Skip to main content

Riget og magten bliver hans kreative benspænd

Den nyudnævnte direktør for fusionen mellem Rigshospitalet og Glostrup Hospital, Per Christiansen advarer mod snobberi og selvfedme og finder, det er tid til at tale hospitalet på Vestegnen op.

Regionsdirektør Per Christiansen. Foto:  Lars Horn / Baghuset
Regionsdirektør Per Christiansen. Foto: Lars Horn / Baghuset (Foto: Lars Horn / Baghuset)

Dorte Jungersen, dorte.r.jungersen@gmail.com

24. nov. 2014
4 min.

Han er vadet fra den ene toppost til den anden i først det tidligere Nordjyllands Amt, derefter Region Nordjylland. Knap 30 år er det blevet til i det nordjyske. I de seneste fem år har han været regionsdirektør og oplevet, at det ikke "altid er den højeste sundhedsfaglighed, der præger de politiske beslutninger".

Han har kun ”været hjemmefra”, da han læste statskundskab i Aarhus.

Og i en alder af 57 år flytter han sig så. Fra en udkantsregion, hvor flere sygehuse skriger på læger, til Rigshospitalet, det fornemste og for læger det mest prestigiøse af dem alle. Det er således et stort skridt op ad stigen, når han 1. januar bliver direktør for fusionen mellem Rigshospitalet og Glostrup Hospital.

Men også et skridt ned. For han får mindre i løn.

"Jeg vil stadig tjene mere end vores statsminister, så der er ingen grund til at bekymre sig om, hvorvidt jeg vil få smør på brødet," siger Per Christiansen, der er klar i sit aalborgensiske mæle om det jobskifte, som vel ikke ret mange havde set komme.

Nej, han smækker ikke med døren. Ligesom han heller ikke vil gardere sig mod de politiske vinde, der vil blæse regionerne ud over kanten. Snarere er det ”et kreativt benspænd og en vej ud af comfortzonen.”

Nej, han blev ikke headhuntet til jobbet: "Men jeg har haft et godt øje til stillingen i flere år. Og jeg glæder mig til igen at skulle drifte og være tættere på klinikerne.”

Faktaboks

Fakta

Navnlig fusionen af de to hospitaler 'tænder’ Per Christiansen, som taler varmt om Glostrup Hospital.

”Glostrup har nogle kvaliteter, som jeg ikke har set så mange steder i det danske sundhedsvæsen. Men mange af dem - herunder landets største akutmodtagelse - mistede de i et forlig over night. De har dog formået at rejse sig. Hospitalet har profileret sig på fx Dansk Hovedpinecenter og er på vej til at få landets største rehabiliteringscenter for hjerneskadede.

Den kultur der hersker i Glostrup, skal ikke kastes over bord ved fusionen med Riget."

Per Christiansen medgiver, at Riget har en særlig gloire over sig.

”Alle danskere har en reference til Riget. Om ikke andet har de set Lars von Triers fortælling derfra,” siger Per Christiansen, hvis egen datter er udredt på Riget til 12 med pil op. Men man må ikke "blive selvfed", advarer han.

”Jeg er mig meget bevidst, at der er noget Københavner-snobberi for Rigshospitalet. Jo, vi skal have et hospital, der er det fremmeste af sin slags. Og der skal ikke sås disrespekt om dets dygtighed. Men man skal være ydmyg og ikke skryde med sin storhed. "

Per Christiansen kommer til at pendle mellem København og Aalborg, hvor han bor med sin hustru, der er myndighedschef i Hjørring Kommune. To af deres voksne og sammenbragte børn bor i København, og det første barnebarn er just kommet til verden på netop Riget. Derfor har Per Christiansen allerede en lejlighed i København. Den benytter han bl.a., når han nyder hovedstadens kulturoplevelser, og det er også her, han efter en arbejdsdag i det nye år vil falde ned med at læse Knausgård eller Nesbø.

”Jeg har jo overvejet, om jeg skulle kronrages ligesom flere af de topdirektører, jeg møder i København,” siger han og undskylder, at han i dagens anledning ikke er blevet klippet.’

Men det bliver næppe en del af benspændet.