Skip to main content

Regionerne på vej med krav om mere kodning i almen praksis

Kreativiteten er stor hos regionerne, der i øjeblikket er i gang med at forberede deres høringssvar til de bekendtgørelser om almen praksis, der kom ud i sommer. To af dem vil udvide lægernes dataforpligtelser.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

13. aug. 2014
3 min.

Står det til Region Sjælland, skal bekendtgørelsen om kodning og datafangst i almen praksis, som i sommer er blevet sendt i høring, allerede nu ”beskrive mulighed for en mere generel pligt til kodning og sikring af datafangst”, som der står i regionens udkast til høringssvar.

Læs også: Utilfredshed over sundhedslov ulmer i PLO

I øjeblikket er det alene de otte store folkesygdomme, der er omfattet af datafangst.

Og Region Nordjylland er i sit høringssvar på vej til at udvide bekendtgørelsens bestemmelser vedrørende de data, som de praktiserende læger skal stille til rådighed for regionen.

Høringssvaret noterer sig, at de data, de praktiserende læger skal aflevere, er beregnet til kvalitetssikring, planlægning og kontrol, og at de ikke er person-henførbare. Men regionen påpeger, at det er svært at øve kontrol med noget, den ikke har indsigt i.

”Der er en uoverensstemmelse mellem den regionale opgave med udførelsen af kontrol og det forhold, at regionen ikke har adgang til data for enkelte patienter”, som der står.

PLO ikke begejstret

De resterende regioners høringssvar er endnu ikke tilgængelige, men formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) Bruno Melgaard Jensen er ikke begejstret for udmeldingerne fra de to foreliggende.

Hvad angår Region Sjællands ønske om allerede nu at udvide registreringspligten, synes han, at det er vigtigt at fastholde, at udvidelse af kodning sker efter indstilling fra det faglige selskab – dvs der, hvor det har faglig relevans.

”Vores udgangspunkt er, at der, hvor det giver mening at kode og indberette til kvalitetsdatabaser, er der, hvor det i en kvalitetssammenhæng giver mening - dvs afgrænsede sygdomsgrupper af en vis størrelse, og hvor det giver mening i den enkelte praksis og samtidig i aggregeret form kan give overblik i regioner og kommuner", siger han.

"Det giver ikke god mening bare at ville have koder på alt. Hvad er det, de vil bruge det til?”

Vedrørende Region Nordjyllands spørgsmål om sammenhængen mellem kontrol og patientdata på personniveau er Bruno Melgaard Jensen bekymret for den fortrolighed, der skal og bør herske mellem læge og patient.

”Vi skal holde fast i, at man har lov til at gå til læge, uden at man skal fortælle regionens embedsmænd, hvad man fejler”, siger han.

”Vi må fastholde at indberetning af data skal have et afgrænset formål, og både vi som læger og patienterne skal vide, hvad data anvendes til – samtidig med at anonymiteten skal sikres", siger han.

"I bekendtgørelsesudkastet er der ikke klarhed over, hvilke data, der skal bruges til hvilket formål, og det er et problem, som vi vil rejse i vores høringssvar. Hvis data, der indsamles til kvalitetsformål, skal anvendes til andre formål, risikerer man at ødelægge data. Hvis data gøres personidentificerbare, bør patienten have en mulighed for at fravælge indberetningen”.

Hvad med regionens kontrol af jeres ydelser?

”Kontrol har regionen jo i og med, at de har regningsdata som hidtil, og samtidig er der lavet enkelte kontrolopstramninger i den nye overenskomstaftale”.