Skip to main content

Regionernes udspil ud til regeringen: 2 mia. mere til sundhedsvæsenet i 2020

Lægeforeningen bakker op om Danske Regioners udspil til økonomiforhandlingerne.

Marianne Fajstrup, mfa@dadl.dk

7. aug. 2019
2 min.

2 milliarder kroner mere om året. Så meget skal sundhedsvæsenet have tilført alene for at følge med udviklingen både i befolkningen og i behandlingerne. Det er hovedpointen i Danske Regioners netop offentliggjorte udspil til den kommende forhandling med regeringen om regionernes økonomi i 2020.

"Regionerne har brug for 2 milliarder kroner om året til at tage hånd om den demografiske udvikling med flere børn og ældre, for at kunne leve op til befolkningens stigende forventning og for at have råd til de nyeste og bedste behandlinger og medicin," skriver Danske Regioner i udspillet, der kan læses på Regioner.dk.

"Siden 2009 er antallet af patienter i somatikken steget med 13 procent. Antallet af patienter i psykiatrien er steget med 40 procent. Det sundhedsfaglige personale, såsom læger og sygeplejersker, er steget med 3,5 procent. Udgifterne til sygehusmedicin er steget med 67 procent. Tallene understreger, at der er behov for at give sundhedsvæsenet et markant løft," skriver regionerne, der får helhjertet opbakning fra Lægeforeningen til sit krav.

"Siden finanskrisen er der ikke taget højde for, at flere patienter skal have behandling og pleje. Der er heller ikke taget højde for, at der er store udgifter til nye og til tider dyre behandlinger. Det er et vilkår, som patienter og vi, der arbejder i sundhedsvæsenet, har mærket i flere år. Derfor skal der tilføres flere penge til sundhedsvæsenet – både til regionerne og til kommunerne, og jeg bakker fuldt ud op om Danske Regioners krav til økonomiforhandlingerne, som i øvrigt er i overensstemmelse med Lægeforeningen anbefalinger," siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.

I 2018 var de regionale sundhedsudgifter cirka 112 milliarder kroner, så de 2 milliarder kroner om året ligger tæt på Lægeforeningens ønske om at få løftet sundhedsvæsenets økonomi med 2 procent om året.

Hvert år forhandler Danske Regioner og Kommunernes Landsforening med regeringen om kommunernes og regionernes udgifter i det kommende år. Økonomiforhandlingerne plejer at foregå før sommerferien, men blev i år udskudt på grund af valget.