Skip to main content

Regioner og speciallæger styrker indsats for psykisk syge

En ny aftale mellem Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende speciallæger (FAPS) betyder, at de praktiserende psykiatere fremover vil kunne tage langt flere nye patienter ind og samtidig give dem en bedre og mere ensartet behandling, uanset, hvor i landet, de bor.

Med den nye aftale forventes det, at de praktiserende psykiatere vil kunne behandle cirka 2.000 flere nye patienter årligt. Foto: Colourbox
Med den nye aftale forventes det, at de praktiserende psykiatere vil kunne behandle cirka 2.000 flere nye patienter årligt. Foto: Colourbox

Klaus Larsen kll@dadl.dk

23. mar. 2015
5 min.

Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende speciallæger (FAPS) har under forhandlingerne om ny overenskomst indgået aftale om modernisering af de praktiserende psykiateres speciale. Ifølge FAPS beskriver aftalen hvilke patienter, der bedst behandles i speciallægepraksis, og samtidig lægger aftalen op til flere fleksible behandlingsforløb, der er tilpasset patienternes individuelle behov.

På den måde forventer både Danske Regioner og FAPS, at man vil kunne behandle 10 procent dvs. 2.000 flere nye patienter årligt. De praktiserende psykiatere spiller en central rolle i behandlingen af en række udbredte psykiatriske lidelser som angst, depression og adhd.

”Moderniseringen af overenskomsten vil give behandlingen af mange tusinde patienter et tiltrængt løft, både fordi vi øger muligheden for at behandle flere, og fordi moderniseringen giver et godt grundlag for at sikre god kvalitet i behandlingen”, siger formanden for FAPS, Carl Johan Erichsen.

Formanden for Regionernes Lønnings- og Takstnævn, Anders Kühnau (S) er glad for den kommende modernisering:

Faktaboks

Fakta

”Det er positivt, at speciallægerne i moderniseringen har udvist en stor vilje til at løfte det psykiatriske behandlingstilbud i speciallægepraksis til borgerne”; siger Anders Kühnau, som i en pressemeddelelse lægger vægt på, at ingen patienter havner i uhensigtsmæssigt lange forløb.

Langt flere patienter

”Det er vigtigt, at de patienter, der kan afsluttes i speciallægepraksis, også afsluttes, eksempelvis til deres egen praktiserende læge eller måske bare helt afsluttes i behandling. Således kan der blive plads til behandling af nye patienter,” siger Anders Kühnau.

Praktiserende psykiater i Odense Kirsten Ilkjær har som medlem af FAPS’ bestyrelse været med til at forhandle aftalen om modernisering på plads. Hun forklarer, at det især er en ny struktur, der vil gøre det muligt at behandle mange flere patienter. Der bliver tale om en kombineret udrednings- og behandlingsstruktur, som komprimerer forløbene og som præciserer, hvad forløbene skal bestå af

af.

”Når udredningen er færdig, bliver de patienter, der skal fortsætte hos os, visiteret til et af tre slags behandlingsforløb: Et for patienter, der skal have medicinsk behandling, et for dem, der primært skal have psyko-edukation, og et for patienter, der primært skal have psykoterapi”, siger Kirsten Ilkjær.

”Den øgede effektivitet skal først og fremmest opnås gennem større fleksibilitet – således, at patienter, der efter et medicinsk behandlingsforløb har fået det så godt, at de kan flytte til et forløb med psykoterapi inden deres behandling afsluttes. På den måde kan man ved hver enkelt konsultation tage stilling til, om patienten befinder sig i det rigtige forløb”.

Ensartet behandling

Men aftalen har også til formål at garantere patientsikker behandling efter samme standarder, uanset hvor i landet patienterne bor, tilføjer Kirsten Ilkjær:

”Behandlingen skal foregå både efter Sundhedsstyrelsens retningslinjer, vores videnskabelige selskabs retningslinjer samt de standarder, der følger af Den Danske Kvalitetsmodel, som vi alle skal akkrediteres efter i den kommende periode”, siger hun.

Selv om der skal behandles flere patienter, og psykiaterne vil få en bedre honorering, vil moderniseringen være udgiftsneutral for regionerne.

”Den øgede effektivitet skal først og fremmest opnås gennem større fleksibilitet – f.eks. kan patienter, der i et medicinsk behandlingsforløb har fået det godt, flyttes til et forløb med psykoterapi inden deres behandling afsluttes”, siger Kirsten Ilkjær.

”Det er speciallægen, der ved hver enkelt konsultation tager stilling til, om patienten befinder sig i det rigtige forløb. Effektiviteten sikres også ved, at der er er en begrænsning i længden af det samlede forløb.”