Skip to main content

Regionsformand: Praktiserende læger har stadig serveretten

Den nye smutvej til regionsklinikker bliver kun brugt, hvis ingen praktiserende læger vil overtage, understreger formanden for Region Nordjylland, Ulla Astman (S).

Anders Heissel, ah@dadl.dk

10. feb. 2017
3 min.

I områder af Danmark med mangel på praktiserende læger skal andre praktiserende læger fortsat have muligheden for at overtage ydernummeret, før regionen kommer til fadet. Og derfor er det heller et skridt på vej væk fra familielægen, når en aftale fra samtlige politiske partier i Folketinget giver regionerne for at oprette egne klinikker uden at sende et ydernummer i udbud først.

Det siger Ulla Astman (S), formand for Region Nordjylland

”Det er ikke et alternativ til den praktiserende læge, men et alternativ til udbudsklinikkerne, som er drevet af kapitalfonde. Og det giver samtidig en mulighed for at prøve nogle nye organisationsformer af, hvor kommuner og sygehuse er knyttet tættere sammen. Men det er altså kun et skridt, vi tager, hvis ikke en praktiserende læge vil overtage ydernummeret,” siger Ulla Astman til ugeskriftet.

Det er ikke et alternativ til den praktiserende læge, men et alternativ til udbudsklinikkerne, som er drevet af kapitalfonde. Ulla Astman, (S) formand for Region Nordjylland

I den nye politiske aftale, der blev offentliggjort torsdag, står, at der inden for rammerne af en forsøgsbestemmelse kan ”ansøges om etablering af forsøg med nye organiseringsformer, som kan skabe sammenhængende tilbud for borgere i områder med lægedækningsproblemer i både almen praksis og i sygehusenes akutte beredskab”.

Men det træder altså først i kraft, hvis ingen praktiserende læge vil til, siger regionsformanden.

”Ja, jeg vil helst være fri for regionsklinikker. Men virkeligheden er, at der mangler læger, og hvis ingen praktiserende læger vil overtage et ydernummer, skal vi som region sørge for en anden løsning. Og med den nye aftale kan vi som region etablere en regionsklinik som et alternativ til en privatdrevet udbudsklinik. Og jeg mener, at når vi nu ikke kan skaffe en praktiserende læge til at overtage driften, kan vi bruge muligheden til at byde ind med tættere sammenhæng mellem kommune, almen praksis og hospital, og gøre brug at andre faggrupper end i dag,” siger Ulla Astman.

Og hun kunne godt forestille sig, at regionen vil forsøge sig i et område som Thy og på sygehuset i Thisted, hvor der både er mangel på praktiserende læger og sygehuslæger.

”Derfor kunne man godt forestille sig, at vi etablerer en klinik som en del af sygehuset, men med to indgange, og hvor lægerne har en delt ansættelse. Det vil give mening for yngre læger, som søger et større fagligt fællesskab og stadig får tætheden til patienterne. Og det vil give mening for patienterne, fordi vi vil kunne bruge andre faggrupper som fysioterapeuter, så lægerne varetager de opgaver, der er bedst til. Og så kan det også skabe kortere afstand for patienten, der bare skal gå ned ad gangen, hvis der skal tages blodprøver eller røntgenbilleder. Derfor kunne Thisted sagtens være et sted, hvor vi sætter gang i et forsøg,” siger Ulla Astman.

Læs også: PLO: Aftale er et skridt i den gale retning

Læs også: Politisk aftale: Regioner må drive klinikker i seks år