Skip to main content

Regionsråd sender Fredberggate til Folketinget

Habilitetsreglerne, der bl.a. forhindrer ledende overlæge Ulrich Fredberg i at sidde i Hospitalsudvalget i Region Midtjylland, bør laves om. Det mener et enigt Regionsråd i Midt, som har skrevet til indenrigsministeren om sagen.

Foto: ulrichfredberg.com.
Foto: ulrichfredberg.com.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

1. feb. 2018
4 min.

Lav den lov om! Sådan kan det brev opsummeres, som et samlet Regionsråd i Region Midtjylland i går sendte til økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).

Det handler om kommunestyrelsesloven, som er fra 1989, og som også regulerer visse dele af arbejdet i de regionsråd, der blev oprettet ved strukturreformen i 2007. Bl.a. nedsættelsen af diverse udvalg og deres habilitetsbestemmelser.

Kort fortalt, kan et regionsrådsmedlem ikke sidde i et stående udvalg, hvis vedkommende har en ledende, administrativ funktion inden for det område, som det pågældende udvalg beskæftiger sig med. Det er for snævert formuleret, mener Regionsrådet i Midt og opfordrer indenrigsministeren til at "tage initiativ til politiske drøftelser med henblik på at få justeret loven", som der står i brevet.

Jeg forventer ikke noget krav om at gå tilbage til rådgivende udvalg. Generelt er der god tilfredshed med den ændrede styreform. Anders Kühnau (S), formand for Regionsrådet i Region Midtjylland

Ministerhenvendelsen er den seneste udvikling i sagen om Ulrich Fredberg, ledende overlæge på Diagnostisk Center i Silkeborg, som dømmes ude i Region Midtjyllands stående hospitalsudvalg, fordi han vurderes som "generelt inhabil" - i modsætning til "specifikt inhabil" - til at sidde der. Ankestyrelsen har sagt god for den fortolkning, og ifølge gruppeformanden for Venstre i det midtjyske regionsråd, Carsten Kissmeyer, endte partiet med slet ikke at indstille Ulrich Fredberg til Hospitalsudvalget.

I stedet sidder han nu i Udvalget for nære sundhedstilbud, som beskæftiger sig med "det tværsektorielle sundhedssamarbejde, herunder sundhedsaftalen med kommunerne og praksisområdet". Det smager da lidt af sundhedsvæsen.

Fra rådgivende til stående

Misèren i Midtjylland opstod, at hospitalsudvalget ændrede status fra at være et rådgivende udvalg til at blive "stående". Regionsrådspolitikerne, som vedtog ændringen, var ikke opmærksomme på konsekvensen vedrørende habiliteten. Flere har i øvrigt kritiseret regionens administration for ikke at have gjort politikerne specifikt opmærksomme på denne konsekvens.

Faktaboks

Fakta

Så hvorfor ikke blot gøre beslutningen om, så hospitalsudvalget ikke længere er "stående"?

Nej, lyder det fra formanden for Regionsrådet, Anders Kühnau (S), som påpeger, at regionsrådsmedlemmerne selv havde ønsket at højne hospitalsudvalgets status på denne måde. Stående udvalg har nemlig større indflydelse, fordi de kan indstille til Forretningsudvalget - niveauet lige under Regionsrådet - mens andre udvalg kun kan rådgive.

"Af den grund er et stående udvalg for mig at se et vigtigt led i en proces frem mod at få større indflydelse for regionsmedlemmerne".

Men så kunne I jo få Ulrich Fredberg med?

"Alle de andre medlemmer ville miste indflydelse. Jeg forventer ikke noget krav om at gå tilbage til rådgivende udvalg. Generelt er der god tilfredshed med den ændrede styreform".

Kunne I give ham dispensation?

"Vurderingen er, at det kan man ikke, og her lytter jeg til juristerne. Der er forskel på at være overlæge og ledende overlæge, hvor man tilhører et højere ledelseslag. Det er helt åbenlyst, at han er inhabil til at sidde i Hospitalsudvalget".

Andre måder

Anders Kühnau påpeger, at Ulrich Fredberg har andre muligheder for at blive hørt, f.eks. ved at være med i andre udvalg, ligesom han naturligvis har ret til at deltage i selve Regionsrådets arbejde.

Det vil han benytte sig af

"Ja, det vil jeg. Jeg vil se, om nogle af de ideer, jeg har, kan fortælles i andre fora, og jeg vil også rejse mig op i Regionsrådet", siger han.

"Men det bliver næsten helt groteskt. Jeg må ikke komme med de gode ideer men skal være med til at beslutte".

Læs også: Inhabilitetssag i Midtjylland skriver regionshistorie