwinding.dk

29. aug. 2014
2 min.

Region Syddanmark vil gerne kunne fratage en læge mulighed for at praktisere for regionen, hvis hans/hendes arbejde kvalitetsmæssigt er væsentligt under standard. Det siger formanden for regionens Sundhedssamordningsudvalg, Bo Libergren.

Sagen er blevet aktuel, efter det er kommet frem, at den samme vagtlæge i Region Syd to gange i løbet af foråret 2014 overså alvorlige symptomer hos patienter. Den ene, 36-årige Regina Holmegård, døde efterfølgende af en blodprop, og den anden, 23-årige Mikkel Kragelund, fik en hjerneblødning, der kunne have kostet ham livet. Den pågældende vagtlæge har efterfølgende selv valgt ikke at tage flere vagter i lægevagten.

Men som det ser ud nu, har regionen ikke beføjelser til at forhindre ham i at fortsætte som praktiserende læge. De praktiserende læger, der passer vagtlægeordningen, arbejder nemlig efter en aftale, der er indgået mellem Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation (PLO). Og ifølge loven er det kun embedslægen og Sundhedsstyrelsen, der kan fratage en læge sin autorisation.

Ifølge Bo Libergren mangler regionen derfor et redskab til at kunne gribe ind i de sjældne tilfælde, hvor en læge ikke leverer den ønskede kvalitet i sit arbejde. Det har man på sygehusene, og det burde man også have i praksissektoren, mener han.

”Jeg har det simpelthen dårligt med ikke at kunne bremse en læge, som jeg ikke selv ville være tryg ved at gå til,” siger Bo Libergren.

PLO: Kun én sundhedsstyrelse

PLO er af en anden mening:

””I PLO holder vi fast i, at hverken presse, region eller lokale praktiserende læger skal kunne fratage en læge sit virke. Vi ønsker fortsat kun én offentlig myndighed, der har det faglige tilsyn - Sundhedsstyrelsen. Hvis regioner eller andre er utilfredse med sagsbehandlingen eller sagsbehandlingstiden i Sundhedsstyrelsen, skal dette problem påpeges og løses. Problemerne løses ikke ved at lave et nyt system eller at oprette fem "sundhedsstyrelser" i Danmark. Vi må have en sikkerhed for, at almindelige retsprincipper også gælder for læger”, siger formand for PLO, Bruno Melgaard Jensen.

Sundhedsstyrelsens rolle

”Hvis vi flere gange i træk får oplysninger om, at den samme læge begår alvorlige fejl, eller at en læge begår en meget alvorlig fejl, så overvejer vi selvfølgelig, hvordan Sundhedsstyrelsen hurtigst muligt kan gribe ind. Sundhedsstyrelsen kan indskrænke lægens virksomhed eller fratage autorisationen midlertidigt og gøre det inden for meget kort tid, men vi skal naturligvis have dokumentationen i orden, ” udtaler enhedschef i Sundhedsstyrelsen Anne Mette Dons.

Sundhedsminister Nick Hækkerup mener ifølge Fyens Stiftstidende også, at regionens ønske er værd at drøfte.