Skip to main content

Regionerne presser igen på for borgernes straksadgang til prøvesvar

Danske Regioner, som står bag sundhedsportalen sundhed.dk, vil igen i dialog med bl.a. Lægeforeningen om at give borgerne adgang til f.eks. laboratoriesvar på samme tid som lægerne.

Foto: Finn John Carlsson.
Foto: Finn John Carlsson.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

11. feb. 2016
3 min.

Siden september har borgerne kunnet logge sig på sundhed.dk og med tre-fem døgns forsinkelse se personlige sundhedsoplysninger som f.eks. svar på prøver fra laboratoriet.

Patienternes læge kan derimod se disse oplysninger med det samme, de foreligger.

Oprindelig havde regionerne ønsket, at borgerne skulle have samme straksadgang til disse oplysninger som lægerne. Men det blev droppet efter protest fra Lægeforeningen.

Nu vil regionerne tage spørgsmålet op igen.

"Vi drøftede det sidste år i bestyrelsen, og vores ambition er, at det skal være tidstro data, som patienten har til rådighed, og det skal vi i dialog med vores læger om", siger Jens Stenbæk (V), næstformand i Danske Regioner og bestyrelsesformand for sundhed.dk.

"Vi skal også sikre tekniske løsninger, så vi vil kunne være sikre på, at man er advaret og varslet om, at der er oplysninger, som man måske lige skal indhente rådgivning fra lægen om, inden man åbner. Men det er borgeren selv, der skal tage det valg", siger han.

En sådan advarsel får man allerede i dag, hvis man som borger søger adgang til "laboratoriesvar" på sundhed.dk. Her bliver man gjort opmærksom på, at "der kan være ny information, som du endnu ikke har talt med en læge om".

Skal denne advarsel ændres i forbindelse med en eventuel straksadgang, vil det ifølge sundhed.dk. kunne ske med ganske kort varsel - ca. en uge.

Står det til Jens Stenbæk må det gerne blive snart, at patienterne får straksadgang.

"Vi har givet det (forsinkelsen på de tre-fem døgn for patienterne, red.) lidt tid, og vi vil gerne genoptage dialogen med Lægeforeningen om det for at få deres opbakning", siger han.

Det kan måske blive svært.

Lægeforeningen vendte sig sidste år kraftigt mod at give patienterne straksadgang til måske dybt foruroligende prøvesvar. Det endte med de tre-fem døgns forsinkelse, som i regionernes optik er en overgangsfase, men som efter Lægeforeningens mening gerne må gøres permanent.

"De tre-fem døgn er en overgangsfase, men jeg synes, de er et godt bud på en vedvarende løsning. Vores indvendinger vil være de samme, hvis regionerne skulle ønske at gå videre til straksadgang efter denne overgangsfase", sagde Lægeforeningens formand Andreas Rudkjøbing dengang.

Det er især de alvorlige budskaber, som kan ligge i f.eks. svaret på et celleskrab, der bekymrer lægerne. Desuden peger de på, at der kan være vanskelige svar, som bør tolkes af lægerne.

"Vi støtter bestemt, at patienter skal inddrages i deres eget forløb og kunne møde velforberedte op. Men mange patienter bliver bragt i en sårbar situation, når de får adgang til f.eks. diagnoser uden mulighed for en lægesamtale inden. F.eks. hvis der konstateres en alvorlig diagnose fredag eftermiddag", sagde Lægeforeningens formand Andreas Rudkjøbing, da regionerne først præsenterede ideen om straksadgang for patienterne.

Et muligt kompromis kunne ligge i en differentiering, så der er straksadgang til de ikke så alvorlige og de ukomplicerede prøvesvar.

En anden mulighed, som Lægeforeningen specifikt har peget på, drejer sig om arbejdstilrettelæggelse og planlægning.

"Hvorfor ikke være endnu mere ambitiøse? Vi mener, at patienter skal have de vigtige og alvorlige prøvesvar hos den behandlende læge så hurtigt som overhovedet muligt og gerne samme dag, som de ligger klar", skrev Andreas Rudkjøbing i en leder i Ugeskrift for Læger/ugeskriftet dk. i september sidste år.

"Det kan være, at man skal kunne booke en tid til svar, når prøven indleveres til undersøgelse. Samtidig skal der være akuttider tilgængelige", skrev han endvidere.

Der er eksempler fra andre lande på, at en sådan organisering af arbejdet kan lade sig gøre - bl.a. det amerikanske sundhedssystem Kaiser Permanente.

Læs også: Patienterne skal fremover kun vente 3-5 døgn på at se egne prøvesvar

Læs også: Patienterne skal have hurtigere svar

Læs også: Undersøgelser: Både læger og patienter påskønner straks-adgang til sundhedsdata

Læs også: Patienternes straks-adgang til prøvesvar bekymrer lægerne