Skip to main content

Regionerne foreslår en ny model for ældre medicinske patienter

Praktiserende læger skal kunne booke en tid i akutafdelingen til ældre medicinske patienter. Sådan lyder et forslag fra regionerne til en ny subakut model. I dag mødes partierne bag finansloven for anden gang for at drøfte fordelingen af 800 millioner kroner til ældre medicinske patienter.

Akut syge ældre medicinske patienter vil ofte have fordel i at blive behandlet og plejet hjemme.
Akut syge ældre medicinske patienter vil ofte have fordel i at blive behandlet og plejet hjemme. (Foto: Jørgen Flemming)

Anne Steenberger, as@dadl.dk

19. maj 2016
4 min.

Praktiserende læger skal have mulighed for at booke en tid på sygehusenes akutafdeling til ældre medicinske patienter, som de vurderer er bedst tjent med at undgå at blive indlagt eller komme på skadestuen. En speciallæge på akutafdelingen undersøger så patienten, som umiddelbart efter kan komme hjem, hvor den kommunale hjemmepleje fortsætter den videre behandling og pleje.

Faktaboks

Fakta

Sådan lyder et forslag, som Danske Regioner opfordrer regeringen til at bevilge penge til at udvikle.

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen siger:

"Det er ikke altid, at akut indlæggelse er det bedste for patienten. Vi synes, der skal være nogle mellemformer, som vi kan tilbyde patienterne, hvor der er et tæt samarbejde mellem vores specialister på sygehuset og den praktiserende læge og hjemmeplejen."

En af de mellemformer er en subakutmodel:

"Den er afprøvet i Nordsjælland og i Silkeborg og den betyder, at i de tilfælde hvor patienten kan vente et halvt døgn, så har vi et subakut tilbud, hvor speciallægen på sygehuset kan lave en udredning på patienten, som derefter bliver afleveret tilbage til praktiserende læge og hjemmeplejen."

Forsknings- og analyseinstituttet KORA har evalueret forsøget i Nordsjælland positivt, fastslår regionerne, der derfor gerne ser den udviklet:

Bent Hansen:

"Vi synes, at nogle af de 800 millioner, der er afsat til de medicinske ældre, kan bruges til at udvikle den slags mellemformer, hvor vi på forskellige måder knytter speciallægens specialviden sammen med hjemmeplejen. Det gælder ikke mindst for de multisyge patienter, der i forvejen er kendt af hjemmeplejen."

Det fremgår af KORAs rapport, at de praktiserende læger ikke havde ansvaret for patienten i dette forsøg, det havde speciallægen på akutafdelingen. De praktiserende læger opgave var at huske at bruge tilbuddet, hvilket kræver god information og udfordrer en travl dags rutiner, lød erfaringen.

Forsøget bliver i det store og hele positivt evalueret af KORA, blandt andet er den patientoplevede kvalitet forbedret. Rapporten kaster også lys over diverse udfordringer ved modellen, som ikke mindst handler om tillid og samarbejde på tværs af sektorerne.

Forhandlingerne om de 800 millioner kroner foregår mellem regeringen og partierne bag finansloven, Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti. Første møde fandt sted i tirsdags, næste møde er i dag, torsdag. Sidste møde forventes at blive holdt den 26. maj.

1) Nye styre- og arbejdsformer som led i moderniseringen af den offentlige sektor. En analyse af tre cases i kommune, region og stat. KORA. www.kora.dk